Annonce
Guldborgsund

Sygehuset slår pløkker fast før corona-storm

Teltene fra Beredskabsstyrelsen er udstyret med gulv og opvarmning og fungerer helt som stuerne inde på sygehuset. Foto: Jan Knudsen

BILLEDSERIE: Med telte, aflysninger af operationer, nye procedurer og omskoling af personalet gør sygehuset sig klar.

NYKØBING En mindre teltlejr er poppet op foran akutmodtagelsen på Nykøbing Sygehus. "Telt 1", "Telt 2", "Telt 3", står der på skilte. "Hold afstand", står der på andre.

Teltene er stillet op af Beredskabsstyrelsen og er tænkt som en midlertidig udvidelse af akutafdelingen her i coronaepidemiens tid. Men da Folketidende kigger ud mandag ved middagstid, virker stemningen afslappet.

Her er intet mylder, og sygehuspersonalet lader til at tage det hele roligt.

Den opfattelse bekræfter Thomas Houe, der er lægefaglig vicedirektør.

- Lige nu er her relativt stille, bemærker han i middagssolen, mens en ambulance uden hastværk bakker på plads nogle meter væk.

- Vi kan sagtens følge med, supplerer Tom Hansen, der er ledende oversygeplejerske på akutafdelingen, og fortæller, at der reelt ikke har været brug for udvidelsen endnu.

Det kan derfor virke paradoksalt: Hvorfor det store ståhej med telte, hvis der ikke er brug for dem? Men der er mening med galskaben. Det handler om at være beredt. Beredt, hvis Sundhedsstyrelsens prognoser om, at vi slet, slet ikke har set toppen af epidemien endnu, holder stik.

Går det, som man kan frygte, vil der nemlig hurtigt kunne blive brug for den ekstra kapacitet.

- Vi forbereder os på at kunne modtage en masse patienter, der er smittet, forklarer Tom Hansen, og Thomas Houe supplerer:

- Det er primært forberedelser, og ingen af os håber, det kommer dertil. Men det kan være, belastningen bliver så stor, at det kan blive nødvendigt med teltene.

De nye telte ved akutmodtagelsen tages nu så småt i brug - for at personale kan tjekke, at de fungerer efter hensigten. Foto: Jan Knudsen

Har to indgange

Forberedelserne har efterhånden været i gang i 10 dage, og et af de første skridt var at etablere tre særlige visitationsstuer på skadestuen. En af de specielle ting ved disse stuer er, at de hver især har to indgange: en udefra, som patienterne kan komme ind ad, og en inde fra sygehuset, som personalet kan benytte. Det gør det lettere at sikre en god hygiejne, når patienter, der måske er smittet, ikke skal ind gennem selve sygehuset, men kan komme direkte ind på stuen.

Mens to af stuerne normalt bruges til eksempelvis behandling af brandsår, er den tredje faktisk til lejligheden blevet indrettet i et flugtrum.

- Det var heldigt, man lavede det i forbindelse med en ombygning for tre år siden. Det fungerer supergodt, bemærker Tom Hansen.

Med de tre særlige visitationsstuer har sygehuset kapacitet til at håndtere 75 patienter i døgnet, men det tal kan skrues op.

- Vi kan i princippet etablere seks-otte ekstra stuer, hvis der er brug for det, bemærker Tom Houe.

Her kommer teltene ind i billedet. De er udstyret med gulve, opvarmning og alt det udstyr, man finder inde på "de rigtige" undersøgelsesstuer. I teltene vil sygehuset derfor kunne lave en for-visitation og afgøre, hvem der skal indlægges, og hvem der ikke skal.

Er man syg, skal man ikke bare møde op ved sygehuset, men kontakte sin læge. Vurderer lægen, at der er grundlag for det, kan man blive visiteret til en undersøgelse på sygehuset.
Er det tydeligt, at man er syg, bliver man testet. Men er man ikke så syg, at det er nødvendigt med en indlæggelse, bliver man sendt hjem igen efter at være blevet testet - så ringer sygehuset med besked, når der er svar på testen.
For sygehusets personale gælder, at det skal visiteres via regionens callcenter i Roskilde, så der sker en ensartet vurdering af, hvem der skal testes.

Chefsygeplejerske Tom Hansen kan godt lide den faglige udfordring, corona-epidemien giver. - Et eller andet sted er det spændende at være med i. Det er noget, vi aldrig har prøvet før. Og det er fedt at opleve, at vi kan, siger han. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

I brug inden længe

At få telt-stuerne på plads og indrettet har krævet en indsats fra en lang række medarbejdere.

- De er virkelig anvendelige, og det er imponerende, hvad der er lykkedes. Det siger noget om, hvor hurtigt vi kan agere, når det er nødvendigt, for det er rigtig mange ting, der skulle skaffes noget af - fra pc'er til udstyr til at måle blodtryk og puls, stetoskoper og alt muligt andet, konstaterer Tom Hansen.

Han tilføjer, at personalet nu vil begynde at forberede sig på at bruge teltene:

- Vi skal være sikre på, at det også fungerer i teltene. Derfor bruger vi dem fra lige om lidt af, så vi er sikre på, det fungerer med strøm og varme og it og vores undersøgelsesudstyr.

Selv om sygehuset altså endnu ikke er blevet løbet over ende af corona-patienter, er flere af de planlagte operationer udsat. Det sker for at frigøre personale, så intensivafdelingen kan trække på en lille håndfuld medarbejdere fra operationsgangen.

- Det er en anden type af patienter, og det skal vi lige have tid til at uddanne dem i, forklarer Thomas Houe.

Eksempelvis er noget personale, der er vant til at tage sig af bedøvede patienter, blevet trænet i at passe respirator-patienter.

Også en gruppe læger, som er under uddannelse og efter en tid på sygehuset nu er ude i almen praksis, er blevet kaldt ind. Det er derfor, der er lidt ekstra højt humør og latter inde på en af de nyindrettede stuer.

- De har været her for ikke så længe siden og kommer nu tilbage og hjælper os. Vi ved, det er dygtige, unge læger, som har fået en god uddannelse, bemærker Tom Hansen.

Et enkelt af teltene - det nærmest sygehuset - er ikke fra Beredskabsstyrelsen, men fra Ebbes Udlejning. - Da vi fik besked på at lave fremskudte teststationer, lejede vi selv teltet for at komme i gang, fortæller lægefaglig vicedirektør Thomas Houe. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Sender mange hjem

Under den rolige overflade har sygehuset også oplevet et ekstra pres. De praktiserende læger og lægevagten henviser nemlig - helt i overensstemmelse med retningslinjerne - en hel del patienter til at blive undersøgt på sygehuset.

- Vi løser en stor opgave med at se de patienter, som lægepraksis og lægevagten så før. Rigtig mange af dem kan vi sende hjem, siger Tom Hansen.

Han anslår, at 8 eller op mod 9 ud af 10 patienter bliver undersøgt, behandlet og sendt hjem. De patienter, der skal indlægges, og som får konstateret corona, bliver overført til Sjællands Universitetshospital i Roskilde eller sygehuset i Slagelse. Sådan er det nu, men det kan ændre sig.

I det hele taget er der mange ting, der ændrer sig.

- Siden vi begyndte, har der været ændringer hver eneste dag. Hver gang Sundhedsstyrelsen ændrer retningslinjer, skal vi rette ind. Det gør vi flere gange om dagen, og vores medarbejdere lykkes med det, siger Tom Hansen og forklarer, at det for eksempel handler om de meget omdiskuterede beslutninger om, hvem der skal testes, og hvem der ikke skal.

Senest er det besluttet, at flere end hidtil skal testes, så det agerer sygehuset selvsagt efter. Selve testen består som regel i en podning i svælget. Når prøven er sikret, sendes den til Slagelse Sygehus, hvor den analyseres.

Det tager fem timer at analysere prøverne, så som regel får sygehuset svar omkring otte timer efter, podningen er foretaget, men det kan også tage det dobbelte, inden sygehuset kan ringe til dem, der ikke er blevet indlagt, og fortælle om resultatet.

En af de nye stuer er indrettet i et flugtrum - det fungerer glimrende, vurderer chefsygeplejerske Tom Hansen. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan nå at træne

Over hele landet er der meldinger om, at flere og flere smittes og indlægges, men budskabet fra Tom Hansen er klart, da han - uden at give hånd - siger farvel til Folketidende:

- Sygehuset har øvet sig i 10 dage og fundet ud af, hvad der skal justeres og tilpasses. Derfor fungerer det ret godt i dag, og det går ikke hurtigere, end at vi kan nå at træne og vejlede. Vi er klar, hvis det går løs.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.

Foto: Jan Knudsen
Foto: Jan Knudsen
Foto: Jan Knudsen
Foto: Jan Knudsen
Foto: Jan Knudsen
  • Teltene fra Beredskabsstyrelsen er udstyret med gulv og opvarmning og fungerer helt som stuerne inde på sygehuset. Foto: Jan Knudsen
  • De nye telte ved akutmodtagelsen tages nu så småt i brug - for at personale kan tjekke, at de fungerer efter hensigten. Foto: Jan Knudsen
  • Chefsygeplejerske Tom Hansen kan godt lide den faglige udfordring, corona-epidemien giver. - Et eller andet sted er det spændende at være med i. Det er noget, vi aldrig har prøvet før. Og det er fedt at opleve, at vi kan, siger han. Foto: Jan Knudsen
  • Et enkelt af teltene - det nærmest sygehuset - er ikke fra Beredskabsstyrelsen, men fra Ebbes Udlejning. - Da vi fik besked på at lave fremskudte teststationer, lejede vi selv teltet for at komme i gang, fortæller lægefaglig vicedirektør Thomas Houe. Foto: Jan Knudsen
  • En af de nye stuer er indrettet i et flugtrum - det fungerer glimrende, vurderer chefsygeplejerske Tom Hansen. Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Annonce
Annonce
Lolland

Rystet sundhedsplejerske: - Hun ser jo ud som om, hun er lukket ned

Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Indland

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Efter påsat brand: Ejendomsmægler flytter hjem igen

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Leder

Dragernes vagtskifte

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Yngste nogensinde: 18-årige David gør lynkarriere

112

Mand er død efter frontalt sammenstød med lastbil

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

112

Sprut-tyv tilbageholdt: Så blev han tosset

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer