Annonce
Guldborgsund

Stor omlægning af de ældres mad er på vej

Ældre på især plejecentret Oasen i Nykøbing og Doktorparken i Sakskøbing har siden nytår protesteret over de halve portioners afskaffelse. Foto: Anders Knudsen/arkiv

De efterlyste halve portioner til halv pris kommer ikke tilbage. I stedet foreslås betaling pr. 100 gram mad i caféerne

GULDBORGSUND De ældre på kommunale plejecentre skal købe døgnforplejning, en stribe køkkener skal bygges om, to af de ældres caféer skal lukkes, og to andre skal have beskåret deres åbningstid.

Det er nogle af de forslag, som politikerne i Guldborgsund Kommunes social, sundhed og omsorgsudvalg på mandag skal tage stilling til.

Det sker på baggrund af et notat om fremtiden i Madservice, som en arbejdsgruppe med repræsentanter fra administrationen og Guldborgsund Ældreråd har arbejdet på siden foråret.

Målet er en harmonisering af kommunens tilbud på de forskellige plejecentre og en besparelse på cirka to millioner kroner, som mangler i ældreområdets budget.

Ingen halve portioner

Mest opmærksomhed har der været på de ældres protester over, at de ikke længere kan købe en halv portion varm mad til halv pris. Den mulighed kommer ikke tilbage med det nye forslag.

I stedet lægges der op til, at de ældre kan købe mad efter en ny takst pr. 100 gram. Og det bliver dyrere end de 27 kroner, som de hidtil har betalt for en halv portion.

- Af produktionsmæssige årsager vil det aldrig blive billigere for borgerne at købe mad efter vægt sammenlignet med de eksisterende tilbud. Til gengæld giver det nye tilbud borgerne frihed til at vælge portion efter appetit, lyder det i forslaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køkkener ombygges

Der lægges op til at bruge knapt fem millioner kroner på at ombygge køkkenerne i plejecentrene Bakkehuset, Præstemarken, Skovvej, Helenehuset, Sømarken og Kildebo.

De skal indrettes, så alle gældende regler omkring brandsikkerhed, hygiejne og opbevaring overholdes, når alle de ældre skal på døgnforplejning.

En ombygning af Solgården, der allerede har døgnforplejning, foreslås udsat til 2021. Og ombygning af Oasens køkken skønnes for dyr og er derfor taget ud af forlaget.

Ifølge forslaget skal ældre på plejecentrene fra 1. april næste år - hvis de ønsker en madordning - kun tilbydes døgnforplejning, der bliver kommunens eneste tilbud. De ældre, der har andre ordninger nu, kan blive på dem eller skifte.

Den døgnforplejning, de ældre kan købe i dag, koster 3.686 kroner om måneden, og det er i arbejdsgruppens notat en bemærkning om, at den pris kan være et problem for nogle ældre, der får en ekstra udgift, de ikke har råd til. Der er dog muligheder for at søge økonomisk hjælp i særlige tilfælde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Caféer lukkes

Der lægges også op til, at de ældres caféer i Blishøjgård og Præstemarken lukkes i deres nuværende form. Der skal dog stadig være mulighed for, at hjemmeboende ældre, foreninger og frivillige kan benytte lokalerne til forskellige aktiviteter og sociale sammenkomster, ligesom der skal være mulighed for at lave en kop kaffe.

Åbningstiderne i caféerne Toreby og Lindehaven skæres ned med to timer dagligt, og caféerne Bakkehuset, Sømarken og Oasen samt Doktorparken med en time dagligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil spare 1,9 millioner

Samlet skal det munde ud i, at flere ældre får den samme udgave af "Det gode måltid", og at kommunen sparer 1,9 millioner kroner.

De 900.000 kroner kommer fra lukning og beskæring af caférne. Og en million kommer fra administrationen i Madservice, når det bliver nemmere at styre én type madordning.

I forslaget tages der dog forbehold for, at besparelsen er påvirket af, hvor længe der går, inden alle ældre er skiftet til døgnforplejning.

Man kender i kommunen heller ikke prisen på levering af døgnforplejning fra Fælleskøkkenet fra næste år, for kontrakten med storkøkkenet står for at skulle genforhandles.

  • Ældre på især plejecentret Oasen i Nykøbing og Doktorparken i Sakskøbing har siden nytår protesteret over de halve portioners afskaffelse. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem