cookie-og-privatlivspolitik
Strand og klitter foran diget har ændret sig markant flere steder de senere år. "Gryder" og klitter forsvinder, og der kommer en mere lige linje med nedbrydning. Billedet her er taget ud for Bøtøskoven.
Strand og klitter foran diget har ændret sig markant flere steder de senere år. "Gryder" og klitter forsvinder, og der kommer en mere lige linje med nedbrydning. Billedet her er taget ud for Bøtøskoven.
Foto: Hans Gandrup

Guldborgsund

Sandfodring ved kyst må vente til næste år

- Der forsvinder omkring 9.000 kubikmeter sand hvert år, siger formand for digelag.
03. maj 2021 kl. 08:32 Af Hans Gandrup

SYDFALSTER Planerne om at "fodre" den sydfalsterske kyst med mange tusinde tons sand for at sikre - eller i hvert fald forsinke nedbrydning - af kyst og dige bliver næppe en realitet i år.

Der mangler nemlig den endelige kommunale godkendelse af projektet, der ellers ligger klart og i øvrigt har gjort det længe.

- Vi er i gang med at lave tilladelsen, og så vidt jeg foreløbig kan bedømme, er der ingen alvorlige hindringer. Når det har taget tid, skyldes det, at der er et stort arbejdspres i forvaltningen i øjeblikket blandt andet på grund af den store byggeaktivitet, og sandfodringen har ikke haft topprioritet. Men vi regner med at kunne udsende den endelige godkendelse til sommer, forklarer miljøplanlægger Maya-Maria Madslund, Guldborgsund Kommune.

Men en godkendelse til sommer betyder næppe, at arbejdet til flere millioner kroner bliver lavet i år.

- Vi vil helst gennemføre sandfodringen i foråret. Så har vi de bedste chancer for, at der ikke hurtigt efter kommer en højvands-hændelse, så sandet eroderer væk. Sandet skal have en chance for at "sætte sig", siger Søren Bjerregaard, formand for Det Falsterske Digelag.

Annonce

Kysten ændrer sig

Kysten foran diget ændrer sig hele tiden i kraft af vind og vand.

Men især siden en større storm i 2017 har den sydfalsterske kyst ud for det 17 kilometer lange dige på flere strækninger ændret sig markant.

Klitter og "gryder" som overgang til den egentlige strand er blevet sjældne. Nu ser man ofte en lige linje med nedstyrtet sand og bevoksning.

- Det var efter 2017-stormen, at vi for alvor bemærkede ændringerne og risikoen for diget. Og det var derfor, vi satte gang i undersøgelserne om sandfodring. Vi står bestemt ikke i nogen akut risiko - men vi vil selvfølgelig gerne i gang med arbejdet, som vi også har afsat midler til, siger Søren Bjerregaard.

Især tre steder har brug for en indsats. Det er ved Elkenøre, ud for Bøtøskoven (omkring Fårevasken) og ved Gedesby.

Annonce

- Vi har selvfølgelig konfereret med Kystdirektoratet og fået lavet beregninger hos det rådgivende ingeniørfirma Cowi. Det ser ud til, at vi hvert år "mister" omkring 9.000 kubikmeter sand, som primært føres sydpå og ned mod Rødsand og ud i Østersøen. Eksempelvis på den sydlige del af kysten vil man også opleve, at havet bliver hurtigere dybt ud for stranden. Det betyder kraftigere bølger - og mere nedbrydning. En selvforstærkende effekt, forklarer digeformanden.


Samarbejde

Med sandfodringen håber man altså at kunne i hvert fald forsinke processerne.

Sandfodringen skal formentlig gentages hvert femte år.

Men første runde ser ud til at måtte vente et lille års tid endnu.

- Vi undersøger også grundigt mulighederne for at kunne samarbejde med for eksempel trafikhavnen i Gedser og med Det Lollandske Dige om arbejdet. Hvis vi er flere sammen, kan vi spare ganske mange penge på at hente det nødvendige materiel til vores område, siger Søren Bjerregaard.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE