cookie-og-privatlivspolitik
Modelfoto
Foto: Scanpix/Maria Hedegaard/arkiv

Guldborgsund

Trængsel i børnehaverne: Babyboom venter forude

Ifølge ny rapport stiger kommunes børnetal de kommende år
05. februar 2019 kl. 17:00 Af Martin S Poulsen

Annonce

GULDBORGSUND De seneste år er befolkningstallet faldet blandt de helt unge borgere i kommunen, men ifølge en dugfrisk analyse fra Kommunernes Landsforenings analyseenhed Momentum skal der snart rykkes tættere sammen i børnehaverne.

Ifølge undersøgelsen vil der i 2025 være 12.1 procent flere nul til femårige indbyggere, end der er i dag.

Næsten 53.000 flere børn under seks år forventes der at komme i landet som helhed. Guldborgsund ligger lunt i svinget som nummer 48 ud af landets kommuner. Men det stigende børnetal kan samtidig sætte kommunen under økonomisk pres.

- Det er glædeligt, at folk får børn, ikke bare for forældre og bedsteforældre, men også for samfundet, da det jo er fremtidens skatteborgere. Men på den korte bane lægger det stigende antal børn pres på kommunernes økonomi, i og med at barnet i første omgang skal have mulighed for at blive passet og siden hen at starte i skole, siger kommunalforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd VIVE, Kurt Houlberg.

Guldborgsunds borgmester, John Brædder (G), ser udviklingen som grundlæggende positiv.

- Vi kan se på vores tal i Guldborgsund, at vi faktisk har netto tilflytning, men i høj grad et fødselsunderskud. Derfor er dette en god nyhed. Tidligere tog mange unge ud for at uddanne sig, men vendte tilbage, når der skulle stiftes familie. Desværre har centraliseringen af samfundet gjort, at de attraktive jobs i høj grad er blevet flyttet til de større byer, og som følge deraf er de unge blevet i byerne, når der blev stiftet familie. I takt med udflytning af statslige arbejdspladser, og at vi i Guldborgsund nu skaber jobs, vil mange unge overveje at flytte hjem. Især set i lyset af at vi om fire år kan forvente en langt bedre infrastruktur, som forbinder os med hovedstaden og Hamborg, siger John Brædder.

Formand for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard, deler glæden over det stigende børnetal.

- Det er godt, at der fødes flere børn, og vi lever længere, men det er også et faktum, at disse aldersgrupper er dem, der trækker allermest på de kommunale ydelser. Så hvis vi skal levere den samme kvalitet, som vi gør i dag, vil det komme til at koste mange penge, siger Jacob Bundsgaard.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

ønsker flere oplysninger… 18. november 2019 kl. 08.29

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel til en kæmpe 17. november 2019 kl. 20.55

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hvor bor de blå? 17. november 2019 kl. 00.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I den store xenofob Georg… 16. november 2019 kl. 12.40

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

Annonce