cookie-og-privatlivspolitik

Hus og have

Følg nogle gode råd og få en hyggelig grillaften

Hvert år kommer så mange danskere livstruende til skade ved grillen, at de må behandles på Rigshospitalet. Der er derfor grund til at være påpasselig.
08. maj 2013 kl. 13:02 Af Katrine Sabroe Christensen (ks@ugeavisen-guld.dk)

Tilbudsaviserne bugner af gode tilbud på grill og madvarer. Det betyder, at grillsæsonen for alvor er ved at komme i gang. Men vi skal være påpasselige, når vi tænder op og omgås grillen - det kan give alvorlige forbrændinger. Specielt børn er udsatte for at få forbrændinger.

Tendensen er, at danskernes interesse for at grille desværre udmønter sig i alvorlige ulykker, der kræver behandling på Rigshospitalet. Specielt ved optænding af grillen sker der mange skader, så her er der en speciel grund til at være yderst påpasselig.

Alle tændvæsker agerer højeksplosivt, når de står i solen, og luften er varm. Sprit på en grill kan give en tre meter lang stikflamme. En gylden regel er helt at undgå tændvæske og i stedet tænde grillen op i god tid med briketter.

Der er mange muligheder for få tændt hurtigt op i grillen, men det skal gøres med omtanke. Beredskabsforbundet har følgende anbefalinger, når man skal tænde op i grillen:

Stil aldrig grillen på brændbart underlag. Stil grillen på hårdt og jævnt underlag.

Annonce

Stil IKKE grillen indendørs. Det kan give kulilteforgiftning. Grillen skal placeres i det fri, så varmen og os frit kan stige op.

Masser af vand. Hav en spand vand stående eller haveslangen liggende inden for rækkevidde.

Undgå løsthængende tøj, som nemt kan antændes.

Anvend briketter eller sprittabletter til optænding. Brug ALDRIG sprit, benzin, dieselolie eller lignende til at tænde grillen med. Det kan give en eksplosionsagtig ild.

Brug en pejsetændstik og hold den hen til briketterne. Risikoen for at brænde fingrene øges ved brug af en lighter eller af en almindelig tændstik.

Annonce

Hvis briketterne er ved at gå ud, så må der ikke hældes mere tændvæske på. Briketterne skal være kølet helt af, før der kan optændes på ny.

Den tændte grill skal være under konstant opsyn. Lad ikke børn nærme sig grillen.

Undgå at efterlade gløder eller varmt sand, hvis du griller eller anvender engangsgrill på stranden. Det kan give svære forbrændinger. (Kan også læses på www.beredskab.dk/brand
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.
ANNONCE