cookie-og-privatlivspolitik

Indland

DF: Der er allerede aftale om gratis mundbind til ældre

Ifølge DF sikrer en aftale indgået i maj ældre adgang til gratis mundbind. Ministerium ser det anderledes.
01. august 2020 kl. 12:30 Af Ritzau

Annonce

Mundbind skal gives gratis til folk med få penge, herunder folkepensionister og studerende. Det foreslår Enhedslisten.

Også SF mener, at værnemidlerne skal gives ud enten gratis eller med rabat til visse grupper.

Men Dansk Folkepartis ældreordfører, Karina Adsbøl, mener, at der allerede er indgået en aftale om at sikre ældre gratis mundbind.

- Vi rejste det i forbindelse med ældreaftalen, hvor vi afsatte midler til kommunerne. Der står på side fire i aftaleteksten, at ældre skal kunne tilgå de her mundbind.

- Vi forventer da, at ministeren lever op til den aftale, vi indgik og så kunne hente det enten på apoteket eller hos kommunen, siger hun.

Aftalen blev indgået 1. maj af et samlet Folketing i forbindelse med genåbningens første fase.

I et afsnit står:

- Hertil får kommunerne mulighed for at prioritere midler til at pårørende til ældre på plejehjem, og ældre i eget hjem får mulighed for at tilgå mundbind og andre relevante værnemidler på blandt andet offentlige og private samt selvejende plejehjem eller på andre offentlige steder, som for eksempel hos kommunen eller det lokale apotek i det omfang forsyningerne ikke mangler i sundhedssektoren.

Sundhedsstyrelsen anbefaler fra lørdag, at folk bruger mundbind i offentlig transport, når der er mange mennesker, og det ikke er muligt at holde mindst en meters afstand til hinanden.

Ældreordføreren oplyser, at Dansk Folkeparti vil forfølge sagen for at skaffe pensionister adgang til gratis mundbind.

- Det er i forhold til det med at leve op til aftalen, hvor intentionen var, at ældre kunne hente mundbind hos kommunen, på apoteket eller andre steder, siger Karina Adsbøl.

Ifølge hende må det ikke være den enkeltes økonomi, der afgør, om det er muligt at bruge mundbind. Derfor opfordrer Karina Adsbøl samtidig regeringen til at se på, om det skal bredes ud til en bredere skare.

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet sikrer aftalen, at "kommunerne får midler til at prioritere udlevering af mundbind til pårørende til ældre på plejecenter og i eget hjem".

- Henvisningen til "offentlige steder" handler om mulige udleveringssteder og ikke om situationer, hvor der skal udleveres vederlagsfrie mundbind.

- Aftalen angår som nævnt kun vederlagsfrie mundbind til pårørende i forbindelse med besøg hos ældre, lyder det i et skriftligt svar.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, har til DR sagt, at den nye maskeanbefaling ikke kommer til at ramme folk hårdt på økonomien.

Han understreger, at regeringen holder øje med, om der opstår tilfælde, hvor borgere ikke har råd til at købe mundbind.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

Annonce