cookie-og-privatlivspolitik
Travlhed ved sukkerfabrikken i Nykøbing - og det fortsætter godt tre uger endnu. Også næste års bliver kampagnen usædvanligt langvarig.

12

Billeder

Travlhed ved sukkerfabrikken i Nykøbing - og det fortsætter godt tre uger endnu. Også næste års bliver kampagnen usædvanligt langvarig.
Foto: Flemming Karlsen

Guldborgsund

Sukker-maraton også næste år

I år fortsætter fabrikken i Nykøbing til et godt stykke ind i februar.
18. januar 2021 kl. 21:20 Af Hans Gandrup

Annonce

NYKØBING Mindst tre uger endnu - det vil sige frem til omkring 8.-9. februar - vil der være fuld fart på sukkerfabrikken i Nykøbing.

Årets kampagne åbnede 18. september, så dermed bliver det den længste produktionstid, siden fabrikken i Nykøbing blev etableret tilbage i 1884.

Maraton-kampagnen skyldes ikke et helt usædvanligt år med meget store mængder roer til forarbejdning - selvom man i Nykøbing når op på cirka 1,5 millioner tons, hvilket nærmer sig rekordkampagnen i 2014-2015.

Men de seneste fire kampagner i Nykøbing har man faktisk været oppe i nærheden af de mængder - også på kortere kampagner som sidste år, hvor man stoppede midt i januar.

Denne gang fortsætter fabrikken i Nykøbing til et godt stykke ind i februar, fordi kollegerne i Nakskov stoppede allerede 4. januar.

Annonce

Det skyldes de såkaldte emissionskrav.

Nakskov kan kun producere et bestemt antal dage årligt med det nuværende produktionsudstyr og energiforsyning. Derfor "overtager" Nykøbing altså en del af produktionen. Siden 4. januar er roer fra Nakskov-fabrikkens område derfor kørt til Falster.

Noget tilsvarende kommer også til at ske i næste kampagne. Først året efter regner man med - når ny energiforsyning er på plads - at kunne komme tilbage til "normale" tilstande på de to fabrikker med kampagner på 115-120 dage.


Ros til medarbejdere

Men nu og i næste kampagne trækkes der hårdt i Nykøbing.

- Det er en barsk opgave for medarbejderne, der kører med 42 timers uge i en ganske lang periode. Men de klarer det fantastisk og har ydet en superindsats, understreger fabriksdirektør Jesper Jeppesen.

Annonce

Medarbejderne kan så se frem til et forår med ganske meget ferie og afspadsering. Men de usædvanligt lange kampagner giver ganske naturligt også kortere såkaldte mellemkampagner - det vil sige den periode henover forår og sommer, hvor produktionsanlægget vedligeholdes og renoveres.

Så helt generelt er der travlhed på fabrikken i Nykøbing.

I år kan man glæde sig over, at facit også tegner godt - både for Nordic Sugar og for de lokale dyrkere i øvrigt.

- Vi har indtil nu haft en god kampagne med høj kvalitet og generelt høj, stabil oparbejdning. Trods nogle problemer undervejs, siger Jesper Jeppesen.


Gode resultater

For de lokale sukkerroedyrkere ser det også fornuftigt ud med udbytter, der ligger over gennemsnittet for de seneste fem år.

Annonce

Alle roer er oppe. Vejret har også vist sig fra den bedre side - det kølige vejr med temperaturer omkring frysepunktet har været optimalt for roekulerne, og roekvaliteten er fin, konstaterer man i de seneste meldinger fra Nordic Sugar Agricenter.

Koldere vejr bør i øvrigt heller ikke give markant større problemer. Roekulerne er dækket med Toptex, og som hovedregel er yderligere afdækning først nødvendig, hvis temperaturen kommer under fire-fem minusgrader og med kraftig vind.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov igen 02. marts 2021 kl. 14.07

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

Annonce

ANNONCE