cookie-og-privatlivspolitik
Kamilla Brandt og Lukas Beck er glade for at genoptage deres skolegang.

3

Billeder

Kamilla Brandt og Lukas Beck er glade for at genoptage deres skolegang.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

To ugentlige selvtests og optimisme

Landets efterskoler har igen budt eleverne velkommen.
12. januar 2022 kl. 13:00 Af Andreas Johansen

NÆSGAARD I flere uger har der været stille i fuldstændig uvant grad på Næsgaard Efterskole. Eleverne blev ekspederet hjem 19. december, bare to dage før deres juleferie ellers startede, selvsagt på baggrund af et dekret direkte fra øverste ministerium. En lidt mærkelig beslutning, hvis man spørger forstander Anders Bøje Jørgensen, som påpeger, at eleverne levede fint i det lille vakuum, efterskolen fungerer som.

- Det var lidt svært at forstå, for de er jo i trygge rammer her på skolen, hvor vi passer på hinanden og tager en masse forholdsregler. Til gengæld skulle de vente nogle dage med at komme tilbage efter jul og nytår. De fleste ankom henover weekenden her for et par dage siden, og det synes jeg giver fin mening. På den måde fangede man nogen, der var smittet over jul og nytår hjemme hos familie og venner. Men nu er eleverne tilbage, og det er skønt!

Folketidende fanger efterskolens elever lige midt i den ugentlige oprydning af værelserne. Der er derfor heller ikke just problemer med at finde nogen, der gerne vil bruge fem minutter på at fortælle lidt om, hvor glade de er for at være tilbage igen, da eleverne bliver adspurgt.

- Det er dejligt at være tilbage. Nu har der været alt det corona, og selvom man gerne vil se nogen, så er der så mange, der har været nærkontakter til nogen smittede hele tiden, at det har været svært. Det er rart at være tilbage, synes jeg, fortæller Lukas Beck, der er 16 år gammel og stammer fra Nykøbing.

Snakken med journalister foregår ude i den friske luft, og der holdes selvsagt også behørig distance mellem efterskoleeleverne og avisens udsendte. Men derudover er der faktisk ikke mange måder, man bemærker, at covid-19 igen i disse dage er skyld i skyhøje smittetal. Efterskolen er næsten sit eget lille lukkede kosmos, hvor der gælder særlige regler.

Annonce

- Vi skal selvfølgelig spritte hænder, og så skal vi selvtestes to gange ugentligt. Ellers er der faktisk ikke de store forandringer i vores hverdag, og det er jo ikke noget specielt, forklarer 16-årige Kamilla Brandt, der går på skolens kunstlinje.

Men er der så overhovedet noget at mærke? Er coronakrisen bare overstået, hvis man driver en efterskole? Ikke just. Der er stadig en del udfordringer, forklarer forstanderen.

- V er stadig påvirket af, at der er en større smitte. Det rammer mange ting, vi gerne ville have været ude til. Vi skulle have spillet Sjællandsmesterskaberne i indendørsfodbold her i denne uge, men nu er det blevet aflyst, og sådan er det med mange af de lidt sjovere ting, som det ser ud lige nu. Det er en skam, men man forstår jo godt beslutningen om, at 500 teenagere ikke skal rende rundt og svede på hinanden i en sportshal. Det er klart.

Det kommer da også til at ske, at elever før eller siden bliver testet positiv på Næsgaard Efterskole. Det er næsten en matematisk umulighed andet. Men det håndteres også efter håndbogen.

- Hvis nogen testes positiv, så ryger de hjem, og deres nærkontakter bliver isoleret på værelserne. Det er sådan, det må være, og vi er bare glade for at være tilbage, så vi ikke skal sidde hjemme hele tiden - det er altså ikke det samme, fortæller Lukas Beck, der, trods alt, ikke har så langt hjem til familien i Nykøbing, hvis det en dag bliver nødvendigt med hjemmeundervisningen igen.

Annonce

Generelt er der bare en positiv stemning på skolen, efter eleverne kom tilbage weekenden over.

- Eleverne er superglade. De har ikke set hinanden siden midten af december, så der var en masse snak og latter på gangene igen, og det er dejligt at have dem tilbage, fortæller forstander Anders Bøje Jørgensen.

Selvom coronaens skygge nok altid vil hænge en smule dunkelt over steder, hvor mange mennesker er sammen, så har dette skoleår, der startede i august, været ganske heldigt for det nuværende hold - særligt sammenlignet med årgangen før.

- Sidste år var der restriktioner fra start til slut. I år er de faktisk sluppet ret billigt indtil videre, hvor de mistede et par dage op til jul og fik lidt længere ferie på den anden side. Vi er optimistiske, for det bliver vi nødt til at være. Vi står sammen og løser de udfordringer, der kommer, i fællesskab. Det er os voksnes ansvar, at der er gode rammer for eleverne, og vi kan ikke bare gå ned med flaget, lyder ordene fra forstanderen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE