cookie-og-privatlivspolitik
Frikommuneforsøget "Det Forpligtende Samarbejde" går kort fortalt ud på at give de unge ro og støtte til at få bedre styr på de personlige udfordringer, der står i vejen for, at de enten kommer i job eller uddannelse.
Frikommuneforsøget "Det Forpligtende Samarbejde" går kort fortalt ud på at give de unge ro og støtte til at få bedre styr på de personlige udfordringer, der står i vejen for, at de enten kommer i job eller uddannelse.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Guldborgsund

Vil have lov ændret

Forsøg med at fokusere på trivsel giver flere selvforsørgende unge.
07. marts 2021 kl. 11:32 Af Anne Katrine Petersen

GULDBORGSUND Det kan være særdeles vanskeligt at få unge med fysiske og psykiske udfordringer i beskæftigelse.

I erkendelse af det har Guldborgsund Kommune kørt et frikommuneforsøg kaldet "Det Forpligtende Samarbejde".

Forsøget går kort fortalt ud på at give de unge ro og støtte til at få bedre styr på de personlige udfordringer, der står i vejen for, at de enten kommer i job eller uddannelse.

Og det virker, mener Ole K. Larsen (V), formand for beskæftigelsesudvalget i kommunen.

- Vi kan se, at der er gode resultater med de unge, der har været med i forsøget. Omkring 30-35 procent er efter endt forløb blevet i stand til at forsørge sig selv. I forhold til denne gruppe af unge er det gode tal og noget, vi gerne vil udvikle endnu mere.

Annonce

Han håber, at Beskæftigelsesministeriet, der skal gennemgå evalueringerne af frikommuneforsøget, vil følge kommunens anbefaling om at ændre loven overfor gruppen af unge.


Stabilisering af 123 unge

Målgruppen for "Det Forpligtende Samarbejde"er uddannelses- og aktivitetsparate unge mellem 18-29 år. Siden forsøgets opstart i september 2018 og til afslutningen i oktober 2020 har der været 123 igennem forsøget. Gruppen af 18-29-årige udgør 500 personer.

En stor del af deltagerne i forsøget har udfordringer med deres psykiske helbred eller med deres sociale kompetencer. Det kan stå i vejen for at gennemføre en uddannelse eller få et job. Med forsøget udskyder jobcenteret sine beskæftigelsestilbud og sætter i stedet ind for at stabilisere de unges psykiske og fysiske sundhed og trivsel.


Brug for mere tid

Deltagerne i forsøget har udfordringer, det tager tid at løse, ofte mere end de seks måneder, frikommuneforsøget giver mulighed for.

Derfor håber lederen af Unge og Uddannelse i kommunen, Brit Lydersen, også, at det kan blive muligt.

Annonce

- De muligheder, vi har haft med forsøget, vil vi gerne fortsætte med og udvide til at vare længere end de nuværende seks måneder, som i mange tilfælde er for kort tid. Der er tale om unge mennesker, der i mange tilfælde er meget langt fra arbejdsmarkedet. Her er det vigtigt at imødekomme, at selv små skridt kan tage lang tid. Der er ikke tale om at give de unge en pause, men nærmere, at de får mulighed for at fokusere på én indsats ad gangen, påpeger hun.


Får de mere tid?

Det er ikke op til kommunen selv at træffe beslutningen om at give de unge med udfordringer mere tid.

For loven om aktiv beskæftigelse (LAB, red.), der regulerer området, giver ikke de muligheder. Derfor vil Guldborgsund Kommune i sin evaluering af forsøget opfordre til, at loven ændres.

- For beskæftigelsesudvalget er det indlysende, at vi skal arbejde med de udfordringer, borgerne har, og ikke igangsætte et tilbud efter LAB-loven, hvis det kan risikere at modvirke en indsats inden for en anden lovgivning. I dag er det kun muligt at sygemelde folk, hvis de ikke kan starte på uddannelse eller i arbejde. Men i en sygemelding er der også et uheldigt signal. En talen ind til en selvforståelse om, at sygdommen er en permanent tilstand.

Med "Det Forpligtende Samarbejde" er der ifølge Ole K. Larsen mere fokus på ressourcer og værdighed, og han håber, det kan ændre noget.

Annonce

- Nu skal Beskæftigelsesministeriet finde ud af, om det giver anledning til ændringer, siger han og anslår, at det nok først står klart i 2022.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

Annonce

ANNONCE