cookie-og-privatlivspolitik
Frontpersonale har fået anerkendt alvorlige bivirkninger efter corona-vaccination som arbejdsskade. De har nu mulighed for at få erstatning. (Arkivfoto)
Frontpersonale har fået anerkendt alvorlige bivirkninger efter corona-vaccination som arbejdsskade. De har nu mulighed for at få erstatning. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Bivirkninger efter coronavaccine anerkendes som arbejdsskade

Tre ud af fire anmeldte sager om vaccinebivirkninger kommer fra sygeplejersker og andre hospitalsansatte.
16. april 2021 kl. 05:00 Af Ritzau

Frontpersonale i sundhedssektoren og ældreplejen har fået anerkendt bivirkninger efter vaccination mod coronavirus som en arbejdsskade.

Det skriver netmediet A4 Arbejdsmiljø.

Hidtil er op til fire sager om alvorlige bivirkninger blevet anerkendt som arbejdsskade ifølge en opgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

Det er dermed de første sager, hvor frontpersonale, der er blevet vaccineret på jobbet, har fået blåstemplet bivirkninger som arbejdsskader.

Ligesom i andre arbejdsskadesager kan skadelidte få godtgørelse for varige mén og erstatning for erhvervsevnetab.

Annonce

Ifølge AES er der aktuelt 54 anmeldte vaccinationssager. Tre ud af fire anmeldte sager kommer fra sygeplejersker og andre hospitalsansatte. De øvrige kommer fra blandt andet sosu-medarbejdere og pædagoger.

I hovedparten af de anmeldte sager har personerne haft influenzalignende symptomer af forbigående karakter.

Symptomerne har givet dem hovedpine, muskel-ledsmerter, utilpashed og træthed.

Der er dog også tilfælde med mere alvorlige bivirkninger. Det har blandt andet medført balanceproblemer, synsforstyrrelser og diffuse smerter, der har krævet behandling og indlæggelse.

I mindst ti af de anmeldte sager har de skadelidte modtaget AstraZeneca-vaccinen, der onsdag blev droppet i det danske vaccinationsprogram efter flere tilfælde med alvorlige bivirkninger.

Annonce

I mindst seks af sagerne har anmelderen modtaget Pfizer-vaccinen, mens det i de øvrige sager er ukendt, hvilken vaccine der er blevet givet.

Dansk Sygeplejeråd glæder sig over, at vaccinationsskader kan anerkendes som arbejdsskade.

- Når sygeplejersker anmelder vaccinationsskade som arbejdsskade, er det fordi, bivirkningerne er alvorlige og ikke kun forbigående.

- Mange af medarbejderne er raske og velfungerende og har ikke haft andre lidelser i forvejen, siger Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, til A4 Arbejdsmiljø.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

Annonce

ANNONCE