cookie-og-privatlivspolitik
Hvis ikke Venstre kommer igennem med sit ændringsforslag, vil Ole K. Larsen stemme for, at poolhusene rives ned.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Venstre stiller nyt forslag om poolhuse

Venstre ønsker at samle parterne til forhandling om en mindelig løsning i poolhus-sagen
10. april 2021 kl. 10:59 Af David Arnholm

MARIELYST - Jeg har et ændringsforslag, jeg vil præsentere på byrådsmødet.

Sådan lyder det nu fra Venstres gruppeformand, Ole K. Larsen, i sagen om de ti poolhuse på Marielyst. Her skal byrådet som bekendt på torsdag tage stilling til, hvordan byggeriet bringes i overensstemmelse med lokalplanen.

Her har det været fremstillet som om, at byrådsmedlemmerne skal vælge mellem at rive husene ned eller at udarbejde en ny lokalplan. Men der er også en tredje mulighed, påpeger Venstre, nemlig en kombination af de to.

Og den kompromisløsning ønsker Venstre byrådets opbakning til at undersøge.

- Jeg er blevet kontaktet af både en nabo og en køber, som uafhængigt af hinanden spørger, om ikke man kan sætte sig sammen og finde en god løsning i fællesskab. Og det synes jeg, vi er forpligtet til, så jeg vil foreslå, at vi får indkaldt alle gode mennesker og spørger, om vi kan finde kompromiset, siger Ole K. Larsen.

Annonce

Hvad kan et sådant kompromis indebære?

- Det vil jeg meget nødig sige på forhånd, for så tager jeg incitamentet fra nogen. Det skal vi finde i fællesskab, siger han.


Kan se på anvendelsen

Det er også vigtigt, at byrådet står bag en beslutning om at søge en løsning ad denne vej, mener han.

- Så kan vi lægge et kraftigt pres på alle for at undersøge mulighederne for et kompromis, siger han.

Men hvordan kombinerer man en fysisk og en retlig lovliggørelse? Kan det være at nedrive nogle af husene, eller dele af dem og godkende resten?

Annonce

- Jeg vil ikke på forhånd sige, om det kan være det ene eller det andet, men man kan måske også se på anvendelsen - hvad må de bruges til? Det kan også være en mulighed, siger han.

Men hvis ikke Venstre får flertal for sit ændringsforslag, vil der skulle stemmes om nedrivning eller ny lokalplan. Og her har Ole K. Larsen ikke ændret mening:

- Jeg henholder mig til fysisk lovliggørelse (nedrivning, red.), det gør jeg. Men det er klart det andet, der er min prioritet. Det ultimative kommer der sjældent noget godt ud af.


Erstatningsansvar

Hvis ikke Venstres forslag får flertal, vil det altså efter alt at dømme ende med, at husene skal rives ned. Og så vil Skanlux kunne kræve erstatning af kommunen.

Det vurderer professor Peter Pagh i et notat, som Skanlux har betalt ham for at udarbejde, og som kommunen har fået tilsendt. Erstatningsansvaret hænger sammen med, at kommunen har givet byggetilladelserne, for dermed har kommunen indirekte afgjort, at sommerhusene var i overensstemmelse med lokalplanen - ellers skulle den jo ikke have givet tilladelserne.

Annonce

I den forbindelse spiller det ingen rolle, at Planklagenævnet i sin delafgørelse om, at naboernes klage ikke skulle have opsættende virkning, skrev: "Hvis ansøger vælger at udnytte tilladelserne, mens klagesagerne verserer, sker dette på egen risiko."

Det er nemlig ikke byggetilladelsen, der er påklaget, og da den hører under en lov, hvor Planklagenævnet ikke har kompetence, kan klagenævnet ikke lade en klage over lokalplan få retsvirkning på det område, forklarer han til Folketidende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE