cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Amatørarkæolog finder ridders 600 år gamle segl

For første gang i 25 år er der fundet en seglstampe, som matcher et sejlaftryk på et dokument.
19. juni 2019 kl. 09:07 Af /ritzau/

Annonce

Amatørarkæologen Hjalte Wadskjær Mølgaard gjorde et usædvanligt fund, da han gennemsøgte marken Sallingholm i Nordjylland.

Her fandt han nemlig et 600 år gammelt segl - en slags middelalderens NemID. Seglet har tilhørt adelsmanden og ridderen Niels Krabbe. Det oplyser Nationalmuseet på sin hjemmeside.

Det er ikke usædvanligt, at seglstamper fra middelalderen dukker op, men det sker sjældent, at en funden seglstampe også matcher et sejlaftryk på et dokument.

Sidste gang, det skete, er mere end 25 år siden, da man nord for Roskilde Domkirke i 1992 fandt et fragment af en seglstampe, som havde tilhørt hertug Christoffer, Valdemar Atterdags søn.

Hjalte Wadskjær Mølgaard kalder sit fund et af højdepunkterne i de år, han har gået med metaldetektor.

- Det gav en helt vild rus, da jeg stod med den i hånden. Seglstamper er rigtig sjove at finde, for indimellem kan man finde ud af, hvem de har tilhørt, og denne har jo ikke tilhørt hr. hvem som helst, siger han ifølge Nationalmuseet.

Blandt tusindvis af dokumenter, som ligger i Rigsarkivets magasiner, er et dokument fra 1408. Og på netop dette dokument pressede Niels Krabbe sin seglstampe ned i et stykke varm voks den 23. april i 1408.

På den måde har man kunnet konstatere et match mellem seglstampe og seglaftryk.

En seglstampe var datidens form for underskrift. Når man havde sat sit seglaftryk, var en aftale underskrevet og juridisk gyldig.

Lisbeth Imer, seniorforsker og museumsinspektør på Nationalmuseet, har aldrig før i sine ti års arbejde med danefæ fundet et match mellem en seglstampe og et aftryk på et dokument.

- Vi får mellem 30-40 seglstamper ind til danefævurdering hvert år, og det er sjældent, at vi kan knytte denne helt personlige genstand til en person, som vi kender fra historiske kilder.

- Så da det blev tydeligt, at seglstampens ejermand var adelsmanden Niels Krabbe, blev jeg begejstret, siger hun ifølge Nationalmuseet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM SOMMER

Ifm. Hver fjerde dansker:… 21. oktober 2019 kl. 14.14

AF: BJARKE ROSENKILDE

Moderne befolkningsopdragelse 21. oktober 2019 kl. 12.46

AF: BJARKE ROSENKILDE

Når Gud er død. 21. oktober 2019 kl. 02.13

AF: JOHN WENNERWALD

Velfærd i kommunerne 20. oktober 2019 kl. 21.26

Annonce