Annonce
Guldborgsund

Rekordhøj skatteprocent

Skatteborgerne i Guldborgsund Kommune betaler 1,2 procent mere i kommuneskat nu, end de gjorde for 10 år siden. Foto: Arkiv

Guldborgsund har hævet skatten mere end de fleste andre kommuner.

GULDBORGSUND Siden 2008 har skatteprocenten i Guldborgsund Kommune kun kendt én retning: opad.

For 10 år siden var kommuneskatten på 25,1 procent. Nu er den på 26,3 procent. Dermed er borgerne i Guldborgsund Kommune dem, der over de seneste 10 år har oplevet landets næsthøjeste kommunale skattestigning. Kun Syddjurs Kommune har hævet kommuneskatten mere. Det viser tal fra netavisen Altinget og Danmarks Statistik.

Men der ligger gode grunde bag skattestigningen, forsikrer Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder (G).

- Vi blev hårdt ramt af både kommunalreformen og finanskrisen, der resulterede i færre arbejdspladser og færre borgere. Det har derfor været nødvendigt at sætte skatten op. Vi har gennem de senere år trimmet vores drift, men vi kæmper stadig med at komme op på det samme serviceniveau som før krisen, siger John Brædder, der derfor heller ikke kan love borgerne en skattesænkning i den nærmeste fremtid.

- Det går bedre økonomisk. Derfor har vi heller ikke planer om at hæve skatten yderligere. Men vi sætter den heller ikke ned, for nu gælder det om at fastholde det, vi har, og forbedre vores serviceniveau til gavn for borgerne, siger John Brædder.

Nødvendig reform

En sænkelse af kommuneskatten kan ifølge John Brædder først komme på tale, når Folketinget har lavet en ny udligningsreform, der i højere grad kompenserer udsatte kommuner som Guldborgsund.

- Første nødvendige betingelse for en skattelempelse er en ny og retfærdig udligningsreform, der sikrer vores økonomi, siger John Brædder.

Han peger også på den ikke aftagende strøm af kontanthjælpsmodtagere fra hovedstadsområdet som en af årsagerne til, at kommunens økonomi stadig er under pres.

Guldborgsund Kommune har de senere år brugt et stigende beløb på kulturområdet. Det kunne være et område at skære på, hvis kommunen vil sænke skatten, men John Brædder ser en stor brandingeffekt i kulturområdet.

- Det er med til at styrke kommunens positive image. Gode kulturtilbud er både med til at trække børnefamilier til kommunen og får ressourcestærke borgere til at blive, forklarer John Brædder.

Guldborgsund Kommune har i lighed med 46 andre kommuner hævet skatten over de seneste 10 år, mens 17 kommuner har sænket skatten. 34 kommuner har ikke pillet ved skatten.

Fælles for de 47 kommuner, der har hævet skatten, er, at de er blandt de kommuner, som har det laveste beskatningsgrundlag på grund af borgernes gennemsnitligt set relativt små indtægter. I Guldborgsund Kommune er det gennemsnitlige beskatningsgrundlag pr. indbygger således på 163.268 kroner. I Gentofte Kommune, der har sænket skatten de seneste 10 år med 2,5 procent til 22,8 procent i år, er beskatningsgrundlaget pr. indbygger på 380.755 kroner.

Syddjurs Kommune er den kommune, der har hævet skatteprocenten mest, men Langeland Kommune har landets højeste kommuneskat på 27,8 procent.

  • Skatteborgerne i Guldborgsund Kommune betaler 1,2 procent mere i kommuneskat nu, end de gjorde for 10 år siden. Foto: Arkiv
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem