cookie-og-privatlivspolitik

14

Billeder

Frederik Cordes og Anita Pedersen har erfaret, at spor for alvor bliver skabt, når nogle med kendskab til en lodsejer efterspørger det og kan starte en dialog.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Velvilje er afgørende

BILLEDSERIE: På sporet af, hvordan nyt naturområde bliver til at færdes i og det arbejde, der går forud for det.
17. september 2020 kl. 13:00 Af Anne Katrine Petersen

Annonce

BØTØ - Den her sti har været tegnet mindst 15 gange, siger Frederik Cordes på vejen op til det første fugletårn på det nye 130 hektar store naturområde.

Vi går langs stier og markveje ved dyrket og vild natur for at snuse lidt til det 15 kilometer lange spor i landskabet, "Spor i Bøtø Nor", der bliver åbnet officielt på lørdag.

Det sker i kølvandet på mandagens nyhed om, at Den Danske Naturfond har købt de mange hektarer, primært landbrugsjord, der fremover skal føres tilbage til mere vild natur. Planerne med at lave et nyt spor går også langt tilbage. Fire eller fem år, fortæller Frederik Cordes, leder af naturafdelingen i Guldborgsund Kommune.


Nødvendige skilte

- Udgangspunktet for det arbejde var egentlig Henrik Gottfredsen (Sydfalster Erhvervs- og Turistforening, red.). Han foreslog at få baglandet til Marielyst aktiveret, siger Frederik Cordes og fremhæver, at med det nye spor kan man vandre fra Marielyst til Bøtøs gamle pumpestation ved at følge de gule afmærkninger "Spor i Landskabet". Det kunne man måske i virkeligheden også have gjort før, langs markskel, på markveje og langs kanaler.

- Udfordringen er, at folk ikke ved, hvor de må gå, siger Frederik Cordes.

For at hjælpe dem på vej har kommunen fået lodsejere overtalt til, at den måtte markere et spor. For så snart den vil skilte, kræver det pludselig en tilladelse.

- Det er helt frivilligt, om de, der ejer jorden, vil være med. En lodsejer kan til enhver tid trække sit tilsagn, om at vi må skilte på hans jord, tilbage, siger Frederik Cordes.

Det regner han nu ikke med, de gør. Der er velvilje på Bøtø, altså for det meste. Historierne om det modsatte findes også. Det må kommunen bare acceptere, og det gør den så. Oprindeligt ville den faktisk gerne have haft "Spor i Bøtø Nor" ført helt ud til Guldborgsund, men det ville lodsejer ikke. Sådan var det.

"Spor i Bøtø Nor" er et samarbejde mellem Den Danske Naturfond, Landvindingslaget Bøtø Nor, Naturstyrelsen, Pedersdal Grundejerforening, private lodsejere og Guldborgsund Kommune. Det skal kunne meget. Give turister en god oplevelse, invitere skoleklasser udenfor og rumme kol-patienter i naturforløb. Fuglekiggere, paddeelskere og hundeluftere skal også gerne have noget ud af det.

Man bliver lidt forpustet på naturens vegne. Kan de skrøbelige dele af naturen klare det?

- Ja, det er blandt andet det, der gør vores arbejde så spændende, for vi har jo ikke bare besluttet noget sammen med lodsejerne. Vi skal også ud i marken og bruge vores lokalkendskab. Jeg kan godt afsløre, at vi formidler noget, men ikke alt, simpelthen fordi vi skal passe på naturen. Vi er jo også så heldige, at vi ikke arbejder med et succeskriterium om en masse besøgende. Og de, der kommer, må acceptere, at her er det på naturens præmisser. Vi kommer ikke til at asfaltere stier, fortæller Frederik Cordes.


Åbner på lørdag

Det kan besøgende på stierne selv sande, når "Spor i Bøtø Nor" åbner nu på lørdag. Selve åbningen foregår ved Bøtø Nor Gl. Pumpestation fra klokken 10. Bagefter fra cirka klokken 11 til 13 er medarbejdere fra kommunens Teknik og Miljø-afdeling klar ude på sporet.

- Her vil vi svare på spørgsmål, både om sporet og om det nye naturområde, fortæller Anita Pedersen, biolog i Guldborgsund Kommune.

"Spor i Bøtø Nor" er støttet af Miljøministeriet og Nordea-fonden.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce