Annonce
Guldborgsund

Solcellepark bliver væsentligt mindre

Niels Sørensen er lettet over, at han - hvis byrådet vedtager anbefalingen fra teknik, miljø og ejendomsudvalget - ikke skal kigge direkte ud på en solcellepark fra sin førstesal. Foto: Anders Knudsen

Udvalg anbefaler nu at fjerne et helt delområde fra solcellepark.

GRÆNGE - Vi er ret lettede og ser det lidt som en sejr.

Niels Sørensen er én af de mange beboere i Grænge, der indtil for nylig troede, at han fremover skulle have en solcellepark i sin baghave.

Men står det til teknik, miljø og ejendomsudvalget i Guldborgsund, er det ikke længere tilfældet, lyder det fra udvalgsformand Peter Bring-Larsen (G).

Det er primært på baggrund af de 46 indsigelser og 180 underskrifter, der er modtaget i høringsperioden.

- Vi har lyttet til borgerne, og vi har bemærket en bekymring for, at Grænge skulle blive lukket inde af solceller. Det er ubehageligt at føle sig lukket inde. Den følelse forstår jeg godt, siger Peter Bring-Larsen.

Derfor er projektområdet skrumpet ned til 161 hektar fra de 205, det begyndte med. Delområde 3, der lå tættest på byen, er fjernet helt.

Det var i øvrigt også et forslag fra partiet Venstre.

- Vi begyndte med et oplæg på 205 hektar. Det blev efter en idéfase skruet ned til 183 hektar. Dernæst kom en høringsperiode og to borgermøder, hvor jeg oplevede en rigtig god dialog. Det er interessant at tale med borgerne, og vi lytter, for der er helt sikkert noget, vi ikke er opmærksomme på i sådan nogle sager. Herefter blev det skruet ned til de 161 hektar og med et delområde mindre. Så vi lytter, og vi lærer også hele tiden, siger han.

Venstres Ole K. Larsen er glad for, at udvalget har bakket op om forslaget om at trække den østlige del af projektet væk.

- Vi fandt ikke, at det projekt, der fremgik af sagsfremstillingen, i tilstrækkelig grad tog hensyn til borgerne i Grænge, forklarer han.

Afstandskrav øges

Erfaringerne fra borgermøderne betyder også, at udvalget har vedtaget nye principper, når der i fremtiden skal planlægges en ny solcellepark.

Dels vil projektudvikleren fremover indkalde naboer til en tidlig dialog, inden projektet behandles politisk første gang. Dels øges afstandskravet til 175 meter fra beboelse fra de 100 meter, kravet er på i dag.

Der skal laves beplantningsbælter hele vejen rundt om solcelleparken på syv meter i bredden og med mindst fem planterækker. Disse skal kunne "afskærme solcellerne væsentligt" inden for syv år og både sommer og vinter.

- Afstanden er vigtig. Både i forhold til at kunne gemme solcellerne væk, men også for at kunne bevare oplevelsen af luft omkring sit hus, så man stadig kan være i sin komfortzone, siger Ole Bronné Sørensen (S) fra teknik, miljø og ejendomsudvalget.

Der skal derudover hegn hele vejen rundt, så græssende dyr kan færdes på området.

Han er enig med beboerne i Grænge om, at solcellernes placering var meget omklamrende, og at de derudover lå tæt på byen.

- Med beslutningerne på mødet prøver vi at gøre det bedre for alle parter. Vi må se i øjnene, at vi skal have grøn energi, og vi skal også være med i det på Lolland og Falster. Men det skal genere færrest mulige. Hvordan får vi dem placeret, så det kan lykkes?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidlig dialog med borgere

Ole Bronné Sørensen er ligesom udvalgsformanden interesseret i at høre, hvad borgerne siger. De kan flytte noget hos politikerne, mener han.

- Man sidder over for folk og ser deres mimik og gestus. Et fortvivlet udtryk i ansigt påvirker én under en debat, og derfor er det vigtigt, at vi lukker op for det tidligere i processen. Jo tidligere naboerne inddrages, jo nemmere er det at få en god proces, håber jeg.

Og så lærer man ofte noget nyt, tilføjer Annemette Schønberg Johnsen (SF):

- Vi modtog et høringssvar fra en mand, der ejede noget skov ved Grænge. Han sagde, at man ville komme til at fjerne nogle gamle spor fra en tidligere jernbane på stedet. Det havde vi ikke selv noget kendskab til.

  • Niels Sørensen er lettet over, at han - hvis byrådet vedtager anbefalingen fra teknik, miljø og ejendomsudvalget - ikke skal kigge direkte ud på en solcellepark fra sin førstesal. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken