Annonce
Guldborgsund

Refa MSK må lade fjernvarme gå til spilde

Refa MSK's kraftvarmeværk i Sakskøbing producerer en masse elektricitet - men der følger varme med, og også mere, end der kan sælges. Foto: Jan Knudsen

Refa MSK udnytter høje priser til at producere elektricitet, men en del af varmeproduktionen kan ikke afsættes og må afkøles.

SAKSKØBING "Jeg har set kæmpestore kølere til at køle det fjernvarmevand ned, som Maribo Varmeværk burde have haft. Grundet den høje elpris produceres der strøm, men desværre uden afsætning af varmen. Samtidig fyrer Maribo med træpiller. Det er ikke klimavenligt! Kølerne står placeret mellem de to bygninger og forbruger strøm for effektiv afkøling."

Sådan skrev en læser i denne uge til Folketidende om Refa MSK - kraftvarmeværket i Sakskøbing, som tidligere leverede fjernvarme til Lolland Varme, Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarmeselskab, men på grund af en omfattende konflikt nu kun leverer til sidstnævnte.

Det er rigtigt nok, bekræfter Kenneth Prehn, der er kommunikationskonsulent hos Refa: Værket i Sakskøbing producerer i øjeblikket masser af elektricitet og producerer derfor også mere varme, end der er brug for, når det kun er Sakskøbing, der aftager.

- Vi køler, fordi vi har pligt til at levere billigst muligt varme til vores forbrugere. I øjeblikket er elpriserne høje, så vi udnytter vores kapacitet til at få gode priser, så vi kan sætte prisen ned for varmekunderne, siger han.

Billigere varme end frygtet

Kenneth Prehn forklarer, at forbrugerne i Sakskøbing betaler en pris for varmen, som modsvarer de omkostninger, Refa MSK har til at producere den.

Så når salget af elektriciteten bidrager med gode indtægter, falder prisen på varmen.

- Så vi kan levere billigere varme til Sakskøbing, end mange har frygtet på grund af situationen, vi er i. Folk i Sakskøbing må ligesom alle andre leve med høje el-priser, men vi udnytter det, så de ikke får så høje varmepriser, bemærker han.

Det er dog ikke sådan, at værket producerer alt det elektricitet, det i princippet kunne gøre. Der skal nemlig være en vis balance mellem elektriciteten og varmen, ligesom der er grænser for kølekapaciteten. Så når Maribo Varmeværk og Lolland Varme ikke aftager varme, lægger det et loft over elproduktionen.

Kenneth Prehn tilføjer i øvrigt, at kølerne selvfølgelig bruger strøm, men at kraftvarmeværket producerer meget mere, end det bruger på kølerne.

- Så det er et godt regnestykke for MSK, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nødt til at køle

Kraftvarmeværket fyrer med halm, der bliver til varm damp, som ved at blive sendt gennem turbiner kan blive til elektricitet.

Men der vil stadig være varme tilbage, og altså også mere, end forbrugerne i Sakskøbing kan aftage.

- Under normale omstændigheder ville der være balance mellem el- og varmeproduktionen. Og når vi skruer op for el-produktionen, skruer vi også op for varmeproduktionen. Så når vi nu gerne vil producere mere el, fordi el-priserne er meget høje, har vi noget varme, vi er nødt til at køle, fortæller han og tilføjer, at flere andre kraftvarmeværker rundt om i landet gør det samme.

- Det optimale ville være, at flere havde lyst til at købe vores vare - så ville vi få en bedre balance mellem el og varme. Men som det er nu, er det en klar fordel for forbrugerne, at vi producerer noget mere el, konstaterer han.

Hvordan økonomien mere præcist ser ud, kan han ikke oplyse, da elpriserne svinger fra time til time.

Regnskabet skal derfor gøres op for en hel sæson, og det er ikke sket endnu.

- El-priserne svinger, og vi holder øje med det og producerer mere el, når det kan svare sig. Det er godt købmandskab, pointerer Kenneth Prehn.

  • Refa MSK's kraftvarmeværk i Sakskøbing producerer en masse elektricitet - men der følger varme med, og også mere, end der kan sælges. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem