cookie-og-privatlivspolitik
Tre socialpsykiatriske botilbud er sat under skærpet tilsyn fra Socialtilsyn Øst.

3

Billeder

Tre socialpsykiatriske botilbud er sat under skærpet tilsyn fra Socialtilsyn Øst.
Foto: Ingrid Riis

Guldborgsund

Rystende forhold for svage borgere

- Hvis jeg ikke vidste bedre, ville jeg sige, det er en rapport fra 1960'erne, siger professor i socialt arbejde.
15. marts 2021 kl. 12:20 Af Anne Katrine Petersen

SAKSKØBING I oktober 2020 aflagde Socialtilsyn Øst besøg hos Guldborgsund Kommunes socialpsykiatriske døgntilbud Æblevang, Lindevang og Gartnervænget. Ved udgangen af januar i år førte det til, at de blev sat under skærpet tilsyn. Folketidende har fået aktindsigt i den 12 sider lange afgørelse med konkrete eksempler og dagbogsnotater. De blotlagte forhold chokerer Lars Uggerhøj, professor i socialt arbejde på Aalborg Universitet.

- Grundlæggende kan det undre, at man ikke har lukket institutionerne, indtil forholdene var på plads. Det er næsten alle parametre, der er mangler på, og det virker i mine øjne fuldstændig grotesk. Hvis jeg ikke vidste bedre, ville jeg sige, at det er en rapport fra 1960'erne. Det ligner noget, en statsminister skal ud at undskylde på et tidspunkt, siger han.


Ingen ændringer

Et skærpet tilsyn benyttes ifølge Socialtilsynet, når bekymringen for indsatsen i et tilbud medfører, at der må udstedes påbud og iværksættes en proces, der kan føre til ophævelse af tilbuddets godkendelse. Der er udstedt seks påbud til Guldborgsund Kommunes socialpsykiatriske døgntilbud. I næsten alle tilfældene refererer Socialtilsynet, at man gjorde kommunen opmærksom på problemerne ved et besøg i 2019, og for Lars Uggerhøj skærper det kritikken.

- Jeg er virkelig overrasket over at læse sådan noget. Man konstaterer, at der ikke er sket noget. Det er, for beboerne, forfærdeligt.


Frygter personale

Et af kritikpunkterne fra afgørelsen handler om personalets måde at tale til beboerne på:

Annonce

.... at tilgangen til borgerne i højere grad har karakter af irettesættelser og magtdemonstrationer end faglighed. Dette underbygges af oplysninger fra mindst to borgere, som udtaler, at der er medarbejdere i tilbuddet, som de er bange for, og som råber ad dem, ligesom en borger beskriver overfor socialtilsynet, at vedkommende skal være ydmyg og undskyldende, før vedkommende kan få den nødvendige støtte fra personalet.

Magtanvendelse er, ifølge Lars Uggerhøj, noget, der kan sætte beboernes udvikling i stå og gøre dem passive.

- Man risikerer, at beboerne glider ind i en tilstand, hvor de hverken forventer noget af sig selv eller deres omgivelser.

Magtanvendelse er altså ikke kun et spørgsmål om fysisk at pacificere en beboer, der er gået amok. Socialtilsynet påpeger i rapporten under magtanvendelse, at fjernbetjeningen til det fælles tv er låst inde, og der er lås på køleskabet. Hvordan det er magtanvendelse, forklarer Lars Uggerhøj:

- De kan ikke selv vælge, hvornår de vil se fjernsyn, eller hvornår de vil spise. Det er en indskrænkelse af deres privatliv og en barnagtiggørelse af beboerne. Det skulle ikke undre mig, at de kalder personalet "de voksne".

Annonce

Fejlplaceret fik skalle

I afgørelsen fra Socialtilsyn Øst er der også både påbud om at beskrive målgruppen og hvilke metoder og tilgange, der skal arbejdes med. Når målgruppen i et botilbud ikke er klart defineret, kan det nemlig gå skævt, som man allerede har set i et tilfælde på Gartnervænget:

... er en borger indskrevet, hvis udfordringer er af en så anderledes karakter end de øvrige borgere i tilbuddet, som er aktive misbrugere m.v., at denne borgers trivsel er alvorligt truet og allerede har afstedkommet, at borger har været udsat for et fysisk overgreb fra en anden borger i form af en nikket skalle.

Det kommenterer Lars Uggerhøj således:

- Hvis man ikke har gjort det klart, hvilke målgrupper, der kan være sammen, risikerer man at blande mennesker, der kan være indbyrdes farlige for hinanden. Det er forfærdelig læsning. Dertil kommer en manglende viden om pædagogiske metoder. Man kan tale om dem, men ikke yderligere redegøre for, hvad det betyder. Det er tegn på, at der ikke er uddannet personale eller ikke nok uddannet personale, lyder det fra Lars Uggerhøj, der mener, at pilen peger på ledelsen.

- Der må være tale om et ledelsesmæssigt svigt af helt enorm karakter her.

Annonce

De sidste punkter i rapporten peger på, at der ikke sker nok for borgerne, ligesom de fysiske rammer med nedslidte møbler, hul ind til isoleringen og utilstrækkelig rengøring får kritik.

Læs centerchefens svar på kritikken - klik her.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE