cookie-og-privatlivspolitik

21

Billeder


Foto: Anders Knudsen

Havne på Sydhavsøerne

Sukkerbroerne ved Nykøbing

Havne på Sydhavsøerne - Nordre og Søndre Bådelaug - Guldborgsund
09. oktober 2021 kl. 13:00 Af Peter Foersom

Der er kun tre kilometer fra Nordre Bådelaugs lille fritidshavn ved Pandebjergvej i Nykøbings nordligste udkant til Søndre Bådelaugs bådebro allersydligst i Nykøbings havn, men sammen fortæller de et afsnit af sukkerroernes historie på Falster. Nordre Bådelaug, fordi stedet begyndte som anløbsbro for roeprammene med skinner ud ad broen, så man kunne køre roerne fra mark til pram så nemt som muligt.

Søndre Bådelaug er roehistorie, fordi den lille havn ligger i den tidligere "Pramhavnen", som var navnet på en kanal tæt ved sukkerfabrikken, hvor slæbebådene med op til tre pramme på slæb afleverede deres last af sukkerroer helt frem til 1958.

Og selv om der kun er tre kilometer ad vandvejen fra broen ved Pandebjergvej til Pramhavnen, var roeprammene altså den bedste transportform lige så længe.

Nordre Bådelaug er stiftet i 1976 og har 28 pladser til joller og små motorbåde. Søndre Bådelaug er også til mindre joller og småmotorbåde, og har også 28 bådpladser.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

ANNONCE