cookie-og-privatlivspolitik
Gitte Ahrenkiel ejer møllen og er stålsat på at ære dens unikke design og plads i historien.
Gitte Ahrenkiel ejer møllen og er stålsat på at ære dens unikke design og plads i historien.
Foto: Jan Knudsen

Guldborgsund

Rekonstruktion af mølle nærmer sig realisering

Gedser Forsøgsmølle forventes i de kommende dage at få fjernet sin møllehat, og det markerer opstarten af et stort rekonstruktionsprojekt
05. oktober 2019 kl. 06:53 Af Birgitte Grønning

Annonce

GEDSER Det første fysiske skridt mod en rekonstruktion af "The old lady" på Korsagervej forventes at blive taget i disse dage.

Damen er kælenavnet for Gedser Forsøgsmølle, som siden 1957 har stået for enden af vejen.

Den er særlig, fordi den danske opfinder Johannes Juul i sin tid ramte plet, da han designede møllen, og den har i mange år været betragtet som stammoder til alle moderne vindmøller.

Derfor fortjener forsøgsmøllen en ærefuld genoprejsning, og det er den proces, der nærmer sig i disse dage.

Det første skridt er, at den moderne nacelle/møllehat, som sidder ovenpå det oprindelige betontårn og producerer strøm, tages ned.

- Vi afventer, at Wincon, der i de senere år har lejet sig ind i tårnet, henter deres nacelle når som helst og allersenest i midten af oktober. Når den er væk, kan vi kommer videre med projektet, fortæller indehaver af forsøgsmøllen, Gitte Ahrenkiel.

Hun har siden 2016 samarbejdet med professor Frank Pecquet fra det franske universitet Sorbonne om at omsætte en idé til konkrete beregninger for "Offshore Symphony".

Planen er - i samarbejde med Ørsteds havmøllepark ud for Gedser/Nysted - at opføre en kopi af den oprindelige mølle, som skal suppleres med moderne lydkunst.

Og så skal blandt andet det lille hvide generatorhus renoveres.

- Vi forsøger at få kontakt til og invitere til samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, Vestas, Risø, Ørsted og Guldborgsund Kommune, fortæller Gitte Ahrenkiel, som håber, at kommunen især vil bidrage med skiltning til møllen, når den er rekonstrueret.

- Det bliver en turistattraktion, der får brug for at blive synliggjort, så det håber jeg meget, at kommunen vil hjælpe med, opfordrer Gitte Ahrenkiel, som allerede har etableret en anden turistattraktion nær møllen.

Det er Gedser Ginkgo Soundgarden, som ved hjælp af blandt andet vind, sten og gamle køkkenredskaber skaber lydkompositioner i området omkring den gamle mølle.

Frank Pecquet er som Gitte Ahrenkiel begejstret for møllen og dens placering - både geografisk og i historien.

- Gedsermøllen er med Nysted Vindmøllepark i sin horisont det naturlige økologiske miljø til at gennemføre en sådan kunstnerisk begivenhed. Johannes Juuls vindmølle forbinder fortiden, da innovation endnu ikke var drevet af økologisk lydhørhed, mens Nysted Vindmøllepark er svaret på global opvarmning og bæredygtig energi i fremtiden, skriver den franske professor blandt andet i sin projektbeskrivelse.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Socialdemokraterne, de… 03. juni 2020 kl. 11.14

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

Annonce