cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Coronaramte peger selv på job og uddannelse som smittekilde

Opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, hvor coronasmittede selv mener, at de er blevet smittet.
28. september 2020 kl. 19:18 Af Ritzau

Annonce

Arbejdspladsen, uddannelsesinstitutionen, hjemmet og omgangskredsen er de steder, hvor smittede med coronavirus ofte selv vurderer, at de er blevet udsat for smitte.

Det viser en ny opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som står for interview med smittede i forbindelse med kontaktopsporing.

Styrelsen har fra 10. til 21. september registreret 4633 sager om coronasmittede.

Over halvdelen af de smittede er dog slet ikke kommet med et bud på, hvor de selv tror, at de er blevet smittet.

Blandt de resterende peger folk især på arbejdspladsen/uddannelsesstedet, husstanden eller bekendtskabskredsen som muligt smittested. De tre kategorier har henholdsvis 547, 523 og 497 svar.

Derudover peger 213 personer på, at de kan være blevet smittet ved en "større begivenhed". 129 mener, at de er blevet smittet i grundskolen.

51 tror, at de er blevet smittet til en fritidsaktivitet, mens 26 peger på daginstitutionen som muligt smittested.

Færrest tror, at de er blevet smittet under offentlig transport. Det har kun tre personer svaret.

I alt 123 angiver en "anden formodet smittekilde" i opgørelsen.

Til Politiken siger Bente Møller, der er konstitueret enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, at undersøgelsen tyder på, at flest er blevet smittet ved private fester eller sociale sammenkomster.

For i disse tilfælde kan det både kategoriseres som smitte fra bekendtskabskredsen og fra større begivenheder. De to kategorier udgør tilsammen en tredjedel af alle svarene.

- Vi har i kontaktopsporingen set mange runde fødselsdage, bryllupper, konfirmationer og andre fester og private sammenkomster, som vi har set mange smittetilfælde i relation til, siger Bente Møller til Politiken.

- Vi kan også se, at en del formoder, at de er blevet smittet under en tur i byen. Det kan være en gruppe, der har været ude sammen, og nogle dage senere tester de alle sammen positiv.

Hun understreger samtidig, at der kun er tale om folks egne gisninger, men at resultaterne alligevel kan give en god fornemmelse af, hvordan smitten spredes.

Lars Østergaard, ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor på Aarhus Universitet, mener ikke, at opgørelsens resultat er overraskende.

- For tallene de viser, at folk bliver smittet de steder, hvor de også bruger mest tid, og hvor de er sammen med flest mennesker i længere tid. Så det giver mening, at det også er her, at smitten finder sted, siger han.

Selv om mange peger på arbejdspladsen, uddannelsesstedet og hjemmet som mulige smittekilder, så vurderer han ikke, at det nødvendigvis behøver at give anledning til, at der skal gribes yderligere ind med restriktioner her.

- Når man laver restriktioner, så opvejer man jo fordele over for ulemper.

- Og der har man formentligt skønnet, at det alligevel vil være for omkostningsfuldt at lukke arbejdspladser og uddannelsessteder, end det er at begrænse det antal, der mødes, siger han med henvisning til blandt andet forsamlingsforbuddet på 50 personer.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.23

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

Annonce