cookie-og-privatlivspolitik
Narhvalernes mad- og jagtvaner har længe været et mysterie for forskerne. Men ved hjælp af ny teknologi kan de nu blive klogere. (Arkivfoto)
Narhvalernes mad- og jagtvaner har længe været et mysterie for forskerne. Men ved hjælp af ny teknologi kan de nu blive klogere. (Arkivfoto)
Foto: David Fleetham/Ritzau Scanpix

Indland

Algoritme kortlægger narhvalers madvaner

Forskere fra Københavns Universitet og havbiologer fra Grønland er blevet klogere på narhvalernes vaner
15. juni 2021 kl. 14:34 Af Ritzau

En algoritme udviklet af forskere fra Københavns Universitet og havbiologer i Grønland kan være med til at forudsige, hvornår narhvaler jager.

Forskningen giver en indsigt i narhvalernes madvaner og jagtmønstre, som man ikke tidligere har haft.

- Formålet med forskningen er at finde ud af, hvor meget de her dyr spiser, om de er truet af klimaændringer og om de er truet af de ting, mennesker laver, siger Susanne Ditlevsen, der er professor i statistik på Københavns Universitet.

Algoritmen har hjulpet forskerne til at finde en sammenhæng mellem de lyde, narhvalerne udsender og deres svømmemønstre.

Indtil nu har den eneste måde, man har kunnet få oplysninger om narhvalernes jagtmønster, været ved at indsamle akustisk data fra måleinstrumenter på hvalernes krop.

Annonce

Det er dog både tidskrævende og nogle steder er det også umuligt.

Desuden er det svært at observere hvalerne, da de ofte lever under isen og på store dybder.

Men ved hjælp af den nye algoritme kan forskerne nøjes med at indsamle målinger af dyrenes bevægelser med et accelerometer.

- Vi kan bruge det til at rådgive myndighederne. For eksempel ved vi, hvor de her hvalpopulationer er, og de kommer altid de samme steder hen.

- Hvis vi kan finde ud af, hvor følsomme de er over for støjpåvirkning, så kan vi rådgive om, hvor langt væk man skal lave industriel udnyttelse af undergrunden, siger Susanne Ditlevsen.

Annonce

Narhvaler orienterer sig - i lighed med flagermus - ved hjælp af ekkolokalisering. De laver kliklyde, når de svømmer normalt, mens de laver summelyde, når de jager.

Forskerne håber også, at de kan overføre denne metode til andre hvaler.

Forskningsresultaterne er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Ecological Informatics.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tilbage i trædemøllen 01. august 2021 kl. 23.41

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

Annonce

ANNONCE