Annonce
Guldborgsund

Rekordmange på krisecenter politianmelder vold

Lederen af Krisecenter Guldborgsund, Christina Madsen, udleverer en borgerhåndbog om vold og dens konsekvenser til alle, der bliver indskrevet på centeret. Foto: Ingrid Riis

Krisecenter Guldborgsund har aldrig haft så mange politisager som i øjeblikket. Stigningen af alvorligt voldsramte mennesker bekymrer.

NYKØBING Bag den nypudsede facade i Jernbanegade 46 bor i øjeblikket 14 mennesker, der har brug for at gemme sig bag en aflåst dør.

Blandt Krisecenter Guldborgsunds beboere har mange været udsat for vold, og rekordmange af dem anmelder volden til politiet. Faktisk har centerleder Christina Madsen aldrig haft så mange politianmeldelser som en del af sit arbejde, som hun har i øjeblikket.

80 procent af de indskrevne borgere på centeret har indgivet en politianmeldelse for den vold, de har været udsat for. Det er både kvinder og mænd, der anmelder volden. Og den er både psykisk og fysisk.

- Vi oplever også flere, der er så medtagede, at de bliver indlagt på sygehuset. Det er meget bekymrende, fastslår Christina Madsen.

Coronasituationen, der har holdt mange mennesker inden døre i lang tid, har sandsynligvis en del af skylden for, at volden blomstrer op, vurderer Christina Madsen. Men det er ikke hele forklaringen, mener hun.

- Jeg er meget i tvivl om årsagen til det, vi oplever i øjeblikket. Man kan beskylde corona for meget, men jeg ser også, at det er en atypisk gruppe mennesker, det går ud over nu. Det er ikke så meget de typiske svage, men flere ressourcestærke mennesker, der bliver indlagt og anmelder volden, forklarer hun.

Skyld og skam

På krisecenteret ser man ofte, at voldsofre er spundet ind i meget skyld og skam, og at det tager dem lang tid at bryde ud af et parforhold med vold.

Når de bliver indskrevet på centeret, får de alle udleveret en borgerhåndbog, hvor de blandt andet kan læse, hvordan især psykisk vold er defineret.

- Mange fortæller, at det først er, når de læser i bogen, de bliver bevidste om, hvad de reelt har været udsat for. Og at det ikke er i orden. At det er dem selv, der er beskrevet i bogen. Mange har svært ved selv at definere deres situation, og de har typisk haft meget svært ved at slippe væk. Når man først er indlagt på sygehuset, og myndighederne er involveret, bliver det sværere at gemme sig, fortæller Christina Madsen.

Hun anser de mange anmeldelser som bekymrende, men også som et tegn på, at kampagner for at stoppe vold hjælper.

- Vi arbejder jo hver dag for at få volden kortlagt, det er en del af vores mission. Så det er også godt, at der er mange anmeldelser, konstaterer centerlederen.

Hun samarbejder blandt andet med den nationale hotline "Lev uden vold", og her kommer det ikke bag på direktør Sine Gregersen, at antallet af politianmeldelser om vold vokser for tiden. Hun er ikke i tvivl om, at corona spiller en væsentlig rolle.

- Alle i branchen går med bekymring og afventer den ketchupeffekt, vi kan forudse på den anden side af denne lange coronanedlukning. Det er tidligere dokumenteret, at volden er steget under corona, men det er utrolig svært at anmelde vold og række ud efter hjælp, når man er i hjemmet med sin voldelige partner. Derfor ser vi denne større efterspørgsel på hjælp nu, hvor samfundet begynder at lukke op igen, vurderer Sine Gregersen.

Krisecenter Guldborgsund ligger i Jernbanegade i Nykøbing og tilbyder midlertidigt ophold til kvinder med og uden børn, som er udsat for psykisk og eller fysisk vold. Krisecenteret tilbyder også pladser til udsatte mænd i en separat afdeling.
Der er i øjeblikket plads til 15 borgere, syv mænd og otte kvinder. Alle lejligheder er med eget køkken og bad, og her bor kriseramte mennesker fra hele landet. Centeret tilbyder også åben ambulant rådgivning.

  • Lederen af Krisecenter Guldborgsund, Christina Madsen, udleverer en borgerhåndbog om vold og dens konsekvenser til alle, der bliver indskrevet på centeret. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Annonce
Annonce
112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Annonce
Annonce
Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL

Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Indland

Savnet 18-årig kvinde fra Vestjylland er fundet i live

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov