cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen/arkiv

Indland

Antallet af nye førtidspensioner er fordoblet på fem år

På fem år har kommunerne mere end fordoblet antallet af borgere, som får tildelt førtidspension.
16. august 2019 kl. 11:11 Af Citathistorie

Annonce

Nye tal fra Jobindsats.dk viser, at niveauet for tildeling af førtidspension nærmer sig situationen umiddelbart inden, daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens reform af ordningen trådte i kraft i 2013, skriver Altinget.

Reformen af førtidspension og fleksjob indførte en helt ny ydelse baseret på såkaldte ressourceforløb og medførte en historisk hård opbremsning i tildelingen af førtidspension, som blev halveret i årene efter.

De seneste år er det store fald imidlertid afløst af en kraftig stigning, som ser ud til at fortsætte i 2019.

- En logisk forklaring er, at den første generation af reformens fem-årige ressourceforløb nu løber ud. Og så finder man ud af, at der ikke er meget perspektiv i at fortsætte ad det spor, og i stedet tildeler man førtidspension, siger Thomas Bredgaard, der er arbejdsmarkedsforsker og professor (mso) ved Aalborg Universitet, til Altinget.

Samme forklaring kommer fra Aalborg Kommune. Her har udviklingen gennem årene svinget nogenlunde i takt med landsgennemsnittet.

- Når ressourceforløbene tages op igen, så fører mellem 60 og 70 procent af dem her i Aalborg til, at man får en førtidspension. Det er helt forventeligt, siger Mai-Britt Iversen (S), der er rådmand for familie- og beskæftigelse i Aalborg Kommune, til Altinget.

Altingets gennemgang af tallene fra jobindsats.dk viser, at antallet af tildelinger er fordoblet fra det historiske lavpunkt i 2014.

Dengang fik lidt over 6.000 borgere tildelt førtidspension, mens der i 2018 blev tildelt pension til knap 13.000, hvoraf omkring 3.000 kom direkte fra et ressourceforløb.

Hos Dansk Socialrådgiverforening ser man udviklingen som en bekræftelse af, at der er borgere, der i en årrække er blevet trukket igennem ressourceforløb, som har været åbenlyst formålsløse.

- Vores indtryk er, at kommuner for at spare penge har valgt at tildele borgere ressourceforløb frem for en dyrere førtidspension. Det er ikke noget, jeg kan bevise, men tallene peger i samme retning, siger Mads Blistrup, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening, til Altinget.

Fortsætter niveauet for tildelinger i første halvår af 2019 resten af året, så vil der ved årets udgang være tildelt førtidspension til 138 procent flere borgere, end der blev i 2014.Så højt ender tallet dog næppe. Erfaringer fra tidligere år tyder på, at der særligt i august og september bliver tildelt færre førtidspensioner end i årets øvrige måneder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

Annonce