cookie-og-privatlivspolitik
Et mødelokale på biblioteket skal danne en tryg ramme om de nye fællesskaber.
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

Udsatte får nyt fællesskab

Læsegrupper skal hjælpe blandt andre ensomme seniorer og veteraner.
10. juni 2021 kl. 16:00 Af Niki Treumer Mogensen

GULDBORGSUND Fra september vil Guldborgsund-bibliotekerne byde på et nyt tiltag, der skal hjælpe i første omgang tre grupper af udsatte borgere.

Med støtte fra TrygFonden vil bibliotekerne lave læsegrupper, hvor folk kan mødes og opdage litteraturen og finde sammen i et fællesskab.

Det overordnede projekt hedder "Sunde fællesskaber for udsatte borgere", og afdelingslederen på biblioteket, Sonja Rasmussen, ser frem til, at det sættes i gang.

- Jeg håber, at vi som bibliotek kan pege ind i nogle af de opgaver, som kommunen løfter, være med til at løfte lokalsamfundet, nå ud til nogle af de her personer, der hver især sidder alene, og være med til at løfte en velfærdsopgave, siger hun og fortsætter:

- Biblioteket er for alle, men de, der bruger det, er også dem, der kender det. Hvis man ikke er vokset op med biblioteket som en del af sit liv, så er det måske ikke det første, man opsøger, når man søger viden og fællesskab.

Annonce

Søger frivillige

I læsegruppen bruges indsatsen kaldet "guidet fælleslæsning".

Her får deltagerne uddelt en novelle eller et digt, som læses højt. Undervejs i højtlæsningen holdes pauser, hvor deltagerne inviteres til sammen at reflektere over, hvad der foregår i teksten. Gradvist ledes samtalen fra fokus på de læste tekster til psykologiske forhold og emner med relevans for deltagerne.

Ideen er hver af de kommende halvår at starte en læsegruppe, hvor 9-10 borgere og en bibliotekar mødes og taler om litteratur i alt 10 gange.

- Vi vil have et tværfagligt fokus og nå ud til nogle steder, vi normalt ikke når ud til, fortæller Sonja Rasmussen og tilføjer, at de tre første målgrupper bliver pensionister, veteraner og folk med for eksempel stress, angst eller depression.

Der er derfor lavet samarbejder med Guldborgsund Kommunes Folkesundhed, der samarbejder med seniorvejlederen, som kommer ud til ældre borgere, som måske sidder og er ensomme, med socialpsykiatrien og med veterankoordinatoren.

Annonce

Personer fra disse grupper kan kontakte biblioteket for at høre mere om og tilmelde sig initiativet.

Tre bibliotekarer er uddannet til at lede læsegrupperne, som altså startes op på skift henholdsvis dette efterår, til foråret og næste efterår.

Når de 10 møder har fundet sted, håber arrangørerne, at frivillige vil tage over for bibliotekarerne og føre grupperne videre. I den anledning vil bibliotekerne over sommeren indlede samarbejder med frivilligcentret og andre, der har lyst til at være frivillige.


Vil ud i lokalområdet

Sonja Rasmussen fortæller, at der findes en række læsegrupper på biblioteket, hvor for eksempel tidligere lærere er frivillige.

Det nye tiltag vil i første omgang finde sted i et møderum på Hovedbiblioteket i Nykøbing, hvor deltagerne kan finde hinanden i et trygt rum.

Annonce

- Men på sigt kunne vi godt tænke os at komme ud i lokalområdet på kommunens øvrige biblioteker. Men vi skal lige have erfaring, før vi kaster os ud i det, siger hun.

Erfaringer deles også med de seks øvrige biblioteker, der er med i samarbejdet.

Syv kommuner har fået støtte til projektet. De deltagende biblioteker har fået 2,3 millioner kroner til deling til indsatsen. Den dækker materialer samt nogle personaleressourcer, mens biblioteket også selv byder ind med nogle af disse.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE