cookie-og-privatlivspolitik
Børn hjerner udvikler sig i takt med deres erfaringer. Derfor mener forsker Grete Kragh-Müller ikke, vi skal være bange for, at de såkaldte coronabørn ikke udvikler sig på sigt. (Arkivfoto)
Børn hjerner udvikler sig i takt med deres erfaringer. Derfor mener forsker Grete Kragh-Müller ikke, vi skal være bange for, at de såkaldte coronabørn ikke udvikler sig på sigt. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Coronabørn tager længere tid at køre ind i institutioner

Børn født ind i pandemien er mindre menneskevante og sværere at køre ind i institutioner, oplever pædagoger.
09. april 2021 kl. 11:23 Af Ritzau

Coronabørn. Et nyt begreb er dukket op blandt dagplejere.

Det skriver Fagbladet Foa efter at have talt med dagplejere, som fortæller, at børnene er langt sværere at køre ind, end hvad der normalt er tilfældet.

En indkøring, der før tog et par uger, kan nu tage tre til fire, fortæller de.

Den forlængede indkøring er også en problemstilling, pædagogernes fagforening Bupl kan nikke genkendende til. Den er også til stede i vuggestuerne.

- Børnene kommer fra hjem, hvor de har været mere isoleret, og det har været en udfordring, siger Elisa Rimpler, formand for Bupl.

Annonce

Børnene er mere tilbageholdne over for fremmede, fordi de er født ind i en krise, der gør, at de primært har været i hænderne på deres forældre.

Det fortæller Grete Kragh-Müller, som forsker i pædagogisk psykologi med speciale i små børn ved Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet til Fagbladet.

- Den tryghed, som barnet kan få med, at verden er mangfoldig, og der er flere voksne, der vil barnet det godt og kan noget, som barnet synes er sjovt, får børnene ikke i samme grad lige nu. Det ser jeg klart som en begrænsning for børnene, siger hun.

Hun nævner, at begrænsningen kan give utryghed og angstfølelser hos barnet, når det kommer i institution og møder fremmede.

Men børns hjerner udvikler sig i takt med deres erfaringer, og derfor mener hun ikke, at vi skal være alt for bange for, at børnene ikke udvikler sig på sigt.

Annonce

Elisa Rimpler understreger, at restriktionerne, som daginstitutionerne er underlagt, er med til at gøre indkøringen endnu sværere.

Overgangen har ikke kunnet være ligeså blød. Indkøringen har i højere grad foregået udendørs og i kortere tid på grund af faren for smittespredning.

Normalt er forældrene en større del af indkøringen, hvor de er med indendørs for at gøre overgangen mere tryg for børnene.

- Mange pædagoger har oplevet det som en svær proces, fordi man ikke har kunnet holde den tætte kontakt og give sig så god tid, som man burde, for at gøre overgangen så smidig som mulig, siger hun.

- Det har været utrygt for forældrene, og det smitter af på børnene, siger hun.

Annonce

Sundhedsmyndighederne anbefaler fortsat, at børn bliver afleveret udendørs. Hvis det gøres indendørs, skal forældrene bære mundbind eller visir - dog kan det undtages i forbindelse med et indkøringsforløb for at skabe tryghed for barnet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE