Annonce
Guldborgsund

Raser over lang ventetid på køreprøver

I Heine Thoregaards Køreskole kæmper han (med briller i panden) og de tre øvrige kørelærere med at få prøvetider. Foto: Ingrid Riis

Lang ventetid på teori- og køreprøver, prøvesteder, elever ikke kender, og dyrere kørekort efter genåbning.

NYKØBING Kørelærere skal være hurtige på tasterne for tiden, hvis de skal sikre teori- og køreprøver til deres elever.

Efter genåbningen efter påsken har flaskehalsen med prøverne vist sig så stor, at det er nærmest umuligt at bestille tid. Og hvis det lykkes, skal elever ofte til Vordingborg, Næstved eller Nakskov for at tage køreprøven, selv om de blev undervist i Nykøbing. Det fortæller Heine Thoregaard, der har køreskolen af samme navn i Nykøbing:

- I aften (mandag, red.) skal jeg ud med to elever i Vordingborg, hvor de aldrig har været før, så de kan lære den at kende før køreprøven. Men har de ventet et halvt år, så er de klar til mange ting. Vi sidder fire mand og uddelegerer køreprøver, og vi håber, at vi når det. Vi kan sige, at nogle elever får køreprøver, men ikke, hvordan det arter sig.

Køreskolen fik aflyst 59 prøver i december i forbindelse med nedlukningen, og i påsken forsøgte lærerne at få nye tider til eleverne. Kun 22 er indtil videre sikret tid til en ny prøve.

Jørgen Holmelund (til venstre) og Søren Boesen, der har Lf-køreskolen, kan se prøvetiderne forsvinde, nærmest inden de er lagt op. Foto: Ingrid Riis

Prøver væk på sekunder

Jørgen Holmelund, der har Lf-Køreskolen, har i seks dage prøvet at få tid til de i alt 30 prøver, han fik aflyst i december.

- Jeg har fået tid til fire køreprøver og to teoriprøver. Det er for ringe og så dårligt, at det skriger til himlen, siger han og kalder det synd for eleverne, at de ikke kan komme til prøve med det samme efter seks måneders ventetid:

- Al kørsel og de forløb, vi var i gang med, skal friskes op igen, og det er tragisk for dem, at vi ikke kan sige, hvornår de kan få tid. Vi har også nogle erhvervsdrivende, der har kørt for stærkt, og som ikke kan komme videre, fordi vi ikke kan få prøver til dem.

Tiden til prøvebestilling er knap.

- Når de åbner for tider, sidder jeg klar, og det lyder vanvittigt, men der går en-to sekunder, så er de væk. Får jeg trykket på en prøve, hvor en anden kørelærer trykker et millisekund før, så får han den, og når maskinen søger videre, er de andre væk.

Han så gerne, at politikredsen, som nogle andre har gjort, lukker ned, så kun lokale elever kan tage teoriprøver her, og der ikke kommer nogen udefra. Desuden forudser han problemer med at optage nye elever, når de gamle ikke kan blive færdige.

- Politiet må sætte mere mandskab på, arbejde i weekenden, eller hvad ved jeg, mener han.

Jacques Gamborg Jensen, Byens Køreskole, har været ude med eleverne en enkelt gang efter genåbningen og mener, at de hurtigt får banket rusten af. Foto: Ingrid Riis
Artiklen fortsætter efter annoncen

Kørekort bliver dyrere

Også Eglund Køreskole har travlt, fortæller indehaver Mads Futtrup. Han har måttet afvise 30 mulige elever, da holdstørrelsen grundet restriktioner er sænket.

Elever kommer til at betale ekstra for kørekortet, hvis de skal have ekstra køretimer for at lære andre byer at kende før en prøve der. Ekstra teori holder han, der i øvrigt mener, at politiet gør, hvad det kan.

Jacques Gamborg Jensen fra Byens Køreskole har måttet afvise 10 elever. Han har skullet skaffe fire-fem nye prøvetider.

- Jeg var heldig, fordi vi blev lukket ned midt i et forløb, så der var ikke voldsomt mange, der stod lige foran køreprøven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilfører flere sagkyndige

Én årsag til ventetiden er, at der som følge af restriktioner skal være mere afstand mellem elever ved teoriprøven, fortæller Søren Skotte fra Sydsjællands og Lolland-Falsters færdselspoliti og forsikrer, at politiet gør, hvad det kan, for at fjerne ventetiden.

- I disse dage uddanner vi flere til at varetage teoriprøver, så vi kan få frikøbt de rigtige sagkyndige til at afvikle køreprøver. Dem har vi ikke kunnet udlære i den periode, hvor der ikke har været teoriprøver, siger han og fortsætter:

- Vi overvejer at afholde teoriprøver også eftermiddage og måske weekender. Desuden har vi politifolk, som tidligere har været sagkyndige, som vi overfører til at klare køreprøver.

Pt. er der 13 motorsagkyndige i politikredsen. Han medgiver, at politiet ikke kan leve op til servicekravet om, at en elev skal kunne komme til prøve senest 14 dage efter, at kørelæreren indstiller den.

- Vi forventer, at der er massivt tryk på køreprøver, og i mindre omfang også på teoriprøver, resten af året, siger han, der forstår frustrationen over ventetid.

Det er ikke planen at lukke for, at kursister fra andre egne kan tage teoriprøve i Nykøbing. Søren Skotte vil ikke gå ind i hvorfor, men tilføjer, at det ikke er muligt for elever fra kommuner med stor andel af smittede at tage prøven andre steder end lokalt.

  • I Heine Thoregaards Køreskole kæmper han (med briller i panden) og de tre øvrige kørelærere med at få prøvetider. Foto: Ingrid Riis
  • Jørgen Holmelund (til venstre) og Søren Boesen, der har Lf-køreskolen, kan se prøvetiderne forsvinde, nærmest inden de er lagt op. Foto: Ingrid Riis
  • Jacques Gamborg Jensen, Byens Køreskole, har været ude med eleverne en enkelt gang efter genåbningen og mener, at de hurtigt får banket rusten af. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem