cookie-og-privatlivspolitik
Siden 2017 har der kørt en forsøgsordning, der gør det muligt for unge at starte på køreskole, når de er 16 år og 9 måneder. Hvis det stod til Venstre og De Konservative, skal ordningen gøres permanent. (Arkivfoto)
Siden 2017 har der kørt en forsøgsordning, der gør det muligt for unge at starte på køreskole, når de er 16 år og 9 måneder. Hvis det stod til Venstre og De Konservative, skal ordningen gøres permanent. (Arkivfoto)
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Indland

Blå partier: 17-årige med kørekort skal blive permanent løsning

Flertal vil se på sanktionerne, hvis 17-årige bryder med loven omkring ledsager ved kørsel.
08. september 2019 kl. 15:28

Annonce

Forsøgsordningen, der gør det muligt for 17-årige at få kørekort, skal gøres permanent.

Sådan lyder det fra Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative på bagkant af nye tal fra Rigspolitiet, der viser, at over 63.000 unge har benyttet sig af ordningen.

- Nu skal vi selvfølgelig se de sidste tal og statistikker på det, men som udgangspunkt mener vi, at det er et godt forsøg, siger transportordfører Niels Flemming Hansen (K).

Ordningen har været på betingelse af, at de 17-årige med kørekort kun må køre bil, hvis de er ledsaget af en erfaren bilist over 30 år.

- Det er en god og blød måde at komme ud i trafikken på med en erfaren trafikant. Det har været en god ordning, som vi er villige til at lade fortsætte, siger færdselsordfører Dennis Flydtkjær (DF).

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen mener, at krav om ledsager er med til at gøre ordningen en succes.

- De unge mennesker får mere erfaring, efter de har taget kørekortet. Det styrker trafiksikkerheden, og derfor er vi selvfølgelig interesseret i, at ordningen skal fortsætte og blive permanent, siger han.

Socialdemokratiet, De Radikale og SF ønsker ikke at melde ud, hvorvidt ordningen skal gøres permanent, men henviser til den kommende evaluering af ordningen.

- Det kommer an på, hvad effekten er. Vi havde et håb om, at de ville blive bedre trafikanter. Det bliver interessant at se, om det er tilfældet, siger transportordfører Andreas Steenberg (R).

Lovgivningen om kørekort til 17-årige er blevet brudt 51 gange i 2017, 170 gange i 2018, og 121 har indtil juni 2019 brudt loven. Den primære årsag er, at der ikke har været en ledsager til stede, melder politiet.

En af sanktionerne for at køre uden ledsager er en bøde på 3000 kroner.

- 121 gange til og med maj, synes jeg, er voldsomt mange, og der synes jeg, at vi skal kigge på en hårdere straf, som måske hedder en frakendelse af kørekortet i en periode, siger Niels Flemming Hansen.

DF, Venstre, SF og De Radikale er også klar på at se på hårdere sanktioner, når ordningen snart skal evalueres.

Det samme er transportminister Benny Engelbrecht (S).

- Jeg er meget opmærksom på problemstillingen og synes, at det er rigtig vigtigt, at vi får vurderet en skærpet straf i forbindelse med en kommende evaluering, udtaler ministeren blandt andet i et skriftligt svar.

Forsøget begyndte 1. januar 2017 og udløber ved udgangen af året, medmindre ordningen gøres permanent ved evaluering.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

Annonce