cookie-og-privatlivspolitik
Ældre på især plejecentret Oasen i Nykøbing og Doktorparken i Sakskøbing har siden nytår protesteret over de halve portioners afskaffelse.
Ældre på især plejecentret Oasen i Nykøbing og Doktorparken i Sakskøbing har siden nytår protesteret over de halve portioners afskaffelse.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Guldborgsund

Stor omlægning af de ældres mad er på vej

De efterlyste halve portioner til halv pris kommer ikke tilbage. I stedet foreslås betaling pr. 100 gram mad i caféerne
18. oktober 2019 kl. 13:30 Af Birgitte Grønning

Annonce

GULDBORGSUND De ældre på kommunale plejecentre skal købe døgnforplejning, en stribe køkkener skal bygges om, to af de ældres caféer skal lukkes, og to andre skal have beskåret deres åbningstid.

Det er nogle af de forslag, som politikerne i Guldborgsund Kommunes social, sundhed og omsorgsudvalg på mandag skal tage stilling til.

Det sker på baggrund af et notat om fremtiden i Madservice, som en arbejdsgruppe med repræsentanter fra administrationen og Guldborgsund Ældreråd har arbejdet på siden foråret.

Målet er en harmonisering af kommunens tilbud på de forskellige plejecentre og en besparelse på cirka to millioner kroner, som mangler i ældreområdets budget.


Ingen halve portioner

Mest opmærksomhed har der været på de ældres protester over, at de ikke længere kan købe en halv portion varm mad til halv pris. Den mulighed kommer ikke tilbage med det nye forslag.

I stedet lægges der op til, at de ældre kan købe mad efter en ny takst pr. 100 gram. Og det bliver dyrere end de 27 kroner, som de hidtil har betalt for en halv portion.

- Af produktionsmæssige årsager vil det aldrig blive billigere for borgerne at købe mad efter vægt sammenlignet med de eksisterende tilbud. Til gengæld giver det nye tilbud borgerne frihed til at vælge portion efter appetit, lyder det i forslaget.


Køkkener ombygges

Der lægges op til at bruge knapt fem millioner kroner på at ombygge køkkenerne i plejecentrene Bakkehuset, Præstemarken, Skovvej, Helenehuset, Sømarken og Kildebo.

De skal indrettes, så alle gældende regler omkring brandsikkerhed, hygiejne og opbevaring overholdes, når alle de ældre skal på døgnforplejning.

En ombygning af Solgården, der allerede har døgnforplejning, foreslås udsat til 2021. Og ombygning af Oasens køkken skønnes for dyr og er derfor taget ud af forlaget.

Ifølge forslaget skal ældre på plejecentrene fra 1. april næste år - hvis de ønsker en madordning - kun tilbydes døgnforplejning, der bliver kommunens eneste tilbud. De ældre, der har andre ordninger nu, kan blive på dem eller skifte.

Den døgnforplejning, de ældre kan købe i dag, koster 3.686 kroner om måneden, og det er i arbejdsgruppens notat en bemærkning om, at den pris kan være et problem for nogle ældre, der får en ekstra udgift, de ikke har råd til. Der er dog muligheder for at søge økonomisk hjælp i særlige tilfælde.


Caféer lukkes

Der lægges også op til, at de ældres caféer i Blishøjgård og Præstemarken lukkes i deres nuværende form. Der skal dog stadig være mulighed for, at hjemmeboende ældre, foreninger og frivillige kan benytte lokalerne til forskellige aktiviteter og sociale sammenkomster, ligesom der skal være mulighed for at lave en kop kaffe.

Åbningstiderne i caféerne Toreby og Lindehaven skæres ned med to timer dagligt, og caféerne Bakkehuset, Sømarken og Oasen samt Doktorparken med en time dagligt.


Vil spare 1,9 millioner

Samlet skal det munde ud i, at flere ældre får den samme udgave af "Det gode måltid", og at kommunen sparer 1,9 millioner kroner.

De 900.000 kroner kommer fra lukning og beskæring af caférne. Og en million kommer fra administrationen i Madservice, når det bliver nemmere at styre én type madordning.

I forslaget tages der dog forbehold for, at besparelsen er påvirket af, hvor længe der går, inden alle ældre er skiftet til døgnforplejning.

Man kender i kommunen heller ikke prisen på levering af døgnforplejning fra Fælleskøkkenet fra næste år, for kontrakten med storkøkkenet står for at skulle genforhandles.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce