cookie-og-privatlivspolitik
I januar besluttede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) - på baggrund af indstilling fra Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og Lægemiddelstyrelsen - at obduktioner kunne foretages for at sikre, at dødsfald ikke havde sammenhæng med coronavaccinerne. (Arkivfoto)
I januar besluttede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) - på baggrund af indstilling fra Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og Lægemiddelstyrelsen - at obduktioner kunne foretages for at sikre, at dødsfald ikke havde sammenhæng med coronavaccinerne. (Arkivfoto)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Indland

50 obduceret efter mistanke om sammenhæng med vaccination

Intet tyder på en sammenhæng mellem dødsfald blandt obducerede og så coronavaccine, siger styrelse.
25. marts 2021 kl. 21:10 Af Ritzau

50 danskere er blevet obduceret, fordi der har været en mistanke om en sammenhæng mellem dødsfald og vaccination mod covid-19.

Det viser en rundringning, som Radio4 har lavet til landets retsmedicinske institutter i Aarhus, Odense og København.

Det er endnu for tidligt at konkludere, om der er en sammenhæng mellem dødsfald og vaccination. Det var et enkelt dødsfald med et usædvanligt sygdomsbillede, der 11. marts fik myndighederne til at sætte anvendelsen af vaccinen fra AstraZeneca på pause.

- Styrelsen for Patientsikkerhed har på nuværende tidspunkt kun fået de første foreløbige resultater for enkelte obduktioner ind, og det er på nuværende tidspunkt ikke nok til at kunne drage konklusioner om dødsmåde eller -årsag, oplyser styrelsen i et skriftligt svar til Radio4.

I januar besluttede sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der kan foretages obduktion af personer, der er døde syv dage efter vaccination mod corona.

Annonce

Det skyldtes, at et lille antal beboere på plejehjem var døde et par dage efter at have modtaget vaccinen.

Der er ikke noget, der tyder på en sammenhæng mellem vaccination mod corona og dødsfald blandt de seks personer, der er blevet obduceret på retsmedicinsk institut i Odense.

Det siger statsobducent og professor på Syddansk Universitet, Peter Mygind Leth, til Radio4.

- Vi har fundet en naturlig dødsårsag hos alle sammen. Så jeg tror ikke, der på nuværende tidspunkt er nogen grund til at tro, at de skulle være døde som følge af vaccinen, lyder det.

Inden der ligger endelige resultater klar, skal der udføres omfattende undersøgelser.

Annonce

Alle organer undersøges, siger Peter Mygind Leth til Radio4. Der sikres også blodprøver. De skal undersøges for tegn på allergisk reaktion.

Når der er resultater klar, skal de bruges i myndighedernes videre kontrol. De vil blive brugt af Lægemiddelstyrelsen som led i overvågningen af vaccinerne. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed til Radio4.

Beslutningen om obduktion ved dødsfald kort efter coronavaccine gælder frem til 15. august.

Sundhedsmyndighederne besluttede torsdag at holde anvendelsen af vaccinen fra AstraZeneca i bero i yderligere tre uger, mens man fortsætter undersøgelserne af en eventuel sammenhæng med dødsfald.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE