Annonce
Guldborgsund

Tilflyttere vælger at bo på landet i stedet for i byerne

Nordbyen i Nykøbing har traditionelt været et attraktivt kvarter, men tilflytterne har ikke fået øjnene op for det. Foto: Anders Knudsen

For tilflyttere fra andre kommuner er det mere attraktivt at flytte på landet end til hovedbyerne.

GULDBORGSUND Der tegner sig et bemærkelsesværdigt mønster af, hvilke dele af Guldborgsund Kommune der er mest attraktiv for tilflyttere fra andre kommuner.

Det er nemlig i høj grad landområderne, der har den største søgning. Særligt gælder det den nordlige del af Falster og Sakskøbingområdet. Det viser en analyse over flyttemønstre, som kommunen har bestilt med ejendomsdata fra LIFA.

Til gengæld har Sundby, Nykøbing land og Nordbyen, der ellers internt i kommunen ses som attraktive områder, i mindre grad tiltrukket borgere fra andre kommuner.

Blandt borgere, der flytter internt i Guldborgsund Kommune, er Nykøbing by det mest attraktive sted at flytte til.

Det er særligt tilflyttende børnefamilier, der vælger at bosætte sig i landområdet, imens seniorer er mere tilbøjelige til at vælge en større by i Guldborgsund. På den måde har alder en betydning for valget af bopæl. Det er i særlig grad de ældre, som flytter fra landområderne til en almen bolig i de større byer. Det hænger dels sammen med, at andelen af almene boliger i de større byer er markant større end i landområderne.

Alderen har også en betydning for de borgere, der flyttede fra Guldborgsund. Her er det i høj grad unge mellem 18-21 år, som, konstaterer forfatterne bag analysen, formentlig flytter mod uddannelsessteder i de større byer.

Analysen viser derudover, at andelen af enlige tilflyttere, som har børn med, er ganske høj.

Bytter Lolland ud med Guld

En af de mest iøjnefaldende tendenser er tilflytningen fra Lolland kommune, som i perioden har været den markant største. Tilflytterne fra Lolland udgjorde omkring 23 procent af den samlede tilflytning til Guldborgsund. Den store tilflytning er en af de primære årsager til den positive flyttebalance, der svarer til omtrent 700 borgere i perioden.

Denne udvikling er ikke ny. Tal fra Danmarks Statistik viser, at Guldborgsund Kommune gennem de seneste 10 år har oplevet et nogenlunde stabilt befolkningstal, blandt andet fordi folk fra den nuværende Lolland Kommune har valgt at bosætte sig på den anden side af kommunegrænsen. Det har været medvirkende til, at Lolland Kommunes befolkningstal er faldet med over 7.000 personer de seneste ti år. Lige knap 1.800 personer er flyttet fra Lolland Kommune til Guldborgsund Kommune de seneste ti år. Det svarer til, at hele Rødby flyttede til Guldborgsund Kommune.

Selv om en del personer hvert år flytter til Guldborgsund fra Københavns Kommune, vælger endnu flere hvert år at flytte den anden vej.

Udviklingen var dog svagt faldende, da analysen blev foretaget fra 2014-2018, og der er nu en "betydelig fremgang" i nettotilflytningen, altså forholdet mellem til- og fraflytninger. I kriseårene 2011-2013 skete der derimod en stor nettofraflytning fra Guldborgsund Kommune.

- Fraflytningen har i perioden ligget på et stabilt niveau, og det betyder, at fremgangen især skyldes en anselig tilflytning fra andre kommuner, som ikke er set siden 2007, kan man læse i analysen.

Analysen siger også lidt om, hvilke boliger vi vælger at gøre til vores hjem. For en tilflytter er det foretrukne valg en privat lejebolig.

Halvdelen af Guldborgsunds tilflyttere vælger denne boligform, imens 28 procent køber en bolig.

Analysen er den første ud af to flyttemønsteranalyser. Den anden analyse ønsker at danne et mere nuanceret billede af tilflytterne og samtidig have fokus på flytningernes påvirkning af kommunale ydelser.

  • Nordbyen i Nykøbing har traditionelt været et attraktivt kvarter, men tilflytterne har ikke fået øjnene op for det. Foto: Anders Knudsen
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt