Annonce
Guldborgsund

Vildere natur på golfbanen

Formanden for baneudvalget Ivar Christensen (til venstre) og formanden for bestyrelsen Erik Nordahl-Pedersen foran rødgranerne der i dag tjener som opholdssted for insekter. Foto: Anders Knudsen

I tre år har Marielyst Goldklub arbejdet henimod et mål.

MARIELYST En sangfugl slipper en karakteristisk trillen fra næbbet. Den rejser frit over de velplejede dele af Marielyst Golfbane, men stoppes af en ny forsamling af træer.

Der er ikke så mange, som der har været. Sygdommen hos rødgranerne tog sin del sidste år. De kunne godt være blevet fliset og kørt væk. Måske til afbrænding. Men det valgte bestyrelsen i Marielyst Golfklub ikke at gøre.

- De er blevet til syv store brændestabler, som vi har fyldt flis ovenpå, fortæller formand for baneudvalget Ivar Christensen.

- De gode gamle træer skulle ikke maltrakteres, når de kan ligge her og gøre gavn, siger han.

Bag flere af brændestablerne får kvasbunker lov til at gøre gavn, imens de langsomt forgår. Det hele er et led i en plan. Om at have en golfbane, som er grøn i mere end én forstand. Det skal ikke længere bare være store grønne ørkener af velplejet græsplæne.

Det har det nu aldrig været på Marielyst. For de 50 hektar er anlagt i pagt med naturen. Men derfor kan det godt gøres endnu bedre. Det er tilgangen.

- Vi går vældigt op i det. Det er spændende og udfordrende, lyder det fra Ivar Christensen.

Foran sig har han planen for, hvordan Marielyst Golfklub udvikler sig bæredygtigt.

Greenen er naturligvis klippet helt og området omkring er også trimmet, men der er bestemt plads til det længere græs og de vilde blomster andre steder på golfbanen. Foto: Anders Knudsen

85 procent mindre gift

Planen tager afsæt i FN's verdensmål for bæredygtig udvikling. Dansk Golfunion har med udgangspunkt i dem udgivet en pjece med inspiration til golfklubber over hele landet. Og Marielyst Golfklub har taget den til sig.

- En del af forslagene var vi i gang med, men vi har vurderet, hvilke tiltag der vil påvirke biodiversiteten i stor, mindre og mindst grad.

En af dem, der kan få stor betydning, er en reduktion i brugen af pesticider. Her har golfklubben arbejdet hårdt for at ændre på brugen af sprøjtegifte til bekæmpelse af ukrudt. Og det er faktisk lykkedes at reducere med 85 procent.

- Vi har jo heldigvis rigtig mange frivillige, der også gerne vil gøre en indsats. For eksempel prikles ukrudtet på greenen i stedet for at sprøjte, pointerer han.

Den øgede fokus på at skabe en golfbane, som lever op til principper om bæredygtighed, er også noget, brugerne af golfbanen har lagt mærke til. Bo Wilchen Pedersen og Lars Pedersen har netop gået banen, da Folketidende møder dem.

- Vi har absolut lagt mærke til, at der for eksempel ligger mere kvas end tidligere, siger Bo Wilchen Pedersen.

Som spiller skal man kunne finde sin bold, hvis den bliver slået ud i arealerne, hvor der ikke bliver slået græs, og de to golfspillere er enige om, at de hellere vil lede efter den blandt vilde blomster end i brændenælder.

- Vi vil også gerne se, at der er plads til mere end de lige kanter og det tætklippede græs. Det er også et pørgsmål om, hvad vi efterlader til de generationer, der kommer efter os, siger Lars Pedersen.

Marielyst Golfklub har haft flere biologer på besøg. De ved derfor, at både flora og fauna er mangeartet på golfbanen. De har dog ikke nogen tal for, at banen er mere biodivers end for tre år siden.

- Men vi oplever det sådan, at naturen giver nye oplevelser hver dag, og jo mere forskelligartet vi lader den være, jo mere vil den også give igen, siger bestyrelsesformand Erik Nordahl-Petersen.

Oplevelsen af støj ændrer sig også på fremtidens bane. Alle køretøjer og værktøj til pleje af området vil løbende blive udskiftet til eldrevne udgaver.

  • Formanden for baneudvalget Ivar Christensen (til venstre) og formanden for bestyrelsen Erik Nordahl-Pedersen foran rødgranerne der i dag tjener som opholdssted for insekter. Foto: Anders Knudsen
  • Greenen er naturligvis klippet helt og området omkring er også trimmet, men der er bestemt plads til det længere græs og de vilde blomster andre steder på golfbanen. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annonce
Annonce
Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken