cookie-og-privatlivspolitik
Rektor for Sosu-skolen, Jeppe Poulsen, ser på, imens en gæst afprøver en såkaldt ældredragt.

2

Billeder

Rektor for Sosu-skolen, Jeppe Poulsen, ser på, imens en gæst afprøver en såkaldt ældredragt.
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

Rektor: Vi kan ikke løse det selv

Sosu-skolen er forberedt på, at af elevtallet eventuelt skal hæves på grund af mangel på personale.
11. januar 2019 kl. 15:20 Af Maria Juel Glasius

Annonce

NYKØBING En ung mand griner overrasket, da han med bøjet nakke og et noget svagere syn end ellers tager et glas op til munden og forsøger at drikke af det.

Hvad Han ikke kan se er, at han holder glasset 30 centimeter over mundhøjde. Det er ikke til at vide, hvis man ikke til daglig lever med stive led, et aldersramt syn og krum ryg. Derfor er dragten en fast del af undervisningen på Sosu-skolen i Nykøbing.

Ældredragten var blot en af de ting, der blev vist frem torsdag aften under Sosu-skolens Åbent Hus.

Arrangementet faldt på den samme dag, som KL annoncerede, at man om fem år på landsplan vil mangle 15.000 social- og sundhedsansatte.

- Det er godt med fokus på udfordringen, for vi kan ikke klare det alene. Nu kan skoler, regioner og kommuner arbejde sammen om at finde en løsning, siger rektor Jeppe Poulsen.

Han er forberedt på, at der fra 2020 kan blive en forventning om, at skolerne skal øge optaget af elever. Men selv hvis man gør det og også inddrager frivillige, som nogle kommuner taler om, mener han, at det kan blive svært at nå op på det nødvendige niveau.

I mellemtiden gør skolen, hvad den kan, for at komme i kontakt med nye elever. Man har annoncer og bruger også sociale medier til at reklamere for sig selv. Men det mest effektive er at lade eleverne selv sprede rygtet om, hvad uddannelsen kan, siger han.

- Vi har rigtig mange elever, der er kommet ind, fordi de kender nogle, der var glade for at gå her, siger Jeppe Poulsen.


Gode hjælpemidler

Imens den unge mand i ældredragten kæmpede med at danse til lidt musik, afprøvede hans ven et par virtual reality-briller. Denne dag kunne man komme med ind i hjemmet hos en person, der ikke ville forlade sin seng og havde brug for psykiatrisk hjælp.

- Det kan være svært at invitere 30 elever med ind på en psykiatrisk klinik, så brillerne kan hjælpe til at forstå, hvad man kan møde hjemme hos borgerne, forklarer Jeppe Poulsen.

I det hele taget blev der fremvist et bredt udvalg af hjælpemidler. Nogle var digitale, som for eksempel en spiserobot, der kan føre en ske fra en tallerken og op til munden på en person.

Andre var helt analoge, som bamser, der alene havde den funktion at give tryghed til for eksempel demente. Hjælpemidler er ikke en fjende, siger Jeppe Poulsen. De er skabt til borgere, der behøver det, samtidig med at de kan aflaste sundhedspersonalet en smule.

- Men det skal aldrig blive en erstatning, understreger han.

Inde i et sanserum viser to studerende, hvordan man kan hjælpe urolige borgere med at finde tryghed i en sækkestol, der med fire tunge flapper kan omfavne personen i stolen.

Hvis en ældre person er genert og bange for at tale, kan man stille vedkommende bag en lyskæde med flere rækker af dioder, som hænger ned fra loftet.

Når man står der, fokuserer man kun på lyset og glemmer, at man taler med nogen.


Kan være sig selv

Den ene, Frederik Burmeister, forklarer, at jobbet som social- og sundhedsansat primært handler om at hjælpe mennesker til at klare deres dagligdag i en så bred forstand som muligt.

Det kan være relativt simple redskaber som en tung bamse, en lyskæde eller saftevand tilsat fortykningsmiddel, der kan gøre en afgørende forskel.

Og så støttes eleverne i, hvordan de som individer kan gøre en forskel for andre, siger han.

- Det her er et job, hvor man virkelig kan bruge sig selv og sin personlighed.

Læs også artiklen "stor mangel på sosu`er i fredagens Folketidende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

nye kunst i gedser???? 26. juni 2019 kl. 07.42

AF: JOHN WENNERWALD

Tillykke til folkestyret 24. juni 2019 kl. 00.22

AF: LOTTE HINRICHSEN LARSØ

Til byrådet vedr.… 19. juni 2019 kl. 16.53

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 18. juni 2019 kl. 08.09

AF: JOHN WENNERWALD

Ulovlighed efterfølges 16. juni 2019 kl. 21.49

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

Annonce