cookie-og-privatlivspolitik
Der er stor mangel på social- og sundhedspersonale alle vegne.
Der er stor mangel på social- og sundhedspersonale alle vegne.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Guldborgsund

Vil uddanne flere sosu'er

Flere arbejdsløse skal løse kommunal mangel på plejepersonale
27. februar 2020 kl. 13:30 Af Birgitte Grønning

Annonce

GULDBORGSUND Der er massiv mangel på de eftertragtede sosu-assistenter - også i Guldborgsund Kommune.

Her stiger antallet af ubesatte stillinger blandt social- og sundhedspersonalet, selv om antallet af ansatte til at passe ældre og syge også stiger.

Det er især social- og sundhedsassistenterne, der er mangel på. Der er i øjeblikket over dobbelt så mange ubesatte stillinger i dagvagter end sidste år ved samme tid.

Det viser en opgørelse, politikerne i social, sundhed og omsorgsudvalget har fået at tygge på.

En ny idé til at få bugt med rekrutteringsproblemet er at uddanne flere på sosu-skolen i Nykøbing. Hvis kommunen kan finde pengene til det.

I øjeblikket er pladserne på sosu-skolerne fordelt efter en dimensioneringsmodel, der er aftalt mellem Region Sjællands 17 kommuner.

Men Guldborgsunds politikere overvejer at "købe" et særligt hold på skolen for at skaffe flere sosu'er til kommunens ubesatte stillinger.


Regner på økonomien

Inspirationen kommer fra en ordning, der allerede kører i kommunen, hvor arbejdsløse efter et introduktionsforløb får tilbudt en plads på sosu-skolen.

Ud af 20 på et introduktionsforløb er de seks for nylig begyndt på uddannelsen og har dermed forladt jobcenteret og arbejdsløshedskøen.

Dem ser formand for social, sundhed og omsorgsudvalget, Bo Abildgaard (S), gerne mange flere af.

- Vi går nu i gang med at regne på økonomien i at oprette et ekstra hold med cirka 20 pladser for ledige. Det vil være godt for de personer, der går uddannelsen, og det vil sandsynligvis også være godt for kommunens økonomi at lave den investering, mener Bo Abildgaard, der har et enigt udvalg bag sig.

Han roser i øvrigt Sosu Nykøbing F. for at gøre et godt job.

- Frafaldet på skolen ligger omkring 20 procent, og det er faktisk meget pænt, når man ser på målgruppen. Skolen gør en masse gode ting for at fastholde eleverne, og der er et stærkt samarbejde med kommunen om at få løst denne her problematik, siger Bo Abildgaard.

Beregningerne på de ekstra uddannelsespladser skal være klar i marts, og derefter skal udvalget så finde pengene til at realisere investeringen, hvis den godkendes.

- Mon ikke vi kan finde nogen af pengene på arbejdsmarkedsområdet, som jo kommer til at spare udgiften til de ledige. Det vil undre mig, hvis vi ikke kan finde ud af det, siger Bo Abildgaard.


Mere i løn?

I januar var borgmester John Brædder (G) fremme med en anden idé til at få flere sosu'er på kommunens lønningsliste.

Til Fagbladet FOA sagde han, at det er den lave sosu-løn, den er gal med.

- De udfører én af vores vigtigste kerneopgaver, og det burde afspejles i lønnen, sagde borgmesteren blandt andet til fagbladet.

Men der er umiddelbart ikke flere lønkroner til sosu'erne på dagsordenen i fagudvalget.

- Der er ingen tvivl om, at de er for lavt lønnede. Der er sket en kæmpe opgaveglidning til sosu'erne, og de har et stort ansvar. Vi har alle en forpligtigelse til at tale deres job op, men jeg tror ikke, at det er praktisk muligt, at Guldborgsund Kommune bare sådan hæver lønnen. Der er jo overenskomster, der regulerer den slags, konstaterer udvalgsformand Bo Abildgaard.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce