cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Sygehus: Vi tester bekymrende mange børn

Myndighederne fraråder at teste børn for corona, medmindre det har betydning for medicinering.
02. juli 2020 kl. 14:50 Af Maria Glasius Lange

Annonce

NYKØBING Siden skoler og daginstitutioner genåbnede, har personalet ved testteltene på blandt andet Nykøbing F. Sygehus bemærket en - for dem - bekymrende tendens. Rigtig mange små børn under 12 år testes for corona, også selv om de ikke viser symptomer på virusset.

Det er bekymrende, forklarer ledende oversygeplejerske på Nykøbing F. Sygehus Tom Hansen, fordi at mange børn kan opleve testen som et overgreb. Derfor fraråder sundhedsmyndighederne decideret at teste børn under 12 år, medmindre at de viser symptomer på coronavirus, eller hvis det vil påvirke den dosis eller type af medicin, som de måtte tage af andre årsager.

Alligevel vurderer han, at 30 procent af de personer, der dagligt testes for virusset ved hospitalet i Nykøbing eller ved klinikken i Nakskov, er børn under 18 år.

- Det går helt klart imod sundhedsstyrelsens anbefalinger. Desværre er det ikke kun noget, vi oplever på Falster og Lolland. Det sker også i resten af regionen, fortæller han.

Ofte er årsagen, at skoler og daginstitutioner afviser at passe børnene, hvis de ikke er blevet testet. Men det har de ikke hjemmel til at gøre, forklarer oversygeplejersken.

- De har kun hjemmel til at afvise børnene, hvis de er syge.

Der har været dage, hvor sygehuset i Nykøbing har testet op imod 100 børn.

- Det er bekymrende mange, siger han og tilføjer, at langt, langt de fleste test af børn viser sig at være negative.

Ofte sker den store efterspørgsel, fordi der var et mindre udbrud på en skole. Nogle forældre har derefter oplevet en opfordring til at få deres barn testet for en sikkerheds skyld, før barnet kan møde op i skole igen. I flere tilfælde er de mange børn kørt til sygehuset uden en forudgående aftale, og det har betydet meget lange køer og en uhensigtsmæssig lang ventetid.

I det hele taget oplever Tom Hansen en udbredt misforståelse om, at man bare kan møde op ved testteltene på sygehuset uden en aftale.

- Typisk har de fået besked af deres læge om at møde op. Men det har mange gange betydet lange køer og dermed ventetid og en oplevelse af dårlig service fra vores side. Og det er vi enormt kede af. Hvis man på forhånd ringer og bestiller en tid, kan vi tage højde for det i vores bemanding.


400 tests på en dag

I Danmark tester man borgere i to spor. Der er et sundhedsspor, som foretages på akutsygehusene, og som udelukkende er for folk med symptomer, for børn under 18 år, og for patienter, der skal opereres eller have en særlig behandling. De foretages i Nykøbing på sygehuset og i Nakskov. Derudover er der et samfundsspor, hvor alle kan blive testet uden henvisning. Uanset hvor man skal testes, skal man booke en tid på coronaprover.dk. De, der ikke har NemId, kan få hjælp på nummeret 5768 4233.

På Nykøbing F. Sygehus og i Nakskov tester man udelukkende i sundhedssporet. Her skal man henvises fra egen læge, sygehuset eller sin arbejdsgiver.

Antallet af personer, der testes om dagen, svinger. På de dage, hvor der har været flest forbi, har man testet 400 personer.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce