cookie-og-privatlivspolitik
Nordbyen i Nykøbing har traditionelt været et attraktivt kvarter, men tilflytterne har ikke fået øjnene op for det.
Nordbyen i Nykøbing har traditionelt været et attraktivt kvarter, men tilflytterne har ikke fået øjnene op for det.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Tilflyttere vælger at bo på landet i stedet for i byerne

For tilflyttere fra andre kommuner er det mere attraktivt at flytte på landet end til hovedbyerne.
09. november 2019 kl. 10:40 Af Maria Juel Glasius, Martin Skov Poulsen

Annonce

GULDBORGSUND Der tegner sig et bemærkelsesværdigt mønster af, hvilke dele af Guldborgsund Kommune der er mest attraktiv for tilflyttere fra andre kommuner.

Det er nemlig i høj grad landområderne, der har den største søgning. Særligt gælder det den nordlige del af Falster og Sakskøbingområdet. Det viser en analyse over flyttemønstre, som kommunen har bestilt med ejendomsdata fra LIFA.

Til gengæld har Sundby, Nykøbing land og Nordbyen, der ellers internt i kommunen ses som attraktive områder, i mindre grad tiltrukket borgere fra andre kommuner.

Blandt borgere, der flytter internt i Guldborgsund Kommune, er Nykøbing by det mest attraktive sted at flytte til.

Det er særligt tilflyttende børnefamilier, der vælger at bosætte sig i landområdet, imens seniorer er mere tilbøjelige til at vælge en større by i Guldborgsund. På den måde har alder en betydning for valget af bopæl. Det er i særlig grad de ældre, som flytter fra landområderne til en almen bolig i de større byer. Det hænger dels sammen med, at andelen af almene boliger i de større byer er markant større end i landområderne.

Alderen har også en betydning for de borgere, der flyttede fra Guldborgsund. Her er det i høj grad unge mellem 18-21 år, som, konstaterer forfatterne bag analysen, formentlig flytter mod uddannelsessteder i de større byer.

Analysen viser derudover, at andelen af enlige tilflyttere, som har børn med, er ganske høj.


Bytter Lolland ud med Guld

En af de mest iøjnefaldende tendenser er tilflytningen fra Lolland kommune, som i perioden har været den markant største. Tilflytterne fra Lolland udgjorde omkring 23 procent af den samlede tilflytning til Guldborgsund. Den store tilflytning er en af de primære årsager til den positive flyttebalance, der svarer til omtrent 700 borgere i perioden.

Denne udvikling er ikke ny. Tal fra Danmarks Statistik viser, at Guldborgsund Kommune gennem de seneste 10 år har oplevet et nogenlunde stabilt befolkningstal, blandt andet fordi folk fra den nuværende Lolland Kommune har valgt at bosætte sig på den anden side af kommunegrænsen. Det har været medvirkende til, at Lolland Kommunes befolkningstal er faldet med over 7.000 personer de seneste ti år. Lige knap 1.800 personer er flyttet fra Lolland Kommune til Guldborgsund Kommune de seneste ti år. Det svarer til, at hele Rødby flyttede til Guldborgsund Kommune.

Selv om en del personer hvert år flytter til Guldborgsund fra Københavns Kommune, vælger endnu flere hvert år at flytte den anden vej.

Udviklingen var dog svagt faldende, da analysen blev foretaget fra 2014-2018, og der er nu en "betydelig fremgang" i nettotilflytningen, altså forholdet mellem til- og fraflytninger. I kriseårene 2011-2013 skete der derimod en stor nettofraflytning fra Guldborgsund Kommune.

- Fraflytningen har i perioden ligget på et stabilt niveau, og det betyder, at fremgangen især skyldes en anselig tilflytning fra andre kommuner, som ikke er set siden 2007, kan man læse i analysen.

Analysen siger også lidt om, hvilke boliger vi vælger at gøre til vores hjem. For en tilflytter er det foretrukne valg en privat lejebolig.

Halvdelen af Guldborgsunds tilflyttere vælger denne boligform, imens 28 procent køber en bolig.

Analysen er den første ud af to flyttemønsteranalyser. Den anden analyse ønsker at danne et mere nuanceret billede af tilflytterne og samtidig have fokus på flytningernes påvirkning af kommunale ydelser.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce