Annonce
Guldborgsund

Vil gentænke sundheden i Nysted

Christina Svanholm, flankeret af leder for økonomer uden grænser, Rasmus Rifsdal, ved den stiftende generalforsamling. Foto: Andreas Johansen

Praktiserende læge Christina Svanholm drømmer om at samle alt under ét tag.

NYSTED En speciallæge i medicin skal kunne lidt af hver. Faktisk lidt af alt. Og det er næppe gået nogens næse forbi, at lægevidenskab anno 2021 er en kompleks og omfattende størrelse. Det ved praktiserende læge Christina Svanholm mere om end de fleste. Hendes praksis i Nysted skal kunne rumme patienter med alverdens udfordringer, og det er ikke let at hjælpe folk videre med de udfordringer, de har, når tiden ikke just er noget, man har meget af, og problemstillingerne er mere komplekse end bare at udskrive en recept og kalde næste levende billede ind.

Derfor vil Christina Svanholm og en gruppe engagerede, mange med baggrund i området, være med til at gentænke måden, man taler om sundhed, velvære og trivsel på Lolland-Falster. Det var derfor, der torsdag aften var indkaldt til stiftende generalforsamling i foreningen, der på daværende tidspunkt stadig ikke havde et navn. Men det fik den.

- Nu hedder vi "Foreningen Nysted sundheds- og trivselshus". Så navnet på det hus, vi går og barsler med, bliver Nysted sundheds- og trivselshus, kunne Christina Svanholm stolt erklære, da Folketidende tog en snak med hende dagen efter den timelange generalforsamling, der fandt sted på The Cottage.

Vil samle fagfolk

Visionen er simpel: Christina Svanholm vil samle så mange sundhedsprofessionelle, hun kan, under ét og samme tag. På den måde skal patienten, der måske bøvler med ondt i knæet, ikke sendes til et andet sted mange kilometer væk i den modsatte ende af kommunen for at blive tilset af en specialist, men kan i stedet blive tilset af den fysioterapeut, der har lokaler lige ved siden af Christina Svanholms lægepraksis.

- Jeg ser mange mennesker, der ikke kommer videre i systemet. Lad os tage en patient, der måske har det svært rent psykisk. Så skal vedkommende tage sig sammen til i første omgang at bestille en tid til at besøge mig - det er i sig selv svært nok. Men når han så har været hos mig, så skal jeg formentlig sende ham videre i systemet - og der er rigtig mange steder, man ikke følger op, hvis folk ikke dukker op som aftalt. Så bliver patienten simpelthen bare krydset af som værende færdigbehandlet, og så bliver der ikke gjort mere der. Vi mister mange i systemet, og det er en af de ting, vi gerne vil undgå, forklarer Christina Svanholm, der, naturligvis, blev valgt til formand for foreningen torsdag aften.

Og det er her, Christina Svanholm håber at kunne fange folk, der ellers ville blive væk i systemet.

- Visionen er, at vi så måske kan henvise til en behandler, der er under samme tag, eller kan få den speciallæge fra sygehuset, vi normalt ville lave en henvisning til, til at være med til et møde online. På den måde kan patienten få os begge med på samme tid, så vi undgår forvirrende situationer, hvor vi siger ting, der kan lyde forskellige. Og så bliver jeg jo også selv en bedre læge i almen medicin, hvis jeg får lov til at høre, hvordan speciallægerne med andre baggrunde behandler folk, så det vil komme alle patienterne til gode, forklarer Christina Svanholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Snart styr på stedet

Udover lægepraksis skal der efter planen også være en fysioterapeut, en psykiater på deltid, en fodterapeut, en massør, en tandlæge, en diætist og en psykolog at finde, så borgerne kan tilses lokalt.

På nuværende tidspunkt er der endnu ikke skrevet under på en endegyldig kontrakt, der bekræfter, hvor Nysted sundheds- og trivselshus får til huse. Men processen er så fremskreden, at Christina Svanholm tør lægge hovedet på blokken og fortælle, hvor hun regner med, at borgerne skal henvende sig i fremtiden.

- Vi ligger i allersidste fase af forhandlingen angående en aftale om, hvor vi kan have til huse. Rigtig meget tyder på, at det bliver på Aalholm Ladegård, men aftalen er som sagt ikke underskrevet endnu. Men jeg er overbevist om, at det nok skal lykkes, forklarer Christina Svanholm.

Første store skridt på vejen var at danne støtteforeningen. Det er nu klaret. En bestyrelse er nedsat, og der skal organiseres mere formalia i den kommende tid. Og til det søger Foreningen Nysted sundheds- og trivselshus hjælp.

- Alle med en interesse i projektet må hjertens gerne henvende sig. Man kan være alt fra passivt støttemedlem til en aktiv del af projektet, understreger Christina Svanholm.

  • Christina Svanholm, flankeret af leder for økonomer uden grænser, Rasmus Rifsdal, ved den stiftende generalforsamling. Foto: Andreas Johansen
Annonce
112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland