Annonce
Guldborgsund

Udvidelse, gylle og grønne mål

Her er der politisk samling om en spand lort - hverken mere eller mindre. Hos Nysted Bioenergi med beliggenhed i Kettinge kan man få energi ud af det meste - også organisk affald eksempelvis - og sørger for at levere afgasset gylle til landbruget. Første spadestik til Nysted Biogas A.m.b.a. blev i øvrigt taget i sommeren 1997, og året efter var værket i drift. Ejerkredsen bestod oprindeligt af 24 lokale landmænd, men senere overtog Guldborgsund Kommune ejerskabet. 1. december 2014 blev anlægget købt af Bigadan, som driver anlægget videre under navnet Nysted Bioenergi ApS. Foto: Kim Møller Pedersen

Tre nuværende politikere og en politisk kandidat set, hvordan landbruget også er energileverandør, når der tales om grøn omstilling.

KETTINGE Gødningsfabrik, grønne ambitioner og Danmark som foregangsland.

Det var ord i luften hos Nysted Bioenergi ApS mandag formiddag, da fire politiske kandidater satte hinanden stævne på en fælles rundtur til det, der både leverer gødning til landbruget og rummer muligheder for at bringe Danmark endnu længere i den grønne omstilling og i front eksempelvis ved at sørge for biogas til tung transport.

Gyllens vej rundt i systemet hos Nysted Bioenergi ApS blev nøje drøftet under mandagens politikerbesøg på Fuglegårdsvej i Kettinge, hvor der nu er planer om udvidelse. Foto: Kim Møller Pedersen

Har taget et spildprodukt

- Vi har taget et spildprodukt og lavet en god forretning ud af det, lød det fra driftschef Erik Lundsgaard på anlægget, hvor der nu tænkes i udvidelsesplaner.

Guldborgsund Kommune har for nylig solgt en grund, som Nysted Bioenergi ApS kan udvide med baggrund i den kommende fremføring af gasledningen til Lolland-Falster.

Bigadan, som ejer Nysted Bioenergi, vil således udvide anlægget på Fuglegårdsvej markant og opgradere gassen til at blive injiceret i naturgasnettet som en del af den grønne omstilling.

Byggegrunden nord for anlægget er overtaget denne sommer, og nu er målet et tæt samarbejde med sukkerfabrikkerne og de lokale landmænd som leverandører, henholdsvis aftagere af afgasset biomasse.

Det fremgår alt sammen af en aktindsigt, som Folketidende har fået fra et lukket byrådsmøde om sagen.

I går blev udvidelsen også vendt ved mødebordet hos Nysted Bioenergi, som også fik sat fokus på nødvendigheden af at lade danske grønne foregangstanker afspejle sig i CO2-fortrængningskrav, så man politisk sikrer en øget efterspørgsel på biobrændstoffer, hvilket medfører en hurtigere omstilling af vejtransporten.

- Bring Danmark i front sammen med vores nabolande og opnå hurtig og effektiv reduktion af klimagasser ved at øge CO2-fortrængningskravet fra 3,4 procent til minimum 7 procent som i Tyskland, lød det klare budskab, som politikerne kunne tage med til de fortsatte forhandlinger om landbrugspakken.

Sidstnævnte er netop i disse dage i spil, og her er der mange dagsordener om klima, miljø, natur med mere. Nu også med bidrag fra et biogasanlæg i Kettinge, som gerne vil være en del af de grønne løsninger på en endnu større skala.

Fra venstre Jacob Jensen (V), MF og regionsrådsmedlem samt kandidat ved regionalvalget, René Christensen (DF), MF og byrådsmedlem i Guldborgsund samt kandidat ved kommunalvalget, Kasper Roug (S), MF og byrådsmedlem i Lolland Kommune samt kandidat ved kommunalvalget, og yderst Iben Krog Rasmussen, folketingskandidat for Venstre i Sjællands Storkreds og direktør/medstifter i Tænketanken Frej. Foto: Kim Møller Pedersen
  • Her er der politisk samling om en spand lort - hverken mere eller mindre. Hos Nysted Bioenergi med beliggenhed i Kettinge kan man få energi ud af det meste - også organisk affald eksempelvis - og sørger for at levere afgasset gylle til landbruget. Første spadestik til Nysted Biogas A.m.b.a. blev i øvrigt taget i sommeren 1997, og året efter var værket i drift. Ejerkredsen bestod oprindeligt af 24 lokale landmænd, men senere overtog Guldborgsund Kommune ejerskabet. 1. december 2014 blev anlægget købt af Bigadan, som driver anlægget videre under navnet Nysted Bioenergi ApS. Foto: Kim Møller Pedersen
  • Gyllens vej rundt i systemet hos Nysted Bioenergi ApS blev nøje drøftet under mandagens politikerbesøg på Fuglegårdsvej i Kettinge, hvor der nu er planer om udvidelse. Foto: Kim Møller Pedersen
  • Fra venstre Jacob Jensen (V), MF og regionsrådsmedlem samt kandidat ved regionalvalget, René Christensen (DF), MF og byrådsmedlem i Guldborgsund samt kandidat ved kommunalvalget, Kasper Roug (S), MF og byrådsmedlem i Lolland Kommune samt kandidat ved kommunalvalget, og yderst Iben Krog Rasmussen, folketingskandidat for Venstre i Sjællands Storkreds og direktør/medstifter i Tænketanken Frej. Foto: Kim Møller Pedersen
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd