cookie-og-privatlivspolitik
Anlægsarbejde ved Orehoved på byggeriet af den nye Storstrømsbro.
Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Guldborgsund

Storstrømsbro-påbud bliver en sag for minister

OPDATERET 12.50: Sagen om de 68 påbud på Storstrømsbro-byggeriet tages nu op i Folketinget. Konsortium afviser dele af anklagerne.
24. oktober 2019 kl. 11:34 Af Jakob Poulsen og Bjarne Arildsen

Annonce

STORSTRØMMEN Arbejdsforholdene på byggeriet af den nye Storstrømsbro mellem Falster og Masnedø er så grelle, at det indtil videre har udløst 68 påbud og strakspåbud fra Arbejdstilsynet samt tre politianmeldelser for brud på arbejdsmiljøloven.

Det fortalte Fagbladet 3F i sidste uge på baggrund af en aktindsigt, og det har nu fået det lokalt valgte folketingsmedlem Christian Juhl, der er arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten, til at kalde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg for at få ministerens kommentarer til arbejdsmiljøsituationen på brobyggeriet.

Det skriver Christian Juhl i et indlæg til Folketidende.

- Det er ganske uacceptabelt, at bygningsarbejdere skal risikere liv og helbred på store byggeprojekter, fordi entreprenører ikke magter at planlægge arbejdet, så det kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Ministeren er nødt til at gribe ind, når forholdene er så uacceptable som på Storstrømsbroen, skriver Christian Juhl.

Helt konkret vil Christian Juhl gerne have Peter Hummelgaard til at svare på, hvad han og Arbejdstilsynet vil gøre her og nu for at forbedre det forebyggende arbejdsmiljøarbejde på brobyggeriet.

- Desuden vil jeg bede ministeren forklare, hvordan vi i fremtiden forebygger dårligt arbejdsmiljø på store byggeprojekter. Der er behov for en grundlæggende opstramning af indsatsen, hvis vi skal sikre bygningsarbejdernes liv og helbred, skriver Christian Juhl.

Fagbladet 3Fs artikel har også fået formanden for fagforeningen 3F Guldborgsund, Niels Henriksen, op af stolen.

- Det er præcis, hvad man kunne vente. Man har jo givet opgaven til nogle, der har problemer, når danske løn- og arbejdsforhold skal overholdes, sagde Niels Henriksen i går onsdag til Folketidende.

Det er det italienske firma Storstrøm Bridge Joint Venture, der er hovedentreprenør på brobyggeriet. Blandt de firmaer, der har fået påbud, er ifølge Fagbladet 3F det italienske Cipa og det portugisiske CNBT. De to har også været med til at bygge en del af metroen i København.

Ifølge fagbladet har nogle af de påbud, som Arbejdstilsynet har givet på byggeriet af Storstrømsbroen, blandt andet handlet om, at arbejdere var i fare for at blive spiddet af armeringsjern, blive kørt over af store byggemaskiner og styrte ned fra et jernnet i ni meters højde.

OPDATERET 12.50:

De fleste af de påbud, der er givet til firmaer på byggeriet af den nye Storstrømsbro, stammer fra de første måneder af byggeriet.

Det oplyser konsortiet SBJV, der står for opførelsen af broen mellem Masnedø og Falster.

Ifølge SBJV er 48 af de 68 påbud, som Fagbladet 3F omtaler, givet i byggeriets første kvartal. Byggeriet begyndte 28. september 2018.

En talsmand fra SBJV siger også til Folketidende, at der ikke er indgivet tre politianmeldelser mod grove fejl mod byggeriets arbejdsmiljø, som Fagbladet 3F hævder. Der er tale om tre administrative bøder, der er blevet betalt.

Du kan læse mere om SBJVs opfattelse af sagen i Folketidendes papiravis fredag.

Den nye bro skal efter planen være klar til at åbne for vejtrafik i 2022 og for togtrafik året efter.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce