cookie-og-privatlivspolitik
Torsk er en af de vigtigste bestande for danske fiskere i Østersøen. EU-Kommisionen mener, at fiskeriet igen skal beskæres med næste års kvoter. (Arkivfoto)

2

Billeder

Torsk er en af de vigtigste bestande for danske fiskere i Østersøen. EU-Kommisionen mener, at fiskeriet igen skal beskæres med næste års kvoter. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Danmark vil slås for ret til at fange flere torsk i Østersøen

Biologer støtter mere torskefiskeri i Østersøen. Fødevareministeren til EU-forhandlinger om kvoter mandag.
17. oktober 2020 kl. 06:00 Af Ritzau

Annonce

Torsken er den vigtigste fisk på disken, når fødevareminister Mogens Jensen (S) mandag forhandler fiskekvoter i Østersøen med de øvrige EU-landes landbrugs- og fiskeriministre i Luxembourg.

Selv om andre fisk som sild er i spil, handler forhandlingerne for Danmark primært om en større torskekvote i den vestlige Østersø.

En anbefaling som de biologiske rådgivere fra Det Internationale Havundersøgelsesråd, Ices, faktisk støtter.

- Det har store konsekvenser for fiskerne med endnu en reduktion. Det kan ikke fortsætte i et område, hvor der snart ikke er fiskeri tilbage, siger formand Svend-Erik Andersen fra Danmarks Fiskeriforening.

Forringede kvoter vil først og fremmest gå ud over Bornholm, som allerede er hårdt ramt, og fiskeribyer på Fyn samt Sønderborg, Langeland, Als og Møn.

- Problemet er, at kommissionen - hvor torsken har det godt i den vestlige Østersø - ikke vil følge biologernes rådgivning, siger fiskeriformanden.

Han peger på, at EU-Kommissionen foreslår, at torskekvoten næste år beskæres med yderligere 11 procent. Hvor den kunne være sat op med 40 procent.

Han kalder forslaget for en vejsidebombe mod dansk fiskeri.

Mogens Jensen (S), minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, går til forhandlingerne med et oplæg om at hæve torskekvoten med 22 procent i forhold til sidste år.

- Det vil være biologisk forsvarligt at gå efter en højere kvote, siger han.

Havpolitisk seniorrådgiver Cathrine Pedersen Schirmer fra Danmarks Naturfredningsforening kalder det også usædvanligt, at EU-Kommissionen vil stramme mere op end de biologiske rådgivere.

- Det viser, at kommissionen nu har indset, at der er store biologiske problemer i Østersøen. Som vi i de grønne organisationer også har peget på i mange år.

- Men konflikten illustrerer også, at selv om Ices er den bedste biologiske rådgivning, vi har, så er der fortsat bestande, hvor selv de ikke har de tilstrækkelige data til den nødvendige rådgivning, siger hun.

Hun peger på, at regeringen selv har udnævnt sig som grøn.

- Derfor må den også indse, at når torsken er vigtig for danske fiskere, skal den genopbygges, ved at vi her og nu fisker lidt mindre, så vi også har torsken i fremtiden, siger Cathrine Pedersen Schirmer.

Mogens Jensen foretrækker at holde sig til Ices' rapport.

- Jeg læser Ices-rapporten sådan, at de siger, at man godt kan fiske mere end det, kommissionen lægger an til. Og det holder jeg mig til, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

Annonce