Annonce
Guldborgsund

Sjældne malerier vises nu til folket

Karel Appel blev kun en dygtigere kunstner med alderen, mener Gabriele Siemers-von Loeber. Billedet her er fra hendes egen samling. Foto: Flemming K. Karlsen

En 80-årig tysk kunstsamler har udlånt de manglende brikker til ny Cobra-udstilling

FUGLSANG Tanken om at udlåne en del af sine privatejede malerier skabt af det internationale kunstnerkollektiv Cobra opstod på Fuglsang Kunstmuseum i museets egen samling.

- Det er for egoistisk at have så mange værker hængende i mit eget hjem, hvor de ikke kan ses af andre, tænkte hun for sig selv.

Gabriele Siemers-von Loeper og hendes nu afdøde mand har samlet på Cobra-værker, lige siden Asger Jorn vakte deres interesse med et af sine tidligste malerier fra 1941. Da han etablerede kunstnersammenslutningen Cobra, og de begyndte at producere værker i 1948, var det tyske kunstsamlerpar derfor klar.

- Vi var enormt fascinerede af det stærke udtryk i Asger Jorns værker. Der var en stor diversitet i emner, han beskæftigede sig med, og der var en god grund til, at man kaldte ham Nordens Picasso. Hans kreativitet var bare fascinerende, forklarer hun, imens hun viser rundt i den nye udstilling "På Sporet af Cobra - Vilde Visioner", der på fredag åbner for offentligheden.

Da Hans-Edmund Siemers døde i 2009 var hun pludselig alene og omgivet af alle de kunstværker, de sammen havde udvalgt og investeret i.

- Mange mente, at værkerne var meget vigtige, og at det er godt for både kunstnerne og for et ventende publikum at få værkerne udstillet. Især her i Danmark, hvor de fleste af Cobra-kunstnerne kom fra, siger hun og tilføjer, at det er en vigtig historie at fortælle.

Navnet CoBrA er sammensat af begyndelsesbogstaverne på de byer, som gruppens medlemmer stammede fra: Copenhague, Bruxelles og Amsterdam. Officielt varede samarbejdet mellem malerne kun tre år fra 1948 til 1951, men de arbejdede alle videre i samme retning.

De ville forny kunsten ved at vende tilbage til dens oprindelse frem for at gå med på tidens fremherskende akademiske og i deres øjne blodfattige malemåde.

Målet var et stærkt kunstnerisk udtryk, der kommer af spontanitet, følelse, gestik og giver værker fyldt af energi, der frem for alt skal vække magien i billederne.

Hun går hen til Egill Jacobsens maleri med titlen "Skov", der er holdt i lysegrønne farver og ifølge Gabriele Siemers-von Loeper sprudler af forårsstemning.

- Dette billede hang i mange år over mit skrivebord, hvor det fyldte mig med godt humør og energi under det ofte kedelige skrivebordsarbejde. Og netop denne energi håber jeg, at andre vil mærke, når de ser på billederne. At kraften og livsglæden vil blive overført til dem.

Cobra-malerne lavede kunst til folket, og derfor håber hun, at kommende gæster vil lade deres tanker om, hvordan kunsten bør opfattes blive hjemme.

- Nogle ting kan man bare kun føle. Man kan ikke analysere sig til, hvad det skal kunne eller sige. Det skal føles. Det er det samme, som nogle musikstykker kan gøre. Jeg kender en del kunstnere, og særligt én fik besøg i sit galleri. De spurgte straks, hvad han ville sige med maleriet. Men han bad dem kigge på billedet i et par minutter og bare tage det ind. Det er så vigtigt at få den her glæde med. Livsglæde, kan man kalde det. Det er ikke så vigtigt at få alle detaljerne med. Hvis du synes, at et maleri er flot, så er det flot, siger hun.

Og det ligger tæt op af en udtalelse, som Asger Jorn gav i en artikel i Vendsyssel Tidende i 1969:

- Det er ligegyldigt for tilskueren, hvad jeg har villet med et billede. Det kommer an på, hvad han selv vil med det. Hvis han ikke har et personligt forhold til billedet, er det værdiløst for ham.

I og med at en tredjedel af malerierne i udstillingen har hængt i den tyske kunstsamlers private hjem, har de aldrig været vist for offentligheden. Nogle af malerierne har hun købt på auktion, andre på gallerier og andre igen direkte fra kunstnerne.

Men nu hvor de skal vises, er det vigtigt for hende, at det sker på Fuglsang Kunstmuseum. Det er et sted, hun kommer, når hun besøger sit sommerhus i Bøtø, som har været på hendes hænder siden 1958.

Og det var her, hun kom i tanke om, at hendes egne malerier skulle vises frem. At de kunne noget, som Cobra-malerierne i museets egen faste udstilling ikke kan - nemlig vise den internationale side af kunstnerbevægelsen.

Udstillingen kan ses frem til 26. april 2020.

Egill Jacobsen står bag kunstsamlerens favoritfoto, der har hængt over hendes skrivebord. Det hedder "skov" og får hende til at grine, når hun ser på det. Foto: Flemming K. Karlsen
Henry Heerup var ikke en officiel del af Cobra-bevægelsen - og så alligevel. Hans kunst udstrålede en naivitet og en kvalitet, der vakte opsigt. Foto: Flemming K. Karlsen
  • Karel Appel blev kun en dygtigere kunstner med alderen, mener Gabriele Siemers-von Loeber. Billedet her er fra hendes egen samling. Foto: Flemming K. Karlsen
  • Egill Jacobsen står bag kunstsamlerens favoritfoto, der har hængt over hendes skrivebord. Det hedder "skov" og får hende til at grine, når hun ser på det. Foto: Flemming K. Karlsen
  • Henry Heerup var ikke en officiel del af Cobra-bevægelsen - og så alligevel. Hans kunst udstrålede en naivitet og en kvalitet, der vakte opsigt. Foto: Flemming K. Karlsen
Annonce
Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket