cookie-og-privatlivspolitik
Mange arealer i Guldborgsund har haft glæde af personerne i nyttejob. De renoverer, maler og rydder op til gengæld for deres offentlige forsørgelse. Og på et år er 38 procent kommet ud af systemet.
Foto: Jonas Gottrup Nordberg

Guldborgsund

Udvalg vil øge antallet af personer i nyttejob

Nyttejobordningen har på et år sparet komune for fire millioner kroner. Nu ønsker udvalg ordningen forlænget og udvidet.
21. august 2020 kl. 07:59 Af Maria Glasius Lange

FAKTA
Grønnere Guldborgsund løser kun opgaver, som afdelingen for teknik og miljø ellers ikke ville have mulighed for at løse. På den måde sikrer Grønnere Guldborgsund, at borgerne gør nytte for den ydelse, de modtager fra Jobcentret, og at de løser opgaver, som er til gavn for alle borgere i Guldborgsund Kommune.  
Projektets arbejdsopgaver er blandt andet:
Renoveringsopgaver (for eksempel Horbelev Gl. Plejehjem), oprydning på entreprenørafdelingens materialepladser, optagning af fliser med henblik på genbrug, rydning af beplantning (for eksempel Nørre Alslev Skoles sportsplads), diverse maleropgaver, renovering af bord-bænkesæt i børnehaver ( for eksempel Stubbekøbing), beskæring og oprydning ved gadekær ( for eksempel Virket, Bjørup, Nørre Tåstrup, Skelby, Ore og Tunderup ), opsamling af affald på strande, vejrabatter og shelterpladser i hele kommunen, algebehandling og afvaskning af "mindesten" i hele kommunen.

GULDBORGSUND På et møde tirsdag besluttede beskæftigelsesudvalget at fortsætte nyttejobordningen, der ellers udløber til marts næste år.

For indsatsen, der går under navnet "Grønnere Guldborgsund", har ikke kun sparet Guldborgsund Kommune for et par millioner kroner. Det hjælper også flere personer ud af forsørgelsen og videre i et job, ligesom det skaber nytte i naturen, hvor der ryddes op og holdes ved lige.

De nuværende 50 pladser ser udvalget gerne udvidet til 75. Indsatsen har nemlig allerede forbedret Guldborgsund Kommunes økonomi med i omegnen af 2.450.000 kroner fra april 2019 til marts 2020. I den tid har 179 personer deltaget i projektet, og ud af dem er 68 personer - svarende til 38 procent - kommet ud af den offentlige forsørgelse. Enten fordi de har fundet et job, er begyndt på en uddannelse, blevet selvforsørgende på anden vis eller flyttet til en anden kommune.

- Jeg oplever projektet som en udpræget positiv historie, lyder det fra formand for beskæftigelsesudvalget Ole K. Larsen (V).

- Resultaterne viser, at det øger graden af selvforsørgelse blandt borgerne. Borgerne bliver motiverede til at søge jobs og forsørge sig selv. Det kan kun være positivt. Både for borgeren og for kommunen. Jeg er meget glad for projektets resultater, og jeg vil gerne udvide kapaciteten.

Annonce

Han hæfter sig samtidig ved, at antallet af tilflyttere, der søger om kontant- eller uddannelseshjælp er faldet i projektperioden.

- Jeg tolker det sådan, at det er lykkedes for os at sende et klart budskab om, at her i Guldborgsund Kommune bidrager man til fællesskabet fra dag et, siger Ole K. Larsen.

I 2021 forventer man ikke en yderligere besparelse på trods af en udvidet indsats. I referatet fra udvalgets møde vurderer administrationen, at coronasituationen sandsynligvis vil betyde, at færre deltagere bliver selvforsørgende i det kommende år. Besparelsen forventes derfor at ligge på det samme niveau, altså på 3,4 millioner kroner, som det gjorde fra 2019 til 2020.

Besparelsen i 2021 vil dermed primært komme fra ulovligt fravær, der giver en nedskæring i forsørgelsen. Udvider man nytteordningen, forventer kommunen at kunne spare mellem 0,3 og 0,9 millioner kroner.

Det er noget andet, når man ser frem til året mellem 2021 og 2022. Her forventer man at se en besparelse, der kan blive 1,7 millioner kroner større end i 2021.

Annonce

Samlet kan kommunens besparelse i henholdsvis 2021 og 2022 i forbindelse med nytteindsatsprojektet altså beløbe sig til 4,3 millioner kroner og 6,0 millioner kroner.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Gaven som bliver ved at give 16. maj 2021 kl. 22.22

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

Annonce

ANNONCE