cookie-og-privatlivspolitik
Modelfoto
Modelfoto
Foto: Dave Robinson

Guldborgsund

Skov lukker for besøg

Naturstyrelsen skal fælde træer til gavn for biodiversiteten.
05. oktober 2021 kl. 09:23 Af Anne Katrine Petersen

OVSTRUP Naturen er altid åben, har det lydt i diverse kampagner under coronanedlukningen, men for Ovstrup Skov er det ikke helt sandt.

mandag gik et større arbejde med at skabe lysninger i skoven i gang. Det skal ske delvist langs skovveje, hvor der er meget færdsel.

- Maskinførerne har et begrænset udsyn, så skoven er i perioden at betragte som en farlig arbejdsplads. Derfor er vi nødt til at gøre noget drastisk, fortæller skovfoged Mette Skat Buhr, der ikke i sine 11 år som skovfoged i Naturstyrelsen Storstrøm har været med til at lukke skov.

- Vi gør det for at skabe lysninger, der kan gavne biodiversiteten i skoven, blandt andet rødlig perlemorssommerfugl, siger hun.

- Men det vil også gavne andre arter og biodiversiteten over en bred kam.

Annonce

Førend den sjældne sommerfugl indfinder sig, skal violen blomstre skønt, og den kræver lys.


Skovdrift trappes ned

Ovstrup Skov er fredskov. Det betyder, at hvis en del af skoven overgår til eksempelvis byggeri, skal der plantes erstatningsskov svarende til to gange arealet, der er taget ud.

I fremtiden vil skoven også blive kategoriseret som urørt skov. Det betyder, at der ikke må sælges for eksempel kævler, brænde og flis fra skoven.

- 75.000 hektar statsskov skal på landsplan gøres til urørt skov, forklarer skovfogeden.

Det betyder på ingen måde, at man aldrig vil se skovarbejdere fra Naturstyrelsen med maskiner i skoven. De skal stadig sikre, at skoven ikke bliver for mørk, og at træer, som er til fare for gæsterne, bliver fældet.

Annonce

Overgangshugst

Allerede nu er Naturstyrelsen i gang med at trappe ned på salget af træ til industri.

- Det, vi gør nu og de næste seks år, er en overgangshugst. I 2027 skal statsskovene ikke længere levere træ til industrien, i hvert fald ikke fra skovene på Sjælland. For at give savværkerne, der lever af at forarbejde træ fra de danske statsskove, en mulighed for at tilpasse sig og finde andre træleverandører, trapper vi langsomt ned med skovning, fortæller Mette Skat Buhr.

Arbejdet i Ovstrup Skov starter ved Sortevejen i skovens sydlige ende, og ifølge skovfogeden vil man forsøge at rokere rundt på en måde, så området kun lukkes delvist af.

Mette Skat Buhr opfordrer besøgende til at orientere sig på de skilte, der bliver sat op.

Arbejdet varer indtil 12. november.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE