cookie-og-privatlivspolitik
Steen Frederiksen er direktør på Sosu-uddannelsen i Nykøbing, og han håber at kunne låne lokaler og faciliteter ud til studerende på fængselsbetjentuddannelsen.
Steen Frederiksen er direktør på Sosu-uddannelsen i Nykøbing, og han håber at kunne låne lokaler og faciliteter ud til studerende på fængselsbetjentuddannelsen.
Foto: Flemming Karlsen

Guldborgsund

Sosu-skole håber at kunne hjælpe kriminalforsorgen

Onsdag løftede Justitsministeriet sløret for, hvor man gerne ser, at fremtidens fængselsbetjente skal uddannes. Falster er i spil
13. oktober 2021 kl. 15:20 Af Maria Glasius Lange

FAKTA
Regeringen har siden 24. september forhandlet om en ny flerårig aftale for Kriminalforsorgens økonomi. I den forbindelse har borgmestrene i Guldborgsund, Lolland og Vordingborg sendt en henvendelse til justitsminister Nick Hækkerup, hvori de foreslår, at uddannelsen til fængselsbetjent, som nu findes ved Birkerød og Horsens, udvides med en tredje placering i Nykøbing.
Siden 2015 er det gennemsnitlige antal indsatte i de danske fængsler steget fra 3422 til 4085 i 2020. I samme periode er antallet af fængselsbetjente faldet fra 2595 til 2130 i 2020.
Det betyder, at der i 2015 var 0,76 betjente per indsat, mens der nu er 0,52 per indsat.
Antallet af fængselsbetjente er faldet også i 2021.
I et Folketingssvar vurderer Kriminalforsorgen, at man forventer 4387 fanger i 2021 og 4588 i 2022. Det svarer til en forventet kapacitetsudnyttelse på 105,4 og 107,9 procent.
Et forslag, der går igen fra mange partier, er at give fængselsbetjente løn under uddannelse. Ifølge et Folketingssvar vil det koste omkring 25 millioner kroner om året.

NYKØBING På Sosu-skolen i Nykøbing venter direktør Steen Frederiksen i spænding på resultatet af de forhandlinger, der har været i gang i dagevis på Christiansborg. Forhandlingerne går på, hvor man skal uddanne fremtidens fængselsbetjente, og Nykøbing er i spil.

Mere præcist har Guldborgsund Kommune foreslået, at uddannelsen kan placeres på Sosu-skolen i Nykøbing, og onsdag forventes en udmelding fra regeringen og de partier, der er med i aftalen.

- På Lolland-Falster vil vi gerne bidrage til at løse den landsdækkende rekrutteringsudfordring med fængselsbetjente. Der mangler betjente i hele Danmark, og vi ved, at Storstrøm Fængsel ved Nørre Alslev er særlig udfordret, når det kommer til rekruttering, lyder det i et brev fra uddannelsesinstitutionen til politikerne.


Lokal interesse for faget

Og netop udfordringerne på Storstrøm Fængsel er præsenteret som et af incitamenterne til at placere en uddannelse på Falster. Unge på Sydhavsøerne angiver i en undersøgelse, at de er interesserede i netop den uddannelse.

Flere undersøgelser, som Folketidende beskrev i sommer, viser nemlig, at der er interesse for faget på Falster og Lolland. Både blandt unge, der endnu ikke har taget en videregående uddannelse, og blandt ledige på over 25 år.

Annonce

Derudover er der et match mellem det, som Kriminalforsorgen efterspørger i forhold til faciliteter, og det som Sosu-skolen kan stille til rådighed, mener Steen Frederiksen. Blandt andet kan der blive plads til en skoleafdeling for kriminalforsorgen med faciliteter og lokaler til 30 elever, ligesom man kan indrette et fængsels-demolokale.

Derudover udvides skolen med 700 kvadratmeter ved slutningen af oktober. Uddannelsesfaciliteterne til kriminalforsorgen vil kunne være klar senest i sommeren 2022.

Selvom uddannelsen til fængselsbetjent er af en særlig karakter, så har den lighedspunkter med sosu-uddannelserne, siger direktøren:

- De er ofte ikke helt unge, og nogle har måske allerede en familie. De vil alle gerne arbejde med mennesker, og så har begge grupper et fokus på rehabilitering.

Derudover har begge grupper forløb, der veksler imellem skole og praktik, og de danner sig en faglig identitet allerede på studiet, da de ofte ganske tidligt har en idé om, hvad de skal efter endt uddannelse, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE