cookie-og-privatlivspolitik
"Copenhagen" på vej i havn i Gedser. Færgens nye 42 tons tunge udstyr på toppen tiltrækker sig en del opmærksomhed.

15

Billeder

"Copenhagen" på vej i havn i Gedser. Færgens nye 42 tons tunge udstyr på toppen tiltrækker sig en del opmærksomhed.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Guldborgsund

Sejl på Copenhagen letter trykket på gashåndtaget

BILLEDSERIE: Den ene af Scandlines' færger mellem Gedser og Rostock har fået et rotorsejl, der sparer brændstof.
09. juli 2020 kl. 18:30 Af Birgitte Grønning

Annonce

GEDSER-ROSTOCK - Hvad er dog det? har mange spurgt sig selv om i den seneste tid, når de har mødt Scandlinesfærgen "Copenhagen".

"Det" er 30 meter højt, fem meter i diameter og roterer om sig selv 180 gange i minuttet, når vinden på havet står ind fra siden.

Det gør vinden som bekendt de fleste dage, når færgen pløjer sig vej mellem Gedser i nord og Rostock i syd, mens vinden 8 ud af 10 dage kommer ind fra vest.

Det er netop de faktorer, der har fået Scandlines til - i samarbejde med finske Norsepower - at installere det 30 meter høje rotorsejl på toppen af "Copenhagen".

- Det er de optimale forhold til at bruge rotorteknologien til at spare brændstof, fortæller vedligeholdelsesmaskinmester Thorstein Troest, der som noget nyt har fået opgaven med at passe rotorsejlet på øverste dæk.

Sejlet blev monteret i slutningen af maj og sat i drift i begyndelsen af juni. Med godt en måneds erfaringer med den nye 42 tons tunge installation på øveste dæk er Thorstein Troest fuld af gode forventninger.

- Det virker fantastisk, og jeg kan godt lide, at vi er på forkant med udviklingen. Det gør det sjovt at gå på arbejde, fastslår han.


Fokus på brændstofregning

Rotorsejlet er en del af Scandlines' bestræbelser på at blive grønnere, spare brændstof og CO2 - og dermed penge. Når man lever af at sejle i pendulfart mellem Danmark og Tyskland med en kæmpe dieselmotor i bunden af skibet, er der evigt fokus på brændstofregningen.

- Vi regner med, at vi med rotorsejlet kan spare fire-fem procent brændstof. Det er ikke store tal, men et vigtigt skridt i den grønne og rigtige retning, siger rederiets kommunikationschef Anette Ustrup Svendsen.

Hvis man har stået der med nakken tilbage i havn eller om bord og undret sig over, at sejlet ikke folder sig ud, er man ikke alene.

- Rotorsejlet er blevet det store samtaleemne på færgen. Vi fortæller store og små om det hver dag, fortæller supervisor Kåre Hansen, som fra næste uge får hjælp til den formidlingsopgave af informationsmateriale på flere sprog om bord.

For der er ingenting, der folder sig ud. Når det cylinderformede sejl kan bidrage til fremdriften af færgen og dermed til et lettere tryk på gashåndtaget på broen, er det, fordi sejlet udnytter Magnus-effekten: Når vinden møder rotorsejlet, tiltager vinden i fart på den ene side af cylinderen, mens den aftager på den anden side.

Om der kommer flere rotorsejl på for eksempel søsterfærgen "Berlin" eller færgerne mellem Rødby og Puttgarden, er for tidligt at svare på, siger Anette Ustrup Svendsen, der vil samle erfaringer i løbet af det næste år for at se, hvordan bundlinjen ser ud.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce