Annonce
Guldborgsund

Sygehus arbejder for mindre madspild

Patienterne på Nykøbing F. Sygehus kan tre gange om dagen - som det nu passer ind i deres behandlinger - vælge det måltid, de ønsker morgen, middag og aften. Foto: Anders Knudsen

Patienter kan vælge mad ud fra et menukort, og alligevel mindsker sygehuset madspild.

NYKØBING Sygehusene i Region Sjælland har i nu en måned tilbudt patienterne mad igennem en såkaldt fritvalgsordning, og det har allerede givet resultater på sygehuset i Nykøbing.

Ordningen går ud på, at patienterne tre gange om dagen kan vælge deres morgenmad, frokost og aftensmad i et menukort og få det serveret på deres egen bakke på sengen. Der er alt fra frugt, grøntsagssnacks og cornflakes til dyrlægens natmad, røræg med purlæg, orientalsk kyllingesuppe og bøfstroganoff. Og desserter. Og der er faktisk ikke nogen begrænsninger, forklarer Michael Værnhøj Jørgensen, der er stabschef på Nykøbing F. Sygehus.

- Målet er, at de småtspisende har lyst til at spise lidt mere. Om det er tilfældet endnu, ved vi ikke. Men de har fortalt vores personale, at det er rart, at de nu kan få to desserter.

Maden laves på Slagelse Sygehus og placeres derefter i store køleskabe på Nykøbing Sygehus.

Ved implementeringen af fritvalgskonceptet har man i Nykøbing investeret stort i køkkenfaciliteter som køleskabe og ovne, så maden kan blive tilberedt lokalt. Det betyder, at duften af mad spreder sig på gangene, hvilket også har fået sulten frem hos flere af patienterne, siger han.

Samtidig er madspildet faldet til 17 procent fra cirka det dobbelte på kun en måned. Ambitionen er at få det endnu længere ned.

Undgår overbestillinger

Inden den nye ordning kunne patienterne vælge mellem et par fastlagte retter fra Fælleskøkkenet. Maden blev derudover øst op fra en stor fællesgryde.

- Tidligere var det defineret, hvor mange portioner man kunne bestille ad gangen. Som jeg husker det, kunne man kun bestille portioner, der var deleligt med 10. Havde man et sengeafsnit med 18 patienter, ville der dermed være et madspild. Men den overbestilling er fjernet med det nye koncept, forklarer Michael Værnhøj Jørgensen.

I 2015 stod det klart, at Region Sjælland var udfordret i forhold til forsyningssikkerhed og kvalitetssikring af patientmaden på tværs af alle syghusene. Blandt andet manglede man kølekapacitet, og kvaliteten fra eksterne leverandører var svingende.
Derfor valgte man at afprøve et nyt madkoncept med følgende fokus: frit valg for den enkelte patient. En region med et samlet madkoncept. Ernæring. Reduktion af madspild. Samarbejde med private. Bæredygtighed.
Pilotprojektet viste hurtigt, at det er muligt at give patienterne et frit valg og samtidig reducere madspildet markant. Effekten af reduktionen af madspild er, at Region Sjælland bruger færre ressourcer til at bespise patienterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tager tid

Og det er utroligt vigtigt, at de, der - for mange patienters vedkommende - er småtspisende, får noget, de kan lide. Det siger Erik Lagerberg, der er medlem af patient- og pårørenderådet på Nykøbing F. Sygehus.

- Patienterne kan nu få maden på tidspunkter, hvor de ikke tidligere kunne få frisk mad. For nu er der ovne og køleskabsplads til at have det stående. Det betyder, at patienter, der er væk under en frokostpause, eller som indlægges sent, også kan få et måltid, de selv vælger. Vi har en pårørende, der er indlagt nu. Han er oppe i årene og ret kræsen, men han fortalte i weekenden, at han er utrolig glad for den her mulighed. Nu er der et menukort, og det er en fantastisk mulighed.

Men det tager også tid for personalet at skulle tage imod bestillinger fra patienter tre gange om dagen. Og de bruger mere tid på forplejning nu end sidste år.

- Til gengæld er det nu serviceassistenterne, der står for at tage imod bestillinger og levere maden. Tidligere var det sundhedspersonalet, der havde den opgave. Det betyder, at sundhedspersonalet nu har mere tid til andre opgaver med patienterne, imens serviceassistenterne får brugt deres kompetencer, der handler om ernæring. Det er nemlig en del af deres uddannelse. Og det er vi som sygehus glad for at se, siger stabschefen.

- Det er vejen frem, siger Erik Lagerberg.

- De primære sygeplejehænder kan bruges til det, de egentlig skulle bruges til, altså sundhedsfaglig omsorg til patienter, imens personale med en anden uddannelse klarer det, de er kompetente til. Man må finde ud af på tværs, hvordan faggrupperne skal fordele opgaverne.

  • Patienterne på Nykøbing F. Sygehus kan tre gange om dagen - som det nu passer ind i deres behandlinger - vælge det måltid, de ønsker morgen, middag og aften. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen