Annonce
Guldborgsund

Togfolk er med i bus-kamp

Bus 740 mellem Nykøbing og Gedser skal ifølge Region Sjælland skæres ned fra 135 til 100 ugentlige afgange fra næste år. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Danmarks Jernbaner går ind i sag om bus-nedskæringer.

SYDFALSTER Flere nedskæringer på den kollektive trafik til Gedser er dårligt nyt i Landsforeningen Danske Jernbaner. Her har medlemmerne i årevis kæmpet for at få toget tilbage på skinnerne mellem Nykøbing og Gedser, hvor det sidste ikke-veterantog afgik i 2009.

Men landsforeningens engagement gælder al kollektiv trafik, og Region Sjællands planer om at skære det ugentlige antal afgange på busruten 740 ned fra 135 til 100 er ikke acceptabelt, fastslår Anders Madsen, der er styrelsesmedlem i infrastrukturudvalget i Landsforeningen Danmarks Jernbaner.

- Det, der grundlæggende er vigtigt for os, er at få trafikbetjening på Sydfalster, der dels udnytter baneforbindelsen og dels bremser privatbilismen. Vi finder, at det ikke bare er manglen på økonomi, der er årsag til problemerne. Det er også mange års manglende politisk vilje til at fremme en helhedsorienteret infrastruktur, mener Anders Madsen.

Det er derfor faldet ham for brystet, at Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder (G) i sidste uge gav udtryk for, at kommunen ser med størst bekymring på besparelserne på busruten mellem Sakskøbing og Vordingborg, og at "timedriften i de vågne timer på ruten til Gedser ud af alle onder er til at leve med".

- Der er grund til bekymring efter borgmesterens seneste udmelding, hvor han meddelte, at han ikke vil arbejde for bedre kollektiv trafik til Gedser og samtidig nedgjorde skoleelever og ældre borgere, som er afhængige af transportmuligheder i den sydlige del af kommunen, returnerer Anders Madsen, som søger hjælp på Christiansborg, hvor Landsforeningen Danske Jernbaner har kontakt med folketingsmedlem Eva Flyvholm fra Enhedslisten, som tidligere har vist interesse for den kollektive trafik på Sydfalster.

Hun har forsøgt at få både erhvervsministeren og trafikministeren til at gå ind i sagen om besparelser på bustrafikken i regionen - hidtil uden held. Men Danske Jernbaner vil presse yderligere på.

- Den nuværende situation taget i betragtning er det på tide at kaste flere bolde i luften, når det handler om flere transportmuligheder. Der er tale om snæversynethed, når politikere og myndigheder fokuserer på buskørsel alene. Region Sjælland ønsker tilsyneladende ikke at medtage jernbanen i trafikplanlægningen. Regionens nuværende besparelser på infrastrukturen er i øvrigt pålagt oppefra, hvorfor vi ser os tvunget til at handle landspolitisk for at få jernbanestrækningen mellem Nykøbing og Gedser i spil.

Landsforeningen Dansk Jernbaner har altså langt fra opgivet at få toget til at køre til Gedser igen. Heller ikke selv om skinnerne er overdraget til Bevaringsforeningen Gedser Remise, som kører veterantog på dem.

- Vi er naturligvis klar over udfordringerne med at køre den nuværende veterantogskørsel på samme bane som ordinær jernbanedrift, men der er vi slet ikke endnu. Foreløbig handler det om at vække den politiske interesse og skaffe flere og bedre kollektive transportmuligheder til Gedser, konstaterer Anders Madsen.

Læs mere i Folketidendes papiravis tirsdag.

  • Bus 740 mellem Nykøbing og Gedser skal ifølge Region Sjælland skæres ned fra 135 til 100 ugentlige afgange fra næste år. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op