cookie-og-privatlivspolitik
Susanne Hansen hækler moseskurven i to størrelser, og den er foret med en lille pude og en lille dyne.

10

Billeder

Susanne Hansen hækler moseskurven i to størrelser, og den er foret med en lille pude og en lille dyne.
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

Susanne hækler en værdig afsked

Senaborter på Nykøbing Sygehus får nu en moseskurv at ligge i.
02. maj 2021 kl. 07:30 Af Birgitte Grønning

FAKTA
Graviditetstab fra 13. til 22. uge kaldes en senabort, mens man efter 22. uge kalder det en dødfødsel.
De vigtigste årsager til senabort er ifølge Sundhed.dk kromosomforandringer eller misdannelser hos fosteret, infektioner eller påvirkninger i moderens koagulationssystem - det system i kroppen, som får blod til at størkne.
På Nykøbing Sygehus sker det for cirka 10 kvinder om året.
Når et foster dør mellem 13. og 22. uge i graviditeten, får det ikke en begravelse. I stedet kommer det på sygehusets kapel og får senere en nedgravning i de ukendtes grav på Nordre Kirkegård.

NYKØBING Susanne Hansen er en af den slags social- og sundhedsassistenter, vi alle håber at møde, hvis vi skulle blive indlagt på sygehuset en dag. Smilet og hjertet har siddet på de helt rigtige steder i de 32 år, hun har arbejdet på fødegangen på Nykøbing Sygehus.

En arbejdsplads, hvor der er masser af glæde at finde, hver gang et nybagt forældrepar putter deres baby i liften og går hjem efter en veloverstået fødsel.

Men cirka 10 gange om året oplever Susanne Hansen og hendes kolleger, at forældre kommer ud for en senabort. Deres barn kan ikke leve, og moren tvinges til at føde det døde foster på den sidste fødestue for enden af gangen med udsigten over Guldborgsund.

På døren sætter personalet en sommerfugl, der signalerer, at her skal man ikke buldre ind og sige tillykke.

- Det er jo en del af mit job, men det berører mig hver gang. Det er et lille menneske, vi står med. Da det døde, mistede forældrene ikke kun et barn, men også alle de drømme, der var knyttet til det. Vi har et vigtigt ansvar for at gøre oplevelsen så anstændig som mulig for forældrene, fortæller Susanne Hansen og blinker den rørelse væk, som følger af at tale om oplevelsen.

Annonce

Hun har igennem alle årene været ked af, at det døde foster efter fødslen bliver præsenteret for de sørgende forældre i en papbakke. Det er ikke et syn, der hjælper på situationen, og nu har Susanne fundet på en bedre løsning.

Hjemme i sin sofa i Væggerløse hækler hun små moseskurve, hvor fosteret kan ligge blødt og værdigt. Hun hækler også "pupper", som de fostre, der er for små til at kunne få tøj på, bliver puttet i, inden de kommer i kurven.

- Forældrene har så kort tid til at samle minder om det barn, de mistede. Nogle er i tvivl, om de har lyst til at se barnet, for det er ikke nemt. Men min erfaring er, at det er vigtigt i den sorgproces, de skal igennem. De små kurve er forhåbentlig med til at gøre synet mindre grænseoverskridende, fortæller hun.

Hun har fået stor anerkendelse for sin opfindelse, og flere har efterspurgt opskriften og meldt sig til at hækle sammen med Susanne, så kurvene kan blive udbredt til andre sygehuses fødeafdelinger.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE