cookie-og-privatlivspolitik
Statens Serum Institut hejser i et nyt notat et bekymringsflag i forhold til B117. Coronavarianten ser ud til at være farligere end hidtil antaget, lyder det i notatet, som Jyllands-Posten har set. (Arkivfoto).
Statens Serum Institut hejser i et nyt notat et bekymringsflag i forhold til B117. Coronavarianten ser ud til at være farligere end hidtil antaget, lyder det i notatet, som Jyllands-Posten har set. (Arkivfoto).
Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Indland

Britisk coronavariant kan være farligere end antaget

B117 kan ifølge britiske undersøgelser muligvis føre til flere indlæggelser og øget dødelighed.
22. februar 2021 kl. 15:01 Af Ritzau

Annonce

Et nyt notat fra Statens Serum Institut indikerer ifølge Jyllands-Posten, at den britiske coronamutation B117 kan være farligere end hidtil antaget.

Antagelsen har indtil nu været, at B117, der er blevet den dominerende coronavariant herhjemme, er mere smitsom end de gængse coronavarianter.

Men den kan muligvis også føre til flere indlagte og flere døde, skriver Jyllands-Posten.

Det er en rapport fra et rådgivende organ i Storbritannien, der ligger til grund for notatet.

Et af de mest alarmerende fund kommer fra Public Health England, som vurderer B117 til at have en øget dødelighed på 65 procent i forhold til de kendte varianter.

Annonce

På baggrund af de forskellige forskergruppers datasæt konkluderer den engelske rapport ifølge Jyllands-Posten, at der er "evidens for, at infektion med B117 er forbundet med en øget risiko for hospitalsindlæggelse og død i forhold til infektioner med andre varianter".

Der er dog ikke mistanke om nedsat effekt af vacciner overfor B117, skriver seruminstituttet.

Derfor forventer man, at udrulningen af vaccinationsprogrammet vil forebygge alvorlig sygdom som følge af virusvarianten.

Notatet fra Statens Serum Institut er sendt til Folketingets ordførere, og regeringen ventes at behandle det og den samlede genåbningstrategi på kommende møder.

Instituttet oplyser, at man ikke har mulighed for at udlevere og kommentere notatet, som Jyllands-Posten omtaler.

Annonce

Om B117 hedder det på seruminstituttets hjemmeside:

- Tidligere analyser har indikeret, at B117 ikke medførte alvorligere sygdom, men foreløbige resultater fra nyere studier tyder nu på, at der er øget dødelighed ved infektion med B117.

- Om B117 forårsager alvorligere sygdom undersøges yderligere, skriver instituttet.

Den seneste opgørelse søndag over coronavarianter i Danmark viser, at B117 er fundet i 57 procent af de positive prøver i uge 7.

Det er dog kun prøver fra to dage, der indgår i denne opgørelse, da der en vis forsinkelse i gensekventeringen af de positive prøver.

Annonce

Udbredelsen af B117 svarer til eksperternes forventning om, at varianten i løbet af februar vil være den dominerende variant.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE