cookie-og-privatlivspolitik
Rektor Kirsten Danving og underviser i astronomi Henrik Wessel på taget, hvor observatoriets kuppel er placeret. Nu tages den ned for at blive repareret sammen med en identisk kuppel fra Brorfelde Observatorium på Vestsjælland.

3

Billeder

Rektor Kirsten Danving og underviser i astronomi Henrik Wessel på taget, hvor observatoriets kuppel er placeret. Nu tages den ned for at blive repareret sammen med en identisk kuppel fra Brorfelde Observatorium på Vestsjælland.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Guldborgsund

Stjernekigger pilles ned fra taget

- Fremover skal den være computerstyret, så den ikke skal drejes rundt med håndkraft.
18. august 2019 kl. 09:39 Af Martin S Poulsen

Annonce

NYKØBING Da Katedralskolens nuværende bygninger skulle bygges i 1953 fik skolen et godt tilbud af entreprenør Knud Højgaard. Han vil gerne give skolen en stor donation, men skulle vælge enten en svømmehal eller et observatorium. Skolens daværende rektor var mere til stjerner end svømning, så valget faldet på et kuppelformet observatorium på skolens tag.

Nu 66 år senere trænger observatoriet til en kærlig hånd.

- Fremover skal den være computerstyret, så den ikke skal drejes rundt med håndkraft. Drømmen er at få sat et kamera op, så vi selv kan tage billeder af verdensrummet og bruge dem i undervisningen, siger Henrik Wessel, der er astronomilærer på Katedralskoen.

I en årrække har observatoriet stået stort set ubrugt. I flere år har der ikke været tilslutning til et astronomihold, men for tre-fire år siden fik Katedralskolen igen et astronomihold. Nu er der 21 elever på astronomiholdet. Det hidtil højeste antal.

Den stigende interesse for astronomi blandt gymnasieeleverne har sat skub i planerne om at renovere den store kuppel, der udgør observatoriet. En stor donation virkeliggør renoveringen. En donation med forbindelse til fortiden.

- Vi har søgt og fået 600.000 kroner til renoveringen af Knud Højgaard Fonden. Derudover har vi fået 200.000 kroner af skolens eget Hagelegat, siger rektor Kirsten Danving.

Oberservatoriets kuppel bliver løftet af taget i denne uge og fragtet til et smedeværksted i Holbæk, hvor kuppelen skal renoveres samtidig med renoveringen af en identisk kuppel fra Brorfelde-observatoriet på Vestsjælland.

Kirsten Danving glæder sig over, at Katedralskolen snart får et renoveret og fuldt funktionsdygtigt observatorium tilbage.

- Vi er et af ganske få gymnasier i Danmark, der har et observatorium. Der er kun fire andre gymnasier med eget observatorium. Det er altså de færreste gymnasier, der kan tilbyde underisning i et rigtigt observatorium, så vi ser frem til, at vi snart igen kan taget det renoverede observatorium i brug, siger Kirsten Danving.

Observatoriet forventes at komme tilbage til Katedralskolen. Helt præcist hvornår vides endnu ikke, men når det sker, kommer det ikke til at gå stille af sig.

- Vi vil invitere hele byen til en stjernekiggeraften, hvor alle kan komme til at se nattehimlen fra observatoriet, siger Kirsten Danving.

Astrofysikere fra København vil denne aften fortælle om astronomi til gæsterne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

Annonce