cookie-og-privatlivspolitik
Niels Sørensen er lettet over, at han - hvis byrådet vedtager anbefalingen fra teknik, miljø og ejendomsudvalget - ikke skal kigge direkte ud på en solcellepark fra sin førstesal.
Niels Sørensen er lettet over, at han - hvis byrådet vedtager anbefalingen fra teknik, miljø og ejendomsudvalget - ikke skal kigge direkte ud på en solcellepark fra sin førstesal.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Solcellepark bliver væsentligt mindre

Udvalg anbefaler nu at fjerne et helt delområde fra solcellepark.
24. september 2021 kl. 17:40 Af Maria Glasius Lange

GRÆNGE - Vi er ret lettede og ser det lidt som en sejr.

Niels Sørensen er én af de mange beboere i Grænge, der indtil for nylig troede, at han fremover skulle have en solcellepark i sin baghave.

Men står det til teknik, miljø og ejendomsudvalget i Guldborgsund, er det ikke længere tilfældet, lyder det fra udvalgsformand Peter Bring-Larsen (G).

Det er primært på baggrund af de 46 indsigelser og 180 underskrifter, der er modtaget i høringsperioden.

- Vi har lyttet til borgerne, og vi har bemærket en bekymring for, at Grænge skulle blive lukket inde af solceller. Det er ubehageligt at føle sig lukket inde. Den følelse forstår jeg godt, siger Peter Bring-Larsen.

Annonce

Derfor er projektområdet skrumpet ned til 161 hektar fra de 205, det begyndte med. Delområde 3, der lå tættest på byen, er fjernet helt.

Det var i øvrigt også et forslag fra partiet Venstre.

- Vi begyndte med et oplæg på 205 hektar. Det blev efter en idéfase skruet ned til 183 hektar. Dernæst kom en høringsperiode og to borgermøder, hvor jeg oplevede en rigtig god dialog. Det er interessant at tale med borgerne, og vi lytter, for der er helt sikkert noget, vi ikke er opmærksomme på i sådan nogle sager. Herefter blev det skruet ned til de 161 hektar og med et delområde mindre. Så vi lytter, og vi lærer også hele tiden, siger han.

Venstres Ole K. Larsen er glad for, at udvalget har bakket op om forslaget om at trække den østlige del af projektet væk.

- Vi fandt ikke, at det projekt, der fremgik af sagsfremstillingen, i tilstrækkelig grad tog hensyn til borgerne i Grænge, forklarer han.

Annonce

Afstandskrav øges

Erfaringerne fra borgermøderne betyder også, at udvalget har vedtaget nye principper, når der i fremtiden skal planlægges en ny solcellepark.

Dels vil projektudvikleren fremover indkalde naboer til en tidlig dialog, inden projektet behandles politisk første gang. Dels øges afstandskravet til 175 meter fra beboelse fra de 100 meter, kravet er på i dag.

Der skal laves beplantningsbælter hele vejen rundt om solcelleparken på syv meter i bredden og med mindst fem planterækker. Disse skal kunne "afskærme solcellerne væsentligt" inden for syv år og både sommer og vinter.

- Afstanden er vigtig. Både i forhold til at kunne gemme solcellerne væk, men også for at kunne bevare oplevelsen af luft omkring sit hus, så man stadig kan være i sin komfortzone, siger Ole Bronné Sørensen (S) fra teknik, miljø og ejendomsudvalget.

Der skal derudover hegn hele vejen rundt, så græssende dyr kan færdes på området.

Annonce

Han er enig med beboerne i Grænge om, at solcellernes placering var meget omklamrende, og at de derudover lå tæt på byen.

- Med beslutningerne på mødet prøver vi at gøre det bedre for alle parter. Vi må se i øjnene, at vi skal have grøn energi, og vi skal også være med i det på Lolland og Falster. Men det skal genere færrest mulige. Hvordan får vi dem placeret, så det kan lykkes?


Tidlig dialog med borgere

Ole Bronné Sørensen er ligesom udvalgsformanden interesseret i at høre, hvad borgerne siger. De kan flytte noget hos politikerne, mener han.

- Man sidder over for folk og ser deres mimik og gestus. Et fortvivlet udtryk i ansigt påvirker én under en debat, og derfor er det vigtigt, at vi lukker op for det tidligere i processen. Jo tidligere naboerne inddrages, jo nemmere er det at få en god proces, håber jeg.

Og så lærer man ofte noget nyt, tilføjer Annemette Schønberg Johnsen (SF):

Annonce

- Vi modtog et høringssvar fra en mand, der ejede noget skov ved Grænge. Han sagde, at man ville komme til at fjerne nogle gamle spor fra en tidligere jernbane på stedet. Det havde vi ikke selv noget kendskab til.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE