cookie-og-privatlivspolitik
Huset på Thorsensvej er et populært mødested.

3

Billeder

Huset på Thorsensvej er et populært mødested.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Socialt udsatte bevarer vigtige netværk

Brugere og ledere på sociale væresteder jubler over, at de er undtaget for skærpelse af forsamlingsforbud.
27. oktober 2020 kl. 20:40 Af Niki Treumer Mogensen

Annonce

NYKØBING I løbet af weekenden kom der et vigtigt "men" til de restriktioner, statsminister Mette Frederiksen (S) fredag aften meldte ud i forhold til coronavirussen.

Skærpelsen af forsamlingsforbuddet, der nu gælder grupper over 10 personer, gælder ikke sociale tilbud som væresteder.

Det fastslog social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), og det vækker glæde i lokale væresteder. Forretningsfører for Værestedet Perronen på Vendersgade, Jens Henriksen, kalder det en rigtig beslutning.

- Den gruppe af mennesker, vi har her, er rigtig dårligt stillede, hvis vi lukker. Da vi gjorde det i foråret, var det en forfærdelig periode for vores brugere, for de fleste af dem har ikke andet end værestedet, så det var at lukke dem i total isolation, siger han.

Mellem 30 og 35 brugere kommer forbi i løbet af hverdage, hvor der er åbent klokken 8-14. Mange er afhængige af at komme og spise og de sundhedsfaglige indsatser, der udbydes.

Jens Henriksen fortæller, at der, for at beskytte borgere, ansatte og frivillige, fra torsdag bruges mundbind eller visir af personalet, og der bliver indsat glasfacader i køkken og spiseområde for at skabe afstand mellem folk.


Nedlukning gav mistrivsel

Også i Kirkens Korshærs varmestue i Jernbanegade 43 glædes man over fortsat at kunne have åbent.

Det er der klokken 9.30-14.00 i hverdage, torsdag dog klokken 15-19, og leder af Kirkens Korshærs sociale arbejde på Lolland og Falster, Maria Mistarz Benzon, er lettet over beslutningen.

- Det er meget betydningsfuldt for brugerne, at de kan fortsætte deres daglige gang her i værestedet. Vi har jo i marts været igennem en lockdown, hvor der var stor ensomhed, og hvor mange brugere fik det enormt svært. Vi så frustrationer og en masse mistrivsel, og det er rart, at vi kan fortsætte vores tilbud, selv om vi skal holde afstand, siger hun og tilføjer, at der er helt styr på brug af masker og visir:

- Og vores rengøringsstandard er stadig nærmest hysterisk høj og har været det gennem hele coronatiden.

Stedet har et udkørende team, der besøger tidligere hjemløse som et efterværn og opsøger nye hjemløse. Det fortsættes også.


Kan lette bekymringer

Værestedet Huset på Thorsensvej, der er kommunalt drevet, kan også fortsat opretholde driften.

Det påpeger leder af socialpsykiatrien og center for afhængighed i kommunen, Lone Gøttler, som suppleres af daglig leder i huset Christina Sterlie.

- Jeg har lige været i huset her til morgen (mandag, red.), og der var flere brugere, der udtrykte begejstring over det, fordi de havde været bange for, at huset skulle lukke, siger hun og uddyber:

- Det er der, man har sit sociale netværk. Mange af vores brugere er socialt isolerede ellers, så det er her, vi samles og snakker om stort og småt. Flere døjer med angstproblematikker, så det er rigtig vigtigt at have et sted, man kan komme og få svar på sine spørgsmål og lettet sine bekymringer.

50-75 borgere gæster huset i løbet af ugen, hvor der er åbent klokken 10-15 mandag og fredag, mens det tirsdag-torsdag er klokken 10-21.

Som de øvrige steder har der været styr på at overholde retningslinjer, og stedet er begunstiget af, at det har tre store rum, brugerne kan samles og dermed fordeles i. Desuden har man taget et initiativ.

- Vi prøver at bevæge os ud og havde i hele foråret, da vi lukkede ned, walk and talks, hvor vi samlede borgerne for at bryde den sociale isolation. Det har de været glade for, så det prøver vi at bibeholde, selv om vejret har en anden karakter, siger den daglige leder.


Vigtigt med fællesskabet

På rådhuset bifaldes beslutningen af centerchef på Center for Socialområdet, Bodil Pedersen.

- Vi har jo mange ensomme borgere og borgere, der ikke har det store netværk, hvor det er os, der er netværket. Ligesom for os andre betyder det meget for de sårbare borgere, at de kan mødes i de fællesskaber, de nu er en del af, mødes med omsorg og få en snak med andre, der er blevet en del af deres familie, siger hun og understreger, at kommunen er klar til at følge yderligere retningslinjer, der måtte komme fra myndighederne.

Formanden for Guldborgsund Kommunes social, sundhed og omsorgsudvalg, Bo Abildgaard (S), slutter op:

- Det er nogle af de svageste borgere, vi har med at gøre, og det er vigtigt, at de stadig har de her sociale liv.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce