cookie-og-privatlivspolitik
Målet for nedrivningen er 98 procents genbrug - og genanvendelse.
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

River ned for fire millioner

I de mange år, bygningerne har været brugt af skoler, har en del af lejeaftalen været, at de er blevet vedligeholdt, og de står derfor i en pæn stand inden nedrivningen.
17. juni 2021 kl. 14:15 Af Birgitte Grønning

ØSTER TOREBY - Eggert Pedersens Planteskole, Produktionshøjskolen Sundtoftegård, Multicenter Syd og FGU er fortid på Eggertsvej.

Fremtiden er 7.300 kvadratmeter Biltema og en række andre butikker, der skal udvide Guldborgsundcentret mod vest.

Guldborgsund Kommune har solgt grunden til henholdsvis Biltema og Holberg Fenger Gruppen - cirka 30.000 kvadratmeter til hver - og til efteråret begynder byggeriet. Men først skal otte bygninger og fem gamle drivhuse jævnes med jorden og genanvendes som byggematerialer i det kommende byggeri.

Den opgave har Renner Pedersen Entreprise de næste tre måneder til at løse, og arbejdet er gået i gang i denne uge.

Salgsprisen for de 60.000 kvadratmeter er 9,6 millioner kroner, hvoraf cirka fire millioner bliver brugt på nedrivningsopgaven, oplyser teamkoordinator Steen Andersen fra Guldborgsund Kommune, der sammen med indehaveren af Renner Pedersen Entreprise, Morten Renner, viser omkring på nedrivningspladsen.

Annonce

I de mange år, bygningerne har været brugt af skolerne, har en del af lejeaftalen været, at de er blevet vedligeholdt, og de står derfor i en pæn stand, konstaterer Steen Andersen.

Alligevel er der kun en vej, og det er ned.

- Det er den eneste mulighed, der er for at udvide Guldborgsundcentret, så det er det politiske valg, der er truffet, forklarer han med henvisning til, at der ikke kan udvides i vandet, boligområder i Sundby eller på den anden side af Brovejen, hvor kommunen også ejer en større grund. Her forhindrer naturfredning byggeriet.


98 procent genanvendes

Nedrivningsarbejdets mål er genanvendelse eller genbrug af 98 procent af materialerne, fortæller Morten Renner, der i de kommende måneder har otte medarbejdere til at pille bygningerne detaljeret fra hinanden og sende næsten alle dele til genanvendelse. For eksempel knuses beton til ukendelighed.

- Når vi er færdige, ligger her to store bunker med stabilgrus og erstatning for bundsikring, som kan bruges i det nye byggeri, siger han.

Annonce

Er særlig udfordring får Morten Renner, når bygningerne over jorden er væk, og han skal lokalisere ledninger til kloak og vand under jorden, inden grunden kan overdrages.

- Vi har ikke fyldestgørende tegninger over, hvor ledningerne ligger. Men det er vi vant til, og vi skal nok finde dem, forsikrer han.

Det er op til køberne at få undersøgt, hvad der er af eventuel forurening på grunden.

Læs også artiklen "Museum og fond imod nedrivning" fra torsdagens FolketidendeKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE