Annonce
Guldborgsund

Udsatte børn opdaget under coronakrisen

Borgere har pligt til at underrette myndighederne, hvis de har mistanke om mistrivsel hos børn og unge. Offentligt ansatte har skærpet underretningspligt, som vægter højere end tavshedspligten. Foto: Anders Brohus

Da samfundet lukkede ned, gjorde Guldborgsund Kommune det tydeligt for særligt udsatte, at de var inkluderet i muligheden for nødpasning.

GULDBORGSUND Da hele Danmark i foråret lukkede ned, lukkede Guldborgsund Kommune op. Op for nødpasning til særligt udsatte børn og unge.

Det kan være forklaringen på, at kommunen ikke kunne registrere samme fald i antallet af underretninger, som 83 andre kommuner.

- Det er svært at sige, hvad der gør forskellen, men vi gjorde rigtig meget ud af at fortælle særligt udsatte om muligheden for nødpasning. Så vi har haft rammerne og skubbet dem ind i de rammer, siger Mads Larsen, nyudnævnt centerchef i Guldborgsund Kommunes afdeling for Familie og Forebyggelse.

Juleferie og corona

I en undersøgelse foretaget af DR svarede 83 af landets kommuner på, hvordan antallet af underretninger så ud fra 11. marts til 14. april i år, sammenlignet med samme periode sidste år.

Sammenlagt registrerede kommunerne et fald på 42 procent i antallet af underretninger. I Guldborgsund Kommune var niveauet stort set det samme som før corona.

- Uanset om der er juleferie eller coronakrise, så er det vores opgave at holde hånden under dem, der har brug for det. Det er naturligvis dejligt, at vi tilsyneladende lykkedes med det, men det er også forventet, præciserer Mads Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bekendtgørelse til handling

Selv om det var forventet, at kommunen kunne håndtere krisen, var det, ifølge centerchefen, en vanskelig tid.

- Loven om nødpasning var temmelig vanskelig at tolke. Jeg tror, der findes 98 forslag til, hvordan begrebet nødpasning skal tolkes. Generelt var det en tid, hvor vi som kommune skulle oversætte nye bekendtgørelser til virkelighed fra dag til dag. Det er enormt svært, så jeg er tilfreds med, at vi er sluppet godt fra det, siger han.

Med de mange nedlukninger af institutioner og skoler, da coronapandemien var på sit højeste, frygtede flere eksperter og organisationer, at udsatte børn og unge ville betale prisen og ikke få den hjælp, de havde brug for.

Heriblandt Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, der sagde følgende til DR:

- Vi ved, at de fleste underretninger normalt kommer, fordi barnet har en tillidsrelation til en lærer eller pædagog. Hvor man kan fortælle, hvad det er, der er svært, og hvad man kæmper med. Og den tillidsrelation er pludselig væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pligt til at underrette

Som borger har man pligt til at underrette myndighederne, hvis en mindreårig udsættes for vanrøgt, nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer deres sundhed eller udvikling i fare.

En rapport fra Børns Vilkår og Trygfonden viser, at andelen af voksne danskere, der kender til pligten, er steget fra 53 til 69 procent på tre år.

Rapporten viser desværre også, at kun hver anden dansker vil kontakte kommunen, hvis de får kendskab til et barn udsat for vold.

I Guldborgsund Kommune kommer langt de fleste underretninger da også fra fagpersoner med skærpet pligt til at underrette.

- Der er helt sikkert en berøringsangst, men det er super godt, når folk underretter, forklarer Mads Larsen og uddyber:

- Ordet underretning er lidt misforstået. Det opfattes måske som en anmeldelse, men det giver kommunen mulighed for at tage kontakt til familier, der har brug for hjælp, men ikke selv søger det. Vi skal afmystificere begrebet, også overfor forældrene. En underretning betyder ikke nødvendigvis, at vi fjerner barnet i morgen. Det er et rigtigt godt værktøj til at tilbyde hjælp til dem, der af forskellige grunde ikke selv beder om den, siger han.

  • Borgere har pligt til at underrette myndighederne, hvis de har mistanke om mistrivsel hos børn og unge. Offentligt ansatte har skærpet underretningspligt, som vægter højere end tavshedspligten. Foto: Anders Brohus
Annonce
112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland